Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Nu vedem nimic, veniţi să ne luaţi!" Patru alpinişti din Italia şi Coreea de Sud, găsiţi morţi pe Mont Blac. Ultimul lor mesaj către salvatori

Tregedie pe partea italiană a vârfului Mont-Blanc. Patru alpinişti, doi coreeni şi doi italieni care au rămaşi blocaţi în munţi zile bune din cauza vremii rele, au fost găsiţi morți. Salvatorii au ajuns cu greu la locul unde se aflau cei patru, din cauza condiţiilor meteorologice dificile. Autorităţile îi căutau pe aventurieri încă de duminică dimineaţa. Alţi doi turişti din Coreea de Sud, au fost însă salvaţi cu elicopterul de la o altitudine de peste 4 mii de metri. 

de Redactia Observator

la 11.09.2024 , 09:23

Patru alpinişti din Italia şi Coreea de Sud au fost găsiţi morţi, marţi, pe cel mai înalt vârf al Alpilor, Mont Blanc, după ce fuseseră daţi dispăruţi timp de trei zile din cauza vremii nefavorabile.

Prefectura Haute-Savoie: Alpiniştii "au murit de epuizare"

Alpiniştii "au murit de epuizare", a declarat prefectura locală franceză Haute-Savoie pentru AFP, adăugând că salvatorii care au ajuns în cele din urmă la faţa locului i-au găsit mai întâi pe cei doi coreeni, urmaţi de cei doi italieni.

Vezi și

Un elicopter al poliţiei montane PGHM, cu sediul la Annecy, a reuşit să aterizeze în jurul orei 13:30 şi a găsit cadavrele între 100 şi 200 de metri de vârf. "Cadavrele au fost coborâte" de pe munte şi "familiile au fost informate", a declarat filiala din Chamonix a PGHM.

Pe acelaşi subiect

Grupurile plecaseră "fără ghizi"

Un grup de salvatori montani italieni a ajuns pe jos pe vârf, după ce a pornit în cursul dimineţii, dar nu a observat cadavrele, a adăugat poliţia. Poliţia a fost alertată sâmbătă târziu cu privire la "dispariţia a trei grupuri de alpinişti în apropierea vârfului Mont Blanc, în condiţii meteorologice foarte nefavorabile". Grupurile plecaseră "fără ghizi", a declarat prefectura. Un efort intens de salvare a recuperat doi coreeni, care erau în viaţă, la 4.100 de metri, duminică dimineaţa, dar vremea s-a înrăutăţit ulterior, astfel că salvatorii nu au mai putut continua căutările celor aflaţi încă pe munte în zilele următoare. Încă de marţi dimineaţă, un elicopter de căutare se întorsese de pe Mont Blanc, deoarece nu reuşise să găsească o cale de acces printre nori. 

Un comandant de rang înalt al PHGM a declarat pentru cotidianul regional Le Dauphine Libere că i-au contactat telefonic pe italieni pentru scurt timp şi au aflat locaţia lor, la 4.600 de metri pe faţa nordică a Mont Blanc, dar că legătura s-a întrerupt.

Cu o înălţime de 4.809 metri, Mont Blanc este cel mai înalt vârf din Europa de Vest şi este foarte popular printre alpiniştii din întreaga lume.

Cine sunt alpiniştii italieni găsiţi morţi pe Mont Blanc

Cei doi alpinişti italieni dispăruți de sâmbăta trecută pe Mont Blanc şi găsiţi fără suflare, marţi, sunt cuplul Andrea Galimberti, 53 de ani, din Como, și Sara Stefanelli, 41 de ani, din Genova.

Potrivit publicaţiei Sky TG24, trupurile lor neînsuflețite au fost găsite la 4.500 de metri deasupra nivelului mării, în zona "Mur de la Cote", o pantă înghețată abruptă care duce spre vârful Mont Blanc, pe versantul francez.

În urmă cu șase zile, cuplul a ajuns pe vârful Muntelui Cervino. A documentat urcarea cu un album foto, distribuind pe rețelele de socializare imagini care înfățișează peisajele uluitoare, dar și fotografii care îi imortalizează obosiți, dar fericiți. S-au mai fotografiat unul pe celălalt în bivuacul de la 4.000 de metri, ceea ce arată că erau doi alpinişti cu experienţă. Totuși, chiar și atunci au fost surprinși de vremea rea, așa cum însuși Galimberti spunea: "Perfect, ne-a trebuit doar o grindină la coborâre pentru a termina cu bine urcușul".

Ultimul mesaj către salvatori

Blocați aproape la vârf, sâmbătă după-amiază, cuplul italian împreună cu cei doi alpiniști coreeni au rămas blocați în condiții meteorologice foarte dificile. "Nu vedem nimic, veniți să ne luați, riscăm să murim înghețați", au spus ei în ultimul mesaj către salvatori. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » "Nu vedem nimic, veniţi să ne luaţi!" Patru alpinişti din Italia şi Coreea de Sud, găsiţi morţi pe Mont Blac. Ultimul lor mesaj către salvatori