Antena Meniu Search
x

UK, pregătită să întrerupă livrările de gaze către UE, dacă Rusia adânceşte criza energetică

Regatul Unit este pregătit să întrerupă aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, în cazul în care este afectat de penurii grave, potrivit unui plan de urgenţă, dezvăluie The Financial Times.

de Redactia Observator

la 29.06.2022, 16:13

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Shutterstock

Londra preconizează, astfel, să întrerupă interconexiuni bidirecţionale cu Belgia şi Olanda, în cazul unei penurii. O întrerupere a acestor conducte este una dintre primele măsuri prevăzute în planul de urgenţă al britanicilor, care poate fi pus în aplicare de către National Grid în lunile următoare.

Companii europene în domeniul gazelor îndeamnă Londra să coopereze cu Uniunea Eropeană şi avertizează că o întrerupere a conductelor s-ar putea întoarce împotriva regatului Unit pe termen lung. National Grid anunţă că acest plan este testat anual, iar ultima oară a ”reflectat circumstanţele”, în contextul în care Rusia şi-a redus livrările de gaze naturale către Europa.

„Cu siguranță aș recomanda Marii Britanii să reconsidere oprirea interconexiunii”, a declarat Bart Jan Hoevers, președintele Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze. „Deși este benefic pentru continent vara, este benefic și pentru Regatul Unit iarna”.

Companiile europene îndeamnă Londra să coopereze cu UE

Pe acelaşi subiect

Hoevers a avertizat că protocoalele de urgență ale majorității țărilor nu sunt potrivite pentru a răspunde la o criză geopolitică, deoarece au fost concepute inițial pentru a face față „întreruperilor pe termen mai scurt”, cum ar fi o defecțiune la un zăcământ de gaz sau un terminal de import, nu o pierdere prelungită de aprovizionare. 

În toată Europa, „trebuie să existe aranjamente politice pentru a ști la ce ne putem aștepta, unii de la alții, ca țări vecine în cazul unei crize severe, a spus el.

Guvernul Marii Britanii a spus că este „pe deplin încrezător” în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu energie spre iarnă, argumentând că are „unul dintre cele mai fiabile și diverse sisteme energetice din lume”.

Relaţiile Marii Britanii cu blocul comunitar după Brexit sunt foarte tensionate, iar tensiuni din cauza gazelor naturale nu vor face decât să înrăutăţească lucrurile, comentează FT.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » UK, pregătită să întrerupă livrările de gaze către UE, dacă Rusia adânceşte criza energetică