Antena Meniu Search
x

NATO va înfiinţa un post la Kiev pentru a se asigura că Ucraina va primi asistenţă şi dacă Donald Trump ajunge la Casa Albă - WSJ

Război în Ucraina. NATO va înființa un birou la Kiev responsabil cu acordarea de sprijin pe termen lung Ucrainei. Postul va fi ocupat de un înalt oficial civil şi face parte dintr-o strategie pentru a asigura asistenţa pentru Ucraina şi dacă Donald Trump câştigă alegerile, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ). 

de Redactia Observator

la 02.07.2024 , 17:15

NATO va înfiinţa un post la Kiev pentru a se asigură că Ucraina va primi asistenţă şi dacă Donald Trump ajunge la Casa Albă - WSJ
Militarii ucraineni cu un drapel național la înmormântarea unui pilot ucrainean - Profimedia

NATO va staționa un înalt oficial civil la Kiev, potrivit WSJ care citează oficiali ameriani și din cadrul alianței. Decizia va fi anunțată la summit NATO de la Washington de pe 9-11 iulie şi face parte dintr-o serie de măsuri menite să susțină sprijinul pe termen lung pentru Ucraina.

Măsurile urmăresc să contureze perspectivele Ucrainei de a se alătura alianței, dar fără a-i oferi o invitaţie propriu-zisă de aderare. Practic, NATO va fi responsabilă de sprijinirea Ucrainei, ceea ce va permite ca asistența să continue chiar dacă implicarea    Washingtonului va fi redusă.

Aceste noi măsuri vin pe fondul ascensiunii extremei dreapta în Europa și a posibilității tot mai mari ca fostul președinte Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă și să reducă sprijinul american pentru Ucraina. Potrivit cotidianului american, această decizie a fost luată în considetate de câteva luni, dar a devenit deosebit de relevantă după eșecul lui Joe Biden în dezbaterea cu Donald Trump.

Articolul continuă după reclamă

Liderii NATO se reunesc la Washington între 9 şi 11 iulie, pentru un summit al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord destinat în parte să marcheze cea de-a 75-a aniversare a alianţei militare.

Pe acelaşi subiect

Ucraina va primi "veşti bune" despre apărarea aeriană promisă

Este de aşteptat ca la summitul NATO de la Washington de săptămâna viitoare Ucraina să primească "veşti bune" în ceea ce priveşte sistemele de apărare aeriană, a declarat marţi un oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Reuters.

"Sperăm că vom reuşi să ajungem (la un acord) la summit şi să facem noi anunţuri privind apărarea aeriană", a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

"Aţi auzit că ucrainenii sunt dornici să obţină sisteme Patriot suplimentare sau sisteme similare. Şi cred că vom avea nişte veşti bune în plus pentru ei pe acest front", a adăugat oficialul, fără a furniza alte detalii.

Oficialii ucraineni îşi îndeamnă aliaţii de luni de zile să le furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se apăra de atacurile frecvente cu rachete şi drone ale forţelor ruse.

România a decis săptămâna trecută să doneze către Ucraina un sistem Patriot, o decizie salutată de preşedintele Zelenski, cât şi de Washington.

Zelenski: Americanii nu sunt pregătiți să invite Ucraina în NATO

SUA nu sunt pregătite să invite Ucraina să adere la NATO, a declarat Volodimir Zelenski în cadrul unui interviu pentru publicația americană The Philadelphia Inquirer.

Președintele ucrainean a spus că administrația "Joe Biden nu este încă pregătită să ne dea invitația". El a remarcat și comentariile recente ale lui Donald Trump, care a sugerat că propunerea de aderare a Kievului la NATO a provocat invadarea Ucrainei de către Rusia. "Din păcate, aceasta este politica unui pas înainte, doi pași înapoi", a explicat Zelenski 

Oficialii americani consideră că aderarea Ucrainei la alianță poate fi luată în considerare doar când războiul se va termina. "Dacă Statele Unite se tem să-l enerveze pe Putin și acesta este motivul pentru care nu suntem invitați, atunci le cerem partenerilor noștri strategici să ne ofere ceea ce ne-ar proteja: sisteme Patriot, un număr substanțial de F-16 și posibilitatea de a folosiți arme pentru a lovi în interiorul Rusiei", a fost concluzia lui Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi apelat vreodată la ajutorul unui broker, înainte să faceţi un credit?
Observator » Stiri externe » NATO va înfiinţa un post la Kiev pentru a se asigura că Ucraina va primi asistenţă şi dacă Donald Trump ajunge la Casa Albă - WSJ