Antena Meniu Search
x

O navă de război americană s-a luptat cu piraţii care au capturat un petrolier israelian. Două rachete au fost lansate din Yemen spre distrugător

Un distrugător american s-a luptat cu un grup de pirați în Marea Arabiei. Nava de război a intervenit și i-a arestat pe pirații care au capturat duminică un petrolier israelian, în Golful Aden. Două rachete balistice au fost lansate din Yemen spre nava americană, dar acestea s-au prăbușit, fără a fi nevoie de interceptarea lor. 

Eduard Marin
de Eduard Marin

la 27.11.2023, 10:43

O navă de război americană s-a luptat cu piraţii care au capturat un petrolier israelian. Două rachete au fost lansate din Yemen spre distrugător
O navă de război americană s-a luptat cu piraţii care au capturat un petrolier israelian. Două rachete au fost lansate din Yemen spre distrugător - Profimedia

Două rachete balistice au fost lansate din Yemen, ţară controlată de rebelii Houthi, către o navă de război americană din Golful Aden, după ce Marina SUA a răspuns la un apel de urgență din partea unui petrolier israelian care a fost capturat de piraţi (persoane înarmate) a anunțat armata americană.

Petrolierul israelian Central Park, sub pavilion liberian, transporta acid fosforic duminică după-amiază când cinci indivizi înarmați au urcat la bord iar distrugătorul USS Mason, aflat în zonă, a răspuns imediat apelului de ajutor lansat de membri echipajului, a anunţat Comandamentul Central al SUA. 

Marina SUA a reţinut cinci atacatori ai navei Central Park în apropiere de Yemen

USS Mason, un distrugător cu rachete ghidate și navele aflate în grupul operativ de combatere a pirateriei care operează în Golful Aden și în largul coastei Somaliei au răspuns la apel. Când nava americană a sosit, cinci indivizi înarmaţi au încercat să fugă cu o barcă de mici dimensiuni, dar au fost urmăriţi până când s-au predat. Oficialii americani nu i-au identificat, dar au declarat că nava, care transporta acid fosforic, este acum în siguranță.

Pe acelaşi subiect

În primele ore ale dimineţii de luni, două rachete balistice au fost trase din zone controlate de Houthi în Yemen în direcţia celor două nave. Rachetele au căzut singure în mare la aproximativ 10 mile nautice de nave. Nu au fost raportate pagube sau persoane rănite nici la petrolier, nici la nava de război. 

Armatorul petrolierului este compania Zodiac Maritime, care este listată ca fiind proprietatea omului de afaceri israelian Eyal Ofer. Cu toate astea, un purtător de cuvânt al Zodiac Maritime, Janni Jarvinen, a declarat duminică că Zodiac "nu este deținută de Ofer Global", relatează CNN. Potrivit Zodiac Maritime, printre cei 22 de membri ai echipajului se află cetăţeni ruşi, vietnamezi, bulgari, indieni, georgieni şi filipinezi, iar căpitanul este un turc.

Guvernul yemenit a acuzat rebelii Houthi de atacul asupra navei Central Park. Rebelii houthi, care au preluat controlul în capitala Sana'a şi în alte regiuni din Yemen în 2014, nu au comentat deocamdată. Ei au promis anterior că vor lua la ţintă orice navă israeliană atât timp cât războiul din Gaza continuă. În urmă cu o săptămână, ei au capturat nava cargo Galaxy Leader, proprietatea unui israelian şi care naviga sub pavilion Bahamas, în largul coastelor Yemenului, luând ostatic echipajul. Houthi au spus că au capturat nava din cauza atacurilor Israelului în Fâşia Gaza.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » O navă de război americană s-a luptat cu piraţii care au capturat un petrolier israelian. Două rachete au fost lansate din Yemen spre distrugător