Antena Meniu Search
x

Musk vrea să facă "pace" între China și Taiwan, după ce a propus o soluție controversată pentru războiul din Ucraina. Moscova și Beijing i-au mulțumit

Miliardarul Elon Musk a sugerat că tensiunile dintre China şi Taiwan ar putea fi rezolvate prin predarea unui anumit control Beijingului asupra Taiwanului, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 10.10.2022, 10:56

Musk vrea să facă "pace" între China și Taiwan, după a propus o soluție controversată pentru războiul din Ucraina. Moscova și Beijingul i-au mulțumit
Musk vrea să facă "pace" între China și Taiwan, după a propus o soluție controversată pentru războiul din Ucraina. Moscova și Beijingul i-au mulțumit - Profimedia Images

”Recomandarea mea... ar fi să creeze o zonă administrativă specială pentru Taiwan, care să fie acceptabilă, dar probabil că nu va mulţumi pe toată lumea”, a declarat cel mai bogat om din lume, pentru Financial Times, într-un interviu publicat vineri. ”Şi este posibil, şi cred că probabil, de fapt, ca ei să ajungă la un aranjament care este mai blând decât cel în cazul Hong Kongului”, a declarat Musk, citat de ziar.

Musk a răspuns la o întrebare referitoare la China, unde compania sa de maşini electrice Tesla (TSLA.O) operează o fabrică în Shanghai.

Beijingul, care susţine că Taiwanul este una dintre provinciile sale, a promis cu mult timp în urmă că va aduce Taiwanul sub controlul său şi nu a exclus folosirea forţei pentru a face acest lucru. Guvernul Taiwanului se opune ferm revendicărilor Chinei şi spune că doar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei pot decide viitorul insulei.

China a oferit Taiwanului un model de autonomie „o ţară, două sisteme” similar cu cel pe care îl are Hong Kong-ul, dar acesta a fost respins de toate partidele politice principale din Taiwan şi nu are sprijin public, mai ales după ce Beijingul a impus o lege strictă a securităţii naţionale oraşului în 2020.

Pe acelaşi subiect

Un nou derapaj al miliardarului american

Ministerul de Externe din Taiwan a refuzat să comenteze afirmaţiile lui Musk. Însă, Wang Ting-yu, un deputat senior al Partidului Democrat Progresist din Taiwan, care face parte din comisia de afaceri externe şi apărare a Parlamentului, l-a criticat pe Musk pe pagina sa de Facebook.

”Companiile individuale independente nu pot lua proprietatea lor ca pe o glumă. Deci, de ce ar trebui să treacă cu vederea libertăţile democratice, suveranitatea şi modul de viaţă a 23 de milioane de taiwanezi? Nu este acceptabil în cazul Ucrainei şi Taiwanul cu siguranţă nu o va permite”, a spus el.

La începutul acestei săptămâni, Musk a propus ca Ucraina să cedeze definitiv Crimeea Rusiei, ca noi referendumuri să fie organizate sub auspiciile ONU pentru a determina soarta teritoriului controlat de ruşi şi ca Ucraina să fie de acord cu neutralitatea. El le-a cerut utilizatorilor Twitter să aibă în vedere planul său, atrăgând critici aspre din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a răspuns printr-un sondaj propriu pe Twitter. ”Ce Elon Musk îţi place mai mult? ”Cel care sprijină Ucraina” sau Cel care sprijină Rusia”., a întrebat Zelenski. Răspunsurile incisive din partea Ucrainei au fost cu atât mai notabile cu cât Musk şi-a câştigat statutul de cvasi-erou popular în Ucraina de la începutul conflictului. Pe de altă parte, Kremlinul i-a mullțumit lui Musk pentru poziția sa, potrivit The Telegraph.

Ambasadorul Chinei în Statele Unite i-a transmis mulțumiri lui Elon Musk pentru că a propus o zonă de administrare specială pentru Taiwan, în timp ce ambasadorul de facto al Taiwanului la Washington l-a mustrat pe miliardar spunând că „libertatea și democrația sa nu sunt de vânzare”.

„Taiwan vinde multe produse, dar libertatea și democrația noastră nu sunt de vânzare”, a scris sâmbătă pe Twitter Hsiao Bi-khim, ambasadorul Taiwanului la Washington. „Orice propunere pentru viitorul nostru trebuie să fie stabilită în mod pașnic, fără constrângere și respectând dorințele democratice ale poporului din Taiwan”, scrie Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Musk vrea să facă "pace" între China și Taiwan, după ce a propus o soluție controversată pentru războiul din Ucraina. Moscova și Beijing i-au mulțumit