Antena Meniu Search
x

Povestea fotografiei făcută la Belgrad lui Sebastian Ghiţă! Cum au ştiut poliţiştii sârbi pe cine arestează

Nici astăzi, instanţele româneşti nu s-au grăbit cu formalităţile. Ministerul Justiţei are nevoie de o decizie definitivă de la judecătorii români şi abia apoi poate cere extrădarea. Un avocat sârb a vorbit cu trimisul Observator la Belgrad. O decizie politică în cazul milionarului fugar nu este exclusă.

Vezi și

Nici astăzi, instanţele româneşti nu s-au grăbit cu formalităţile. Ministerul Justiţei are nevoie de o decizie definitivă de la judecătorii români şi abia apoi poate cere extrădarea. Un avocat sârb a vorbit cu trimisul Observator la Belgrad. O decizie politică în cazul milionarului fugar nu este exclusă.

Povestea imaginii cu noua înfăţişare a lui Sebastian Ghiţă este la fel de spectaculoasă ca şi capturarea. Era filat, iar poliţiştii sârbi care îl urmăreau aveau nevoie de o confirmare. L-au fotografiat şi au trimis poza către colegii lor din Bucureşti, iar Institutul Naţional de Criminalistă a dat răspunsul. El era românul fugar. Din acel moment, nu a mai avut scăpare. 

Acum, Ghiţă este în arest preventiv, în vederea extrădării, pentru 18 zile. A ajuns după gratii pe 14 aprilie, în Vinerea Mare, iar la finalul zilei de 1 mai ar putea fi eliberat, dacă până atunci nu va exista o decizie.

Statul care cere extrădarea poate solicita încă 22 de zile de arest, perioada maximă poate ajunge astfel la 40 de zile de arest preventiv.

Pe acelaşi subiect

Avocatul sârb crede că cererea de extrădare are prioritate în faţa dosarului penal deschis pentru prezentarea de documente false. 

Abia ieri, pe 17 aprilie,  Curtea Supremă din România (ÎCCJ), care a emis mandatul de arestare în lipsă a aflat de la Interpol despre arestarea lui Ghiţă. Este obligată să judece în regim de urgenţă dacă sunt în continuare îndeplinite condiţiile pentru a solicita extrădarea. În cel mai rapid scenariu, dacă procurorul şi judecătorul de şedinţă vor cădea de acord cu privire la extrădare, în 24 de ore, decizia va rămâne definitivă şi va merge la Ministerul Justiţiei. 

La ministerul Justiţiei, o altă procedură ar putea dura încă trei zile. Abia după acest pas, s-ar putea trimite cererea de extrădare la autorităţile sârbe. 

Ministerul Justiţiei va decide şi asupra altor detalii şi va informa ţara care cere extrădarea cu privire la toate aspectele.

Asta înseamnă că Sebastian Ghiţă ar putea cere azil politic, chiar dacă judecătorii sârbi vor fi de acord să-l trimită în România. Unde şeful comisiei de Control al SRI aşteaptă şi el să-l audieze, în urma dezvăluilor despre şefi de instituţii şi legăturile lor politice. 

Înainte ca dosarul lui Sebastian Ghiţă să plece spre Serbia, Ministerul Justiţiei din România va trebui să mai facă un pas: să ataşeze informaţii, inclusiv de la DNA Ploieşti, din anchetele în care fostul deputat este urmărit penal. Abia atunci documentaţia va fi completă şi va putea să ia drumul Ministerului Justiţiei sârb.

Fostul deputat cu o avere de peste 100 de milioane de euro este inculpat în cinci dosare penale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Povestea fotografiei făcută la Belgrad lui Sebastian Ghiţă! Cum au ştiut poliţiştii sârbi pe cine arestează