Antena Meniu Search
x

Pentru prima oară în istorie, SUA a furnizat Europei mai mult gaz decât Rusia

Pentru prima dată în istorie, SUA furnizează mai multe gaze naturale lichefiate Europei decât trimite Rusia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

de Redactia Observator

la 02.07.2022, 09:28

Pentru prima oară în istorie SUA a furnizat Europei mai mult gaz decât Rusia - Shutterstock

Europa caută alternative, cum ar fi gazul natural lichefiat din SUA în schimbul celui provenit din Rusia, după ce Gazprom PJSC a redus livrările prin Nord Stream, cea mai mare conductă a sa către Europa, și a întrerupt transporturile către țări care nu respectau noile condiții de plată. Rusia a îndeplinit anul trecut peste o treime din cererea de gaze a Uniunii Europene.

„Recentele reduceri drastice ale fluxurilor de gaze naturale către UE înseamnă că este prima lună din istorie în care UE a importat mai mult gaz prin GNL din SUA decât prin conducte din Rusia”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un tweet. „Scăderea ofertei rusești necesită eforturi de reducere a cererii UE pentru a se pregăti de o iarnă grea”.

Creșterea importurilor de gaze din SUA vine pe măsură ce națiunea crește producția de gaz natural lichefiat în urma exporturilor de pe Coasta Golfului începute în 2016, transformând comerțul global de energie, relatează Bloomberg. Livrările americanilor rămân la capacitate mare chiar și după un incendiu care a avut loc la uzina Freeport LNG din Texas, fiind ulterior închisă pentru reparații prelungite.

Rusia, al treilea cel mai mare furnizor de GNL în Europa, în 2021

Pe acelaşi subiect

După declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în martie, UE a convenit asupra a încă 15 miliarde de metri cubi de gaz american în acest an, în încercarea de a înlocui gazul rusesc. Într-un obiectiv ambițios, statul a încercat să înlocuiască anul acesta o treime din gazul rusesc cu GNL din diverse surse.

Rusia livrează aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa prin conducte în fiecare an și încă 14 până la 18 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat.

În combinație cu GNL rusesc, care continuă să sosească în Europa, cu excepția Regatului Unit, țara poate fi în continuare un furnizor de gaz mai mare pentru Europa decât SUA. În 2021, Rusia a fost al treilea cel mai mare furnizor de GNL în Europa, după SUA și Qatar și înaintea Algeriei, potrivit analizei statistice anuale a energiei mondiale a BP Plc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Veţi mai comanda de pe Shein şi Temu dacă vor creşte taxele?
Observator » Stiri externe » Pentru prima oară în istorie, SUA a furnizat Europei mai mult gaz decât Rusia