Antena Meniu Search
x

Peste 60 de bărbaţi ucraineni care încercau să treacă ilegal graniţa în Moldova au fost arestaţi. Au vrut să fugă de război

Grănicerii ucraineni au arestat cel puţin 60 de bărbaţi ucraineni care încercau să treacă ilegal graniţa în Republica Moldova. Peste 650.000 de ucraineni au fugit din ţară în urma invaziei ruseşti.

De Redactia Observator la 02.03.2022, 17:28
Peste 60 de bărbaţi ucraineni care încercau să treacă ilegal graniţa în Moldova au fost arestaţi. Au vrut să fugă de război
Refugiați ucraineni în Palanca - Profimedia

De când în Ucraina a fost impusă legea marţială în urma atacului Rusiei, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au permisiunea să plece din ţară. Potrivit autorităţilor, bărbaţii arestaţi miercuri au încercat să iasă din ţară trecând Niprul. Ei au fost predaţi imediat autorităţilor militare, relatează dpa, potrivit Agerpres.

În urmă cu o zi, 16 bărbaţi au fost arestaţi şi predaţi armatei. Se spune că unii dintre ei au încercat să-i mituiască pe grăniceri pentru a le permite ieşirea din ţară. Luni, grănicerii au anunţat că peste 80.000 de ucraineni, în majoritatea lor bărbaţi, s-au întors în ţară de la izbucnirea războiului joia trecută.

Marţi, patru bărbaţi ucraineni au trecut înot răul Tisa spre România, în încercarea disperată de a se salva din calea pericolului. Oamenii au fost găsiţi de poliţiştii de frontieră la primele ore ale dimineţii de marţi şi au fost conduşi pentru a primi îngrijiri medicale. În Ucraina a fost instaurată săptămânalegea marţială, toţi bărbaţii apţi de luptă au interzis de a mai părăsi ţara. 

118.461 de refugiaţii din Ucraina au intrat în România 

Pe acelaşi subiect

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că din totalul de 118.461 refugiaţi din Ucraina care au ajuns în România, au rămas în ţară 46.435 de persoane, aproximativ 39%, 1.070 cetăţeni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră, potrivit news.ro. Premierul a spus că în total, până la ora 8.00 în această dimineaţă, au intrat în România 118.461 de refugiaţi din Ucraina.

”Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României, au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor care au intrat pe teritoriul României. De asemenea, este important de precizat că 1.070 cetăţeni au solicitat azil, iar dintre aceştia, 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră”, a mai afirmat şeful Executivului.  Premierul a mai spus că ”din cifra totală de cetăţeni ucraineni care au decis să rămână în România, aproximativ 18.000 sunt minori”. 

Comisia Europeană propune drept de rezidenţă temporară, acces la piaţa muncii şi asistenţă socială pentru refugiaţii din Ucraina

Comisia Europeană a propus, miercuri, să acorde protecţie temporară persoanelor care fug de războiul aflat în desfăşurare în Ucraina şi aleg să părăsească ţara, precum şi un permis de rezidenţă, acces la un loc de muncă şi la asistenţă socială în cadrul blocului european, relatează Reuters. Noua legislaţie, care este concepută pentru o gestionare optimă a valului de sosiri în masă ale persoanelor dislocate în Uniunea Europeană, va oferi acelaşi nivel de protecţie în toate statele membre, iar ucrainenii nu vor mai fi obligaţi sş treacă prin procedura solicitării de azil, care este mai îndelungată.

Odată adoptată decizia, protecţia temporară se va aplica ucrainenilor imediat pentru o perioadă de un an şi va putea dura pînă la trei ani dacă situaţia din Ucraina nu se ameliorează suficient astfel încât oamenii să se poată întoarce acasă. Propunerea va fi discutată joi de către miniştrii de Interne ai UE. Peste 650.000 de ucraineni au plecat din ţară în urma invaziei ruseşti.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Peste 60 de bărbaţi ucraineni care încercau să treacă ilegal graniţa în Moldova au fost arestaţi. Au vrut să fugă de război