Antena Meniu Search
x

Peste 6.000 de dezertori ucraineni au fugit în România. Mulţi au murit îngheţaţi în munţi: "Nu mai am țară. Am doar familie"

Război în Ucraina. Aproximativ 6.200 de bărbaţi ucraineni, cu vârste între 18 şi 60 de ani au trecut ilegal graniţa spre România, de la începutul războiului, pentru a nu fi trimişi pe front, scrie BBC. Potrivit unui bilanţ neoficial, 90 dintre ei şi-au pierdut viaţa în timpul acestor călătorii periculoase: unii s-au înecat în Tisa, alţii au murit îngheţaţi în munţi. Alți 20.000 au ajuns în mod legal în ţara noastră, beneficiind de scutiri. 

de Redactia Observator

la 09.06.2023, 13:00

Peste 6.000 de dezertori ucraineni s-au refugiat în România
Peste 6.000 de dezertori ucraineni s-au refugiat în România - BBC

“Tisa nu a fost atât de adâncă pe cât mă aşteptam, apa îmi venea doar până la piept. Aşa că nu a fost nevoie să înot, am traversat râul de-a latul”, povesteşte George (n.r. nume fictiv dat de jurnaliştii britanici pentru a-I fi protejată identitatea bărbatului), unul dintre soldaţii care a dezertat anul trecut în România.  

Când a ajuns pe malul românesc a fost observat de o patrulă ucraineană. “Prima dată am auzit focuri de armă, apoi au început să mă înjure. Dar nu m-am speriat. După ce ai fost pe front, faci diferenţa între gloanţele trase în aer şi cele trase spre tine”. Dacă va fi prins, în Ucraina îl aşteaptă 10 ani de închisoare pentru dezertare.  

Bărbatul îşi aminteşte de prima noapte petrecută în tranşee, în martie 2022, la o lună după ce Rusia a declanşat invazia nejustificată în Ucraina. “Am avut 27 de morţi şi 57 de răniţi”. George a dezertat, după câteva săptămâni, cu ajutorul unor “călăuze” cărora le-a plătit mii de euro.  

"Nu mai am țară. Am doar familie"

Pe acelaşi subiect

Dima este un alt ucrainean care a fugit de ororile războiului, traversând munţii pentru a ajunge la noi în ţară. Bărbatul a fugit din Ucraina după ce a primit ordinul de încorporare, alături de încă trei ucraineni.

Nu credea că va supravieţui călătoriei şi şi-a sunat soţia: "i-am spus că îmi pare rău, că nu voi reuşi să scap cu viaţă", povestește Dima.  

Femeia a alertat autoritățile din România, care au trimis mai multe echipaje ale Salvamont pentru a-i recupera. După patru zile și trei nopți petrecute pe munte, în viscol, unul dintre ei a murit, iar Dima a fost dus cu un elicopter la spital. "Nu mai am țară. Am doar familie".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Peste 6.000 de dezertori ucraineni au fugit în România. Mulţi au murit îngheţaţi în munţi: "Nu mai am țară. Am doar familie"