Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 229. Ucraina a oprit exporturile de electricitate către UE. Bilanţul victimelor după bombardamentele ruseşti: 11 morţi şi 64 de răniţi

Război Rusia - Ucraina, ziua 229 LIVE TEXT. Vladimir Putin a convocat, luni Cosiliul de Securitate, după explozia de pe podul Kerci. "Acesta este un atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii civile critice a Federației Ruse", a declarat liderul de la Kremlin. El a dat vina pe Kiev pentru deflagrația masivă care a avariat Podul Crimeii. Între timp, după ce sâmbătă dimineață un bloc de locuinţe a fost lovit în plin de rachete, Zaporojie a fost din nou atacat şi duminică noapte. Centrala nucleară a orașului a fost reconectată la reţeaua de electricitate, a anunţat AIEA, care a numit conexiunea o "eliberare temporară dintr-o situaţie încă de nesuportat".

de Redactia Observator

la 10.10.2022, 21:37

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 21:36. Ucraina a oprit exporturile de electricitate către UE

Ministerul ucrainean al Energiei a decis să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres. "Atacurile cu rachetă de astăzi, care au lovit centralele termoelectrice şi sub-staţiile electrice au forţat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu data de 11 octombrie 2022, pentru a-şi putea stabiliza propriul său sistem energetic", a informat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet.

Bombardamente ruse de o amploare fără precedent în ultimele luni au lovit Ucraina luni dimineaţa. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, loviturile ruse cu zeci de rachete şi drone iraniene Shahed au vizat Ucraina de la nord la sud şi de la est la vest, lovind capitala Kiev, precum şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir. Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko, a spus că atacurile de luni asupra sistemului energetic au fost "cele mai ample de la debutul războiului". Într-o transmisiune televizată, Halushchenko a declarat că atacurile cu rachetă "asupra întregului lanţ de aprovizionare, au fost făcute pentru a face aprovizionarea cât mai dificil posibilă".

Pe acelaşi subiect

În luna iunie a acestui an, Ministerul Energiei de la Kiev anunţa că, până la finele acestui an, speră să strângă 1,5 miliarde de euro de pe urma exporturilor de electricitate spre UE, principala sa piaţă de export pentru energie. La rândul său, grupul Ukrenergo (Operatorul de Transport şi Sistem din Ucraina) a anunţat zilele trecute că în perioada 30 iunie - 9 octombrie a câştigat 4,9 miliarde de hrivna (131 milioane de dolari) de pe urma exporturilor de electricitate spre Slovacia şi România.

UPDATE 20:42. Autorităţile poloneze verifică starea adăposturilor anti-bombardament în vederea pregătirii pentru cel mai sumbru scenariu

Autorităţile poloneze verifică starea adăposturilor anti-bombardament ale ţării în vederea pregătirii pentru cel mai sumbru scenariu, a declarat ministrul adjunct de Interne al Poloniei, Maciej Wasik, potrivit postului de televiziune Polsat News, citat de Reuters, notează news.ro. ”Avem 62.000 de astfel de facilităţi în toată ţara. Pompierii verifică starea lor, dacă sunt echipate şi dacă sunt pot fi utilizate. Dacă nu, vom lua măsuri pentru a le adapta”, a spus el. Polonia nu este în prezent ameninţată, dar se pregăteşte pentru cel mai sumbru scenariu, a adăugat el.

UPDATE 18:22. "Primul episod s-a jucat. Vor fi şi altele", ameninţă Medvedev după atacurile din Ucraina

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev ameninţă că ”primul episod s-a jucat” şi că ”vor fi şi altele”, în urma bombardamentelor ruseşti ale Ucrainei, luni, inclusiv la Kiev, relatează AFP, citat de news.ro. Medvedev îndeamnă, în acest mesaj postat pe Telegram, la ”distrugerea completă a regimului politic din Ucraina”, cu scopul ”protejării poporului nostru şi protejării frontierei ţării”. ”Primul episod s-a jucat. Vor fi şi altele”, scrie numărul doi în Consiliul de Securitate rus, în urma unei reuniuni a acestuia, sub conducerea preşedintelui rus Vladimir Putin. ”Din punctul meu de vedere, (obiectivul) trebuie să fie distrugerea totală a regimului politic din Ucraina”, subliniază el.

Atacurile ”şi-au atins obiectivul”, a dat asigurări, la rândul său, Ministerul rus al Apărării. Pene de curent se înregistrau luni în numeroase regiuni din Ucraina, în urma acestor bombardamente şi atacuri ruseşti cu rachetă. Guvernatorii regiunilor Harkov şi Sumî (nord-est), Jitomîr (nord-vest) şi Hmelniţkii (vest) au anunţat pe reţele de socializare ”întreruperi ale curentului (electric)” în urma unor ”atacuri ale infrastructurilor energetice”. Pe de altă patrte, trupele ruse erau pe cale să se apropie de oraşul ucrainean Bahmut, în Donbas (est), după ce au înaintat doi kilometri în ultima săptămână, a anunţat luni o sursă din cadrul serviciilor secrete britanice.

”Rusia continuă să acorde o prioritate înaltă progresului operaţiunilor sale ofenisve în sectorul din centrul Donbasului, mai ales în apropierea oraşului Bahmut”, a anunţat, în biuletinul său obişnuit, pe Twitter, Ministerul britanic al Apărării. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă, într-un discurs video, că trupe ucrainene erau implicate în lupte foarte dure în apropiere de Bahmut.

UPDATE 17:15 Putin s-a răzbunat pentru Crimeea: O rachetă a căzut la 2.5 km de Zelenski. Cea mai mare parte a Ucrainei a rămas fără curent

Rusia s-a răzbunat după explozia de pe podul Kerci din Crimeea. Cel puţin 11 oameni au murit şi peste 60 au fost răniţi după ce oraşele importante din 8 regiuni, inclusiv capitala Kiev, au devenit ţinte pentru zeci de rachete şi raiduri aeriene cu drone. Pare a fi cel mai puternic atac aerian de la începutul invaziei. Armata Rusă a lansat în total 83 de rachete de croazieră, provocând distrugeri uriaşe. Cea mai mare parte a țării a rămas fără curent electric, potrivit AFP.

În Kiev, una dintre rachete a căzut la mai puţin de 1 km de ambasada României, însă personalul misiunii diplomatice este în siguranţă. O altă rachetă a căzut la 2,5 km de palatul prezidenţial, chiar lângă Parcul Shevchenko din inima Kievului şi lângă universitatea națională. O altă rachetă a căzut, după cum arată imaginile, lângă un loc de joacă. Rachetele au traversat şi spaţiul aerian al Republicii Moldova. Ministerul Apărării Naţionale din România a transmis că acestea au fost detectate de Forţele Aeriene Române când au trecut deasupra Mării Negre.

UPDATE 17:05. Serviciile de informaţii ucrainene: Rusia plănuia atacul masiv cu rachete asupra Ucrainei încă de la începutul lunii octombrie

Rusia plănuia atacul masiv cu rachete, pe care l-a efectuat luni asupra Ucrainei, încă de la începutul lunii octombrie, astfel încât acesta nu reprezintă un răspuns la explozia de sâmbătă de pe podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a declarat luni Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), citată de agenţiile de presă EFE şi Ukrinform, informează Agerpres. Potrivit GUR, Kremlinul a dat ordin armatei ruse să pregătească atacuri cu rachete asupra Kievului şi infrastructurilor civile din oraşele ucrainene încă din 2-3 octombrie.

Unităţile militare de aviaţie strategică şi cu rază lungă de acţiune au primit ordin să se pregătească de atacuri masive, care să se concentreze - conform GUR, citată de Ukrinform - pe "infrastructura civilă critică şi zonele centrale ale oraşelor ucrainene dens populate". La 8 octombrie, şapte bombardiere strategice Tu-160 au fost transferate de pe aerodromul Engels pe aerodromul 'Olenia' (peninsula Kola), fiind echipate cu rachete de croazieră Kh-101, în timp ce la Sevastopol au fost dislocate şase nave purtătoare de rachete de croazieră, care aveau la bord în total 40 de rachete Kalibr. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a insistat luni "să se înceteze blamarea victimei agresiunii", după declaraţii care sugerau că "Putin a fost provocat" de recenta explozie de pe Podul Crimeii.

UPDATE 15:40. Peste 100 de atacuri ucrainene au lovit teritoriului rus, susține FSB. 32 de sate ar fi fost bombardate în ultimele zile

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a acuzat Ucraina că a atacat teritoriul naţional rus de peste 100 de ori de la începutul lunii, scrie Agerpres. Un total de 32 de sate din regiunile Bryansk, Kursk şi Belgorod la graniţa cu Ucraina au fost bombardate în ultimele zile, a indicat FSB, adăugând că numărul atacurilor lansate din Ucraina a crescut semnificativ. Nu este posibil să verificaţi în mod independent aceste afirmaţii. O persoană a fost ucisă şi cinci rănite în atacuri, potrivit Moscovei.

UPDATE 15:32. 11 morţi şi 64 de răniţi, bilanţul provizoriu al bombardamentului rusesc; patru regiuni ucrainene nu mai au electricitate

Sirenele anunţând raiduri aeriene se auzeau din nou la Kiev luni după-amiază, după bombardamentul rusesc din cursul dimineţii, soldat cu cel puţin 11 morţi şi 64 de răniţi şi care a lăsat fără curent electric patru regiuni ale Ucrainei, transmite Reuters. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, declarase mai devreme, după oprirea sirenelor în urma încetării raidului rusesc, că ameninţarea unor atacuri asupra capitalei persistă. În raidul efectuat de armata rusă ca represalii după explozia survenită sâmbătă pe podul Kerci au fost lovite de asemenea ţinte din alte oraşe ucrainene, printre care Liov, Jitomir şi Harkov.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, în raidul de luni dimineaţă Rusia a lansat 83 de rachete şi 17 drone iraniene Shahed, iar 43 dintre aceste rachete au fost doborâte de antiaeriana ucraineană. Conform ultimului bilanţ al victimelor anunţat de autorităţile de la Kiev, cel puţin 11 persoane au fost ucise şi 64 rănite în urma acestui atac.

UPDATE 15:20. Putin acuză Ucraina că a încercat să atace gazoductul Turkish Stream

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat luni Ucraina că a încercat să arunce în aer şi un segment al gazoductului Turkish Stream, în mesajul televizat în care liderul de la Kremlin a anunţat un raid masiv cu rachete asupra unor ţinte din Ucraina ca represalii după explozia de pe podul Kerci, informează EFE, citat de Agerpres. Ucraina ''a desfăşurat o serie de atentate teroriste împotriva instalaţiilor electrice şi de transport de gaz, inclusiv încercarea de a detona un segment din (gazoductul) Turkish Stream. Toate acestea sunt probate cu date obiective, inclusiv cu declaraţiile celor arestaţi'', a susţinut preşedintele rus.

Gazoductul Turkish Stream leagă Rusia de Turcia prin Marea Neagră, iar pe lângă Turcia prin acest gazoduct sunt aprovizionate cu gaze şi alte ţări europene. După explozia produsă sâmbătă pe podul care leagă Rusia de Crimeea, Putin a ordonat un raid masiv cu rachete împotriva unor ţinte militare, de comunicaţii şi energetice ucrainene. Potrivit Kievului, aceste bombardamente care au lovit luni dimineaţă capitala şi alte oraşe ucrainene s-au soldat cu cel puţin zece morţi şi 60 de răniţi. În urma atacului au survenit întreruperi ale furnizării energiei electrice în mai multe regiuni ucrainene

UPDATE 14:50. Germania va livra Ucrainei un prin sistem de apărare antiaeriană în câteva zile

Germania va livra Ucrainei primul din cele patru sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM în câteva zile, a declarat luni ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, potrivit Reuters"Reluarea tirurilor cu rachete asupra Kievului și a multor altor orașe arată cât de important este să furnizăm rapid Ucrainei sisteme de apărare aeriană. Atacurile Rusiei cu rachete și drone terorizează în special populația civilă. Acesta este motivul pentru care oferim acum sprijin în special cu arme de apărare aeriană​", a declarat Lambrecht într-un comunicat.

UPDATE 14:24. Rușii au lansat 83 de rachete asupra Ucrainei, 43 au fost doborâte

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat, a declarat că Rusia a lansat 83 de rachete - iar peste 43 au fost doborâte de apărarea aeriană. Printre rachete, a adăugat el, se numără Kalibr, Iskander și Kh-101, lansate din Marea Caspică și Marea Neagră.

UPDATE 13:40. Consulatul german, lovit de o rachetă în Kiev

Clădirea în care se află consulatul german din Kiev a fost lovită de o rachetă rusească, a anunțat agenția de știri Reuters, care citează Ministerul de Externe al Germaniei. Nu este clar dacă cineva a fost ucis sau rănit în urma atacului.

UPDATE 13:30. Putin promite un răspuns dur în cazul unor atacuri ucrainene împotriva Rusiei

Preşedintele Vladimir Putin a ameninţat cu un „răspuns dur” dacă atacurile împotriva Rusiei vor continua, la câteva ore după ce trupele sale au lansat un val masiv de lovituri care vizează oraşe din întreaga Ucraină, ca replică la atacul asupra podului Kerci care leagă Rusia şi Crimeea. În remarci televizate, Putin a acuzat încă o dată Ucraina pentru atacul asupra podului Kerci, descriindu-l drept un „atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii civile importante a Rusiei”. Rusia a lansat luni atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune împotriva infrastructurii energetice, militare şi de comunicaţii a Ucrainei, ca răzbunare pentru atacul care a vizat podul, a spus el, conform The Guardian. Vorbind la o şedinţă a Consiliului de Securitate,  Putin a declarat: ”Dacă actele de terorism continuă împotriva Rusiei, vom răspunde într-un mod foarte dur. Răspunsurile vor fi de aceeaşi amploare ca şi ameninţările la adresa Rusiei. Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli în privinţa asta”.

UPDATE 13:12. O rachetă lansată de ruși în Kiev a căzut la doar 850 de metri de Ambasada României

Ucraina a fost atacată masiv cu zeci de rachete şi drone ruseşti, în această dimineață. Atacurile s-au produs la ore de vârf şi în locuri aglomerate, când lumea mergea către serviciu. Numai în capitala Kiev, au căzut cel puțin 4 rachete, una dintre ele la doar 850 de metri de Ambasada României. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a anunţat că toţi angajaţii sunt în siguranţă. 

UPDATE 12:53. Trei rachete lansate de ruşi din Marea Neagră au încălcat spaţiul aerian al Moldovei

Atacurile aeriene și rachete rusești lansate asupra Ucrainei în această dimineață au încălcat spațiul aerian al Republicii Moldova, a declarat Ministerul Apărării. Șeful diplomației moldoveme a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații. Detalii, aici

UPDATE 12:29. Lukașenko: Belarus și Rusia vor desfășura o forță operativă militară comună

Liderul belarus Alexandr Lukașenko a declarat că Belarus și Rusia vor desfășura un grup de lucru militar comun la granițele de vest ale țării, ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunii, a raportat agenția de presă Belta, administrată de stat, relatează The Guardian. Reuters scrie că agenția îl citează pe Lukașenko spunând că cele două țări vor desfășura un grup militar regional și au început să reunească forțele în urmă cu două zile, se pare că după explozia de pe podul Kerci.

„Dacă nivelul de amenințare atinge nivelul actual, așa cum este acum, începem să folosim gruparea statelor unionale”, a spus Lukașenko, potrivit agenției ruse de stat Ria Novosti.

UPDATE 12:12. Rachete rusești în spațiul aerian al Moldovei

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a scris pe Twitter că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a explica de ce rachetele lansate de la Marea Neagră în Ucraina au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 12:05. Un jurnalist BBC se ascunde în direct în timp ce plouă cu rachete în Kiev

Zborul rachetelor şi exploziile s-au auzit luni dimineaţă în direct la BBC. 

Jurnalistul Hugo Bachega  şi-a întrerupt transmisia, s-a aplecat la pământ şi s-a dus imediat spre un adăpost împreună cu echipa de filmare.

UPDATE 11:38. Armata ucraineană susține că Rusia a lansat 75 de rachete asupra Ucrainei luni dimineaţa

Armata ucraineană a afirmat că Rusia a lansat 75 de rachete asupra Ucrainei luni dimineaţa, într-o serie de bombardamente asupra mai multor oraşe ale ţării.

"În dimineaţa zilei de luni, agresorul a lansat 75 de rachete, (dintre care) 41 au fost doborâte de apărarea noastră aeriană", a anunţat pe Twitter Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:30. Bombardamente la Liov, în estul Ucrainei. Infrastructura energetică, vizată în atacuri

Oraşul Liov, situat în vestul Ucrainei, a fost bombardat luni, anunţă guvernatorul regional Maxim Koziţkii, relatează AFP. "Atacuri asupra infrastructurilor energetice din regiunea Liov au fost înregistrate", anunţă el într-o postare pe Telegram. Koziţkii îndeamnă locuitorii, în această postare, ”să rămână la adăpost” şi avertizează că există ”ameninţarea unor atacuri noi”.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:55. O rachetă rachetă rusească a lovit lângă un pod din Kiev. Momentul a fost filmat 

O cameră de supraveghere a surprins momentul în care o rachetă loveşte lângă podul pietonal și pentru biciclete care leagă Parcul Vladimirskaya Gorka și Arcul Prieteniei Popoarelor din Kiev. 

UPDATE 10:18. Mai mulți morți și răniți în Kiev

Opt oameni au murit, iar alți 24 au fost răniți în urma atacurilor cu rachetă din Kiev.

Bilanțul a fost anunțat de Rostislav Smirnov, consilierul ministrului ucrainean al Afacerilor Interne, potrivit canalului media Nexta.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Rusia atacă cu rachete de croazieră toate marile orașe ale Ucrainei. Sunt vizate centrele urbane și cu valoare culturală sau simbolică, la o oră de vârf. Populația se adăpostește, iar antiaeriana încearcă să reducă numărul rachetelor care lovesc țintele.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:00. Zelenski, după exploziile din Ucraina: "Vizează infrastructura energetică. Încearcă să ne distrugă și să ne ștergă de pe fața pământului"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la seria de atacuri din această dimineață asupra orașelor ucrainene. "Ei încearcă să ne distrugă și să ne ștergă de pe fața pământului. Omorâți oameni care dorm în case, în Zaporojie. Omorâți oamenii care merg la muncă în Dnipro și Kiev. Alarma aeriană nu se stinge în toată Ucraina. Sunt rachete care lovesc. Din păcate, există morți și răniți. Vă rugăm să nu părăsiți adăposturile. Ai grijă de tine și de cei dragi. Să ținem și să fim puternici", a transmis liderul de la Kiev. 

Mesajul a fost însoțit de un clip video care arată consecințele atacurilor de la Kiev, care arată mașini distruse, clădiri cu geamuri sparte și incendii pe străzi.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 9:25. Explozii în centrul Kievului. Deputat ucrainean: "Mașinile ard. Sunt morți"

O rachetă rusească ar fi lovit o stradă din Kiev. Anton Gerashchenko, consilier senior ucrainean al ministrului Afacerilor Interne, a postat imagini care se presupune că sunt de la fața locului. El a precizat că centrul capitalei a fost atacat cu drone.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De asemenea, deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko a spus că o rachetă a căzut „chiar în centrul orașului”„Mașinile ard și geamurile au fost sparte. Sunt morți. Nu există nicio unitate militară acolo. Doar cafenele, restaurante și o universitate​”, a scris el pe Twitter în această dimineață.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Matthew Luxmoore, care este reporter pentru Wall Street Journal, a publicat imagini despre care spune că sunt din parcul Shevchenko, în centrul Kievului. Filmarea arată un crater lângă ceea ce pare a fi loc de joacă pentru copii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De asemenea, luni dimineață s-au înregistrat explozii în Dnipro și Zaporojie. Presa locală raportează explozii și în Lviv și Ternopil.

UPDATE 8:47. Kievul zguduit de explozii, spune primarul Vitali Klitschko

O serie de explozii au zguduit capitala Ucrainei Kiev, potrivit rapoartelor presei locale și oficialilor regionali. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a emis o declarație prin intermediul contului său oficial Telegram imediat după ora locală 8:30, spunând: „Câteva explozii în districtul Shevchenkiv - în centrul capitalei”. Klitschko a spus că vor urma mai multe detalii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 8:29. Zelenski: Vrea statul terorist pace? Evident că nu. Dovedeşte asta în fiecare zi şi în fiecare noapte

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică seară, într-un nou discurs, că în opinia sa este evident că Rusia nu vrea pace, ruşii arătând “în fiecare zi şi în fiecare noapte” acest lucru. “Vreau să mă adresez celor care cedează manipulărilor Rusiei cu privire la presupusele negocieri, la faptuul că doar negocierile ar putea pune capăt cestui război brutal terorist al ruşilor. Vrea statul terorist pace? Evident că nu. Dovedeşte asta în fiecare zi şi în fiecare noapte. Cel puţin 14 oameni au murit noaptea trecută ca urmare a atacurilor ruşilor la Zaporojie asupra clădirilor rezidenţiale. Peste 70 de oaameni au fost răniţi, inclusiv 11 copii. Sute de familii au rămas fără locuinţe. O rachetă a distrus un bloc întreg, de la etajul unu până la şase. A fost un atac deliberat. Cel care a dat ordinul şi cei care l-au executat ştiau ce ţintesc. Doar în acestă săptămână la Zaporojie au jurit cel puţin 43 de oameni în atacuri. Şi au existat şi atacuri asupra Harkivului, Donbasului şi altor oraşe ale Ucrainei... Au fost şi atacuri cu drone iraniene. Atacuri aeriene. Majoritatea vizând infrastructura civilă a Ucrainei şi civili. Când cineva vrea să negocieze, nu procedează astfel. Iar când cineva este un terorist, exact aşa procedează”, a spus Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Preşedintele ucrainean a precizat că terorismul “este o crimă care trebuie pedepsită”. “Terorismul la nivel de stat este una dintre cele mai odioase crime internaţionale, care ameninţă nu doar pe cineva în lume, ci întreaga comunitate internaţională. Dacă teroarea rămâne nepedepsită, dacă teroristul reuşeşte să intimideze atât de mult încât cineva în lume este dispus pur şi simplu să ignore teroarea, atunci aceasta ar fi o pierdere – o pierdere a libertăţii, o pierdere a umanităţii şi o pierdere a democraţiei. Exact asta îşi doreşte Rusia. De aceea are nevoie de toată această teroare – de la atacuri cu rachete la crizele globale provocate de un stat terorist. Deja acest lucru s-a întâmplat în istorie. Ultima dată când unui alt stat terorist i s-a permis să facă tot ce dorea pentruu că puterile mondiaale se temeau de teroarea sa a început al doilea Război Mondial. Acum lumea este unită. Acum toată planeta înţelege de ce duce Rusia acest război. Este un război al Rusiei împotriva tuturor acelor valori care fac oamenii umani şi viaţa paşnică”, a conchis președintele ucrainean.

UPDATE 7:45. Medvedev: Rusia ar trebui să răspundă atacului terorist de pe podul din Crimeea ucigând terorişti

Rusia trebuie să răspundă atacului terorist al Ucrainei asupra podului din Crimeea ucigând direct terorişti, a declarat vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, jurnalistei Nadana Fridrikhson, transmite TASS, potrivit News.ro. Într-un interviu scris publicat pe canalul Telegram al lui Fridrikhson, Medvedev a afirmat: „Rusia poate răspunde la această crimă doar ucigând direct terorişti, aşa cum se obişnuieşte în alte părţi ale lumii. La asta se aşteaptă cetăţenii ruşi”.

Medvedev a susţinut că responsabilitatea atacului aparţine ”statului eşuat Ucraina”. "A fost un act terorist şi un sabotaj comis de regimul criminal de la Kiev. Nu a existat niciodată nicio îndoială în acest sens. Au fost prezentate toate datele şi au fost trase concluzii", a subliniat oficialul rus.

UPDATE 7:25. Mike Pompeo critică afirmaţiile lui Joe Biden despre riscurile nucleare şi cere negocieri cu Rusia

Fostul secretar de Stat american Mike Pompeo a criticat afirmaţiile preşedintelui Joseph Biden despre riscurile unui conflict nuclear cu Rusia, exprimând speranţa că Administraţia de la Washington poartă negocieri în mod discret. 

Joe Biden a declarat joi că omologul său rus, Vladimir Putin, "nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice ori chimice, în contextul performanţelor slabe ale armatei ruse" în Ucraina. Biden a afirmat că actuala perioadă prezintă cele mai mari riscuri ale unui război nuclear după Criza Rachetelor Cubaneze, din anul 1962.

"Afirmaţiile preşedintelui reprezintă un risc teribil pentru cetăţenii americani", a declarat Mike Pompeo, care a fost secretar de Stat în timpul mandatului fostului preşedinte Donald Trump, subliniind, într-un interviu acordat Fox News, că Washingtonul ar fi mai eficient "prin practicarea diplomaţiei în mod discret". "Ar trebui să facem acest lucru, eu sper că fac acest lucru în mod discret", a insistat Pompeo, conform site-ului Axios.com, citat de Mediafax. 

Amiralul Michael Mullen, fost şef al Statului Major Interarme din SUA, s-a declarat, la rândul său, "puţin preocupat" de afirmaţiile preşedintelui Biden. "Sunt puţin preocupat despre afirmaţii reflectând tensiuni mari, eu cred că ar trebui să facem câţiva paşi înapoi şi să facem tot posibilul pentru a rezolva problema prin negocieri", a subliniat Michael Mullen.

Vladimir Putin va prezida astăzi o reuniune a Consiliului rus de Securitate, la două zile după explozia din Crimeea

Președintele rus Vladimir Putin va organiza luni o reuniune operațională a Consiliului de Securitate, la doar două zile după explozia masivă care lovit Podul Kerci, care leagă Crimeea și Rusia. Duminică, liderul de la Kremlin a acuzat serviciile secrete ucrainene (SBU) că s-au aflat la originea deflagrației, spunând că a fost vorba despre un ''act terorist'' contra unei infrastructuri cheie''Autorii, executanţii şi comanditarii sunt serviciile secrete ucrainene. Nu este niciun dubiu. Acesta este un act de terorism îndreptat spre distrugerea infrastructurii civile esenţiale a Federaţiei Ruse'', a declarat Putin în timpul unei întrevederi cu şeful Comitetului de anchetă rus, potrivit Kommersant.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 229. Ucraina a oprit exporturile de electricitate către UE. Bilanţul victimelor după bombardamentele ruseşti: 11 morţi şi 64 de răniţi