Antena Meniu Search
x

Papa Francisc neagă că ar avea cancer sau că ar vrea să demisioneze - Reuters

Suveranul pontif a acordat un interviu jurnaliștilor de la Reuters în care a abordat mai multe subiecte, printre care și pe cele legate de o posibilă demisie în viitorul apropiat, dar și cele legate de zvonurile că s-ar confrunta cu probleme de sănătate, mai exact cancer.

de Adrian Popovici

la 04.07.2022, 14:06

Papa Francisc I
Papa Francisc a negat zvonurile legate de o posibilă demisie. - Profimedia

Zvonurile legate de demisia papei Francisc au fost alimentate de mai multe evenimente despre care, unii comentatori sugerează că ar fi conectate. Astfel, suveranul pontif urmează să aibă o întâlnire cu cardinalii pentru a discuta o nouă constituție a Vaticanului, să numească noi cardinali și să facă o vizită în L'Aquila.

Deși o vizită oficială, mai ales într-un oraș din Italia, poate părea o parte normală a activității pe care o desfășoară conducătorul Bisericii Catolice, cei familiarizați cu istoria papală atrag atenția asupra faptul că această localitate este asociată cu Celestine al V-lea și Benedict al XVI-lea, ultimii doi suverani pontifi care și-au dat demisiile.

Francisc a explicat că și el a observat aceste coincidențe, dar a subliniat că nu își dorește să demisioneze. Cu toate acestea, nu a exclus posibilitatea de a renunța la pontificat dacă sănătatea nu îi va mai permite să se ocupe de problemele Bisericii Catolice.

Problemele de sănătate ale suveranului pontif

Pe acelaşi subiect

Interviul a avut loc în ziua în care urma să plece în Republica Democratică Congo și Sudanul de Sud, o călătorie pe care papa Francisc a trebuit să o anuleze pentru a-și extinde perioada de recuperare pentru genunchiul drept.

Papa Francisc a oferit publicului detalii despre boala sa în premieră, spunând că a suferit o "mică fractură" la nivelul genunchiului atunci când a făcut un pas greșit în timp ce un ligament era inflamat.

"Sunt bine, mă recuperez încet", a explicat acesta.

În timpul interviului, Francisc a respins, de asemenea, zvonurile că un cancer a fost găsit în urmă cu un an, când a suferit o operație de șase ore pentru excizarea unei bucăți de colon din cauza diverticulitei, o afecțiune comună la vârstnici.

"Operația a fost un mare succes", a spus el, adăugând cu umor că medicii "nu mi-au spus nimic" despre presupusul cancer, pe care l-a respins ca fiind "bârfă".

O posibilă vizită la Moscova

Vorbind despre situația din Ucraina, Francisc a menționat că au existat contacte între Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu privire la o posibilă călătorie la Moscova.

Semnele inițiale nu au fost bune. Niciun papă nu a vizitat vreodată Moscova, iar Francisc a condamnat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina; joia trecută, el a acuzat-o implicit că duce un "război crud și fără sens de agresiune". Cu toate acestea, există indicii că situația s-a schimbat.

"Aș vrea să merg (în Ucraina) și am vrut să merg mai întâi la Moscova. Am făcut schimb de mesaje pe tema asta pentru că m-am gândit că dacă președintele rus mi-ar da o mică fereastră pentru a servi cauza păcii...", a declarat suveranul pontif.

"Și acum este posibil, după ce mă întorc din Canada, să reușesc să merg în Ucraina", a spus papa Francisc. "Primul lucru este să merg în Rusia pentru a încerca să ajut într-un fel, dar aș dori să merg în ambele capitale", a mai adăugat acesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Papa Francisc neagă că ar avea cancer sau că ar vrea să demisioneze - Reuters