Antena Meniu Search
x

OMS a omologat vaccinul de la AstraZeneca pentru utilizarea în regim de urgență, în țările defavorizate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că a omologat pentru utilizare în regim de urgenţă vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, o procedură care deschide calea spre distribuirea a sute de milioane de doze în ţările defavorizate, care au fost până acum private de posibilitatea demarării unor campanii de imunizare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 16.02.2021, 16:07

Vaccinul AstraZeneca, omologat în regim de urgență
Vaccinul AstraZeneca, omologat în regim de urgență - Shutterstock

Această procedură ajută acele ţări care nu deţin mijloace proprii de stabilire a eficacităţii şi inocuităţii unui medicament să obţină un acces mai rapid la astfel de terapii. Totodată, ea permite dispozitivului COVAX, creat pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19, să înceapă distribuirea dozelor.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford reprezintă marea majoritate a celor 337,2 milioane de doze de vaccinuri pe care dispozitivul COVAX, pilotat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Alianţa pentru vaccinuri (GAVI) şi Coaliţia pentru inovaţii în privinţa pregătirilor pentru epidemii (CEPI), intenţionează să le distribuie în primul semestru al acestui an, informează Agerpres.ro.

Cât este de eficient serul AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca-Oxford a fost apreciat pentru faptul că este mai ieftin şi mai uşor de distribuit în comparaţie cu unii dintre "rivalii" săi, inclusiv faţă de cel produs de Pfizer-BioNTech, care a fost aprobat în regim de urgenţă de OMS la sfârşitul lunii decembrie.

Totuşi, vaccinul AstraZeneca-Oxford s-a confruntat cu o serie de obstacole şi de dubii legate de eficacitatea lui în rândul persoanelor de peste 65 de ani şi în faţa unei variante a noului coronavirus, detectată iniţial în Africa de Sud şi care este prezentă astăzi în mai multe ţări.

Vaccinul de la AstraZeneca se va administra doar bolnavilor cronic şi celor din domenii esenţiale care au între 18 şi 55 de ani. Are o eficacitate de 60%, mult mai mică decât celelalte două vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: În studiile AstraZeneca nu au fost înregsitrate cazuri de forme severe de boală sau internări la pacienții vaccinați.

Acest vaccin e pe bază de virus viu care însă nu se reproduce şi nici nu produce boala.

Cele mai frecvente reacţii adverse raportate de cei care au primit vaccinul în timpul studiilor clinice au fost durere la locul injectării, febră, frisoane, greaţă, dureri de cap şi musculare. Comparativ cu prima doză, reacţiile adverse după rapel au fost mai puţine şi mai uşoare.

Africa de Sud a suspendat vaccinarea anti-COVID cu AstraZeneca

La începutul lunii, Africa de Sud şi-a suspendat temporar programul de vaccinare împotriva COVID-19 - care urma să înceapă în următoarele zile - cu un milion de vaccinuri dezvoltate de Oxford şi AstraZeneca, în urma unui studiu care arată că acesta are o eficienţă limitată împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV-2.

Acest studiu - realizat de către Universitatea Witwatersrand din Johannesburg şi care nu a fost examinat de către colegi - arată că vaccinul britanic oferă o ”protecţie limitată de forme moderate ale bolii cauzate de varianta sud-africană tinerilor adulţi”.

”Este o problemă temporară. Trebuie să suspendăm vaccinurile Astrazeneca până când rezolvăm această problemă”, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă online, ministrul sud-african al Sănătăţii Zweli Mkhize.

Moderna și AstraZeneca se confruntă cu dificultăți de producție

Oficialii Uniunii Europene poartă noi discuții cu reprezentanții companiei americane AstraZeneca, pentru achiziționarea unei cantități mai mari de vaccin anti-Covid-19. Potrivit Reuters, negocierile s-au blocat, iar producătorul serului a sugerat să livreze doze de ser produs în afara Europoei, pentru a compensa pentru reducerea livrărilor.

Uniunea Europeană (UE) a stabilit ca obiectiv vaccinarea a 70% din populaţia adultă până la sfârşitul acestei veri, dar încă nu a reuşit să îşi asigure dozele promise de marile companii farmaceutice producătoare de vaccin - Pfizer, Moderna și AstraZeneca.

În prezent, UE încearcă să-şi extindă rezerva de vaccinuri, care se ridică deja la aproape 2,3 miliarde de doze, provenite de la şase producători de medicamente, pentru populaţia sa de aproximativ 450 de milioane, scrie Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » OMS a omologat vaccinul de la AstraZeneca pentru utilizarea în regim de urgență, în țările defavorizate