Antena Meniu Search
x

Video Primele imagini cu românul răpit în Marea Roşie. Marinarul are faţa blurată, dar poate fi recunoscut după tatuaje

Au apărut primele imagini cu românul, ţinut prizonier pe nava sechestrată în Marea Roşie de o grupare rebelă din Yemen.

de Redactia Observator

la 22.11.2023, 20:37

Primele imagini cu românul răpit în Marea Roşie. Marinarul are faţa blurată, dar poate fi recunoscut după tatuaje

În filmare îl vedem pe marinarul român, pe punte, alături de colegii lui. Are faţa blurată şi poate fi recunoscut după tatuajele de pe mâini. Ciprian Soare are  29 de ani şi este electrician. Nava Galaxy Leader, cu 25 de oameni la bord a fost capturată weekendul trecut. Rebelii houthi, sprijiniţi de Iran, spun că vor elibera echipajul doar dacă Israelul opreşte bombardamentele asupra palestinienilor.

Religia îi obligă pe rebelii din Yemen să nu le facă vreun rău prizonierilor

25 de marinari din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic au fost luaţi ostatici. Codul islamic interzice astfel de practici, însă, în cazul în care se întâmplă, religia îi obligă pe rebelii din Yemen să nu le facă vreun rău prizonierilor. Trebuie să li se dea haine şi să fie hrăniţi. Demonstraţia de forţă a grupării militante yemenite a fost făcută ca un răspuns la atacarea Fâşiei Gaza de către Israel. Nava „Galaxy Leader“ a plecat din portul Korfez, din Turcia, şi se îndrepta spre India. În Marea Roşie nava nu a mai apucat să ajungă la strâmtoarea Bab el-Mandeb. După capturare, rebelii au arborat steagurile statelor Palestina şi Yemen. Rebelii Houthi au escortat nava până în portul Al Hudaydah, unul din cele mai mari din Yemen.

Incidentul din Marea Roşie a declanşat reacţii la nivel internaţional. Japonia cere sprijinul mai multor state arabe pentru eliberarea ostaticilor şi recuperarea navei. Iar America a condamnat ferm incidentul. "Capturarea de către Houthi a navei „Galaxy Leader“ în Marea Roşie este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Cerem eliberarea imediată a navei şi echipajului", a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Între timp, Israel continuă să arate cu degetul spre Iran. "Acele acuzații (n.r. despre implicarea Iranului în confiscarea unei nave în Marea Roșie) sunt nule și este rezultatul situației complicate cu care se luptă regimul sionist", a declarat Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al ministerului iranian de Externe. Patronul israelian al „Galaxy Leader“ a decis ieri schimbarea traseelor pentru alte două nave care trebuiau să treacă prin Marea Roşie. De altfel, tot mai multe nave comericiale încep să ocolească zona unde a fost capturată ambarcaţiunea sub pavilion Bahamas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Primele imagini cu românul răpit în Marea Roşie. Marinarul are faţa blurată, dar poate fi recunoscut după tatuaje