Antena Meniu Search
x
LIVE

Numărul de accidente rutiere mortale a crescut semnificativ după legalizarea canabisului în 4 state americane

Legalizarea consumului de canabis în scop recreaţional în Statele Unite pare să conducă la o creştere a numărului de accidente rutiere soldate cu decese, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Illinois Chicago (UIC).

De Redactia Observator la 31.03.2023, 14:36
Numărul de accidente rutiere mortale a crescut semnificativ după legalizarea canabisului în 4 state americane
Magazin de cannabis în California - Profimedia

Conform studiului, publicat online în ediţia din martie 2023 a revistei Social Science & Medicine, în 4 din 7 state din SUA care au legalizat canabisul în scop recreaţional, numărul deceselor în urma accidentelor rutiere a crescut cu 10%. Totuşi în acelaşi timp, rata deceselor prin sinucidere şi prin supradoză de opioide a scăzut în statele care au legalizat consumul de marijuana în scop recreaţional, relatează UPI, citat de Agerpres. 

"În ansamblu, acest studiu oferă dovezi ale potenţialelor daune şi beneficii ale legalizării consumului recreativ de canabis", a declarat autorul principal al lucrării, Samantha Marinello, de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Illinois Chicago.

"O potenţială consecinţă neintenţionată a legalizării canabisului în scop recreaţional este o creştere a numărului de decese în accidente rutiere", a adăugat ea. "Prin urmare, este nevoie de politici şi iniţiative de sănătate publică pentru a reduce şofatul sub influenţa" acestor substanţe, a mai spus ea.

Canabisul în scop recreaţional, legal în 21 de state şi Washington

Pe acelaşi subiect

Până în decembrie anul trecut, 21 de state şi Washington D.C. au legalizat vânzarea de marijuana în scop recreaţional adulţilor cu vârsta peste 21 de ani. "Acolo unde oamenii pot consuma (marijuana) în mod legal, este probabil că vor conduce sub influenţa canabisului sau a canabisului în combinaţie cu un alt drog, precum alcoolul", a spus Marinello. Cu toate acestea, acest studiu nu poate dovedi legătura dintre cauză şi efect, a adăugat ea.

Există dovezi că mulţi consumatori de canabis nu cred că acest lucru le afectează negativ capacitatea de a şofa, a declarat Russ Martin, director pentru politici şi relaţii guvernamentale la Asociaţia Guvernatorilor pentru Siguranţa Autostrăzilor. "De fapt, unii cred că consumul de canabis îmbunătăţeşte modul de a conduce", a spus el. "Cu cât oamenii consumă mai des canabis, cu atât consideră că şofatul sub influenţa canabisului este mai puţin periculos", a mai spus el.

Asociaţia nu doreşte să ia o poziţie pro sau contra legalizării canabisului pentru adulţi, a spus Martin. "Dar trebuie să ne asiguram că suntem pregătiţi pentru orice impact asupra drumurilor", a mai spus el.

Consumul de canabis "afectează" capacitatea de a conduce

Echipa care a realizat studiul a analizat decesele în urma accidentelor rutiere în Alaska, California, Colorado, Massachusetts, Nevada, Oregon şi Washington după legalizarea consumului de canabis în scop recreaţional. Ei au folosit datele din certificatele de deces din perioada 2009- 2019. Ei au descoperit creşteri semnificative ale deceselor în urma accidentelor în Colorado (16%), Oregon (22%), Alaska (20%) şi California (14%).

"Există numeroase dovezi potrivit cărora consumul de canabis afectează capacitatea de a conduce - creşterea timpului de reacţie - şi afectează funcţiile cognitive, precum atenţia susţinută şi distributivă", a mai spus Marinello. "Este, de asemenea, esenţial ca publicul să ştie că consumul de alcool în combinaţie cu cel de canabis afectează capacitatea de a conduce într-o mai mare măsură decât consumul unei singure substanţe", a mai spus ea.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Numărul de accidente rutiere mortale a crescut semnificativ după legalizarea canabisului în 4 state americane