Antena Meniu Search
x

Pilotul decorat de ruşi şi făcut "idiot" de americani a povestit cum a provocat prăbuşirea dronei americane de 30 milioane de dolari

Ruşii au făcut publice imagini cu momentul în care Serghei Şoigu i-a decorat pe cei doi piloți de pe aeronavele Su-27 care au interceptat o dronă americană deasupra Mării Negre pe 14 martie. Maiorul Serghei Popov și maiorul Vasili Vavilov au fost decoraţi de Şoigu pentru curaj, deşi Ministerul rus al Apărării susţine că drona a căzut singură în urma unei manevre abrupte, fără a fi atinsă sau atacată cu arme. După ce americanii au desecretizat imaginile incidentului, experţi occidentali au stabilit că drona de 30 milioane de dolari a fost cu siguranţă lovită de unul dintre Su-27m fie că a fost sau nu un act intenţionat.

de Redactia Observator

la 24.03.2023, 18:02

Vezi și

Ministerul rus al Apărării a făcut publice imaginile în care ministrul Serghei Șoigu acordă medalii pentru curaj celor doi piloți care au interceptat drona MQ-9 Reaper, pe 14 martie. Modul în care arată Serghei Popov, unul dintre piloţi, a ajuns sursă de glume printre ucraineni şi americani pe reţelele de socializare. 

Pilotul rus: Nu am folosit arme, nu am avut contact cu drona

"Am fost de serviciu pentru apărarea aeriană. Ni s-a ordonat să decolăm. Am zburat pentru a intercepta vehiculul aerian fără pilot care urma să încalce frontiera de stat. După decolare, ne-am apropiat de vehiculul aerian fără pilot, l-am identificat și am efectuat manevre pentru a-l determina să-și abandoneze misiunea" a declarat pilotul Vasili Vavilov despre incidentul care i-a revoltat pe amercani. "Nu am folosit arme, nu am avut contact fizic cu această dronă" a declarat şi pilotul Serghei Popov, potrivit AP. 

Ministrul rus al Apărării a mai decorat şi alţi ofiţeri ai marinei militare, inclusiv o femeie, Tatiana Tseluiko, pentru că au doborât trei drone care se apropiau de flota rusă miercurea trecută la Sevastopol în Crimeea, potrivit AP.  Oficialii din Sevastopol au transmis că nicio navă rusească nu a fost avariată în atac, în schimb au fost afectate uşor mai multe clădiri civile de resturile dronelor doborâte. Oficialii ucraineni nu și-au revendicat responsabilitatea pentru atacuri.

Pe acelaşi subiect

Decorat de Rusia, dar făcut "idiot" de Casa Albă

Americanii nu consideră ca doborârea dronei MQ-9 Reaper a fost una intenţionată şi au criticat decorarea piloţilor ruşi. Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, l-a numit chiar idiot pe pilotul rus care a provocat prăbuşirea dronei

"Casa Albă l-a numit idiot pe pilotul rus care s-a ciocnit cu o dronă americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre, ca răspuns la vestea că pilotul a fost decorat de Rusia. A adăugat că nicio armată din lume nu ar decora un pilot pentru ciocnirea cu o dronă și a pus sub semnul întrebării definiția curajului în Rusia" a comentat pe Twitter ucraineanca Maria Drutska.

"Un ministru al Apărării care nu a servit niciodată o singură zi în armată (Şoigu) decorează un pilot, a cărui pretenție la faimă poate fi doar că nu a ratat nicio masă în viața lui, pentru curajul de a doborâ o dronă americană pe care Rusia neagă că a doborât-o. Aceasta este Rusia lui Putin astăzi." a comentat pe Twitter şi Fred Hoffman, un ataşat al armatei americane. 

Conturi de Twitter americane şi pro-ucrainene s-a întrecut în glume la adresa piloţilor ruşi decoraţi: "Dacă acest tip este un pilot de luptă, Occidentul nu are de ce să-și facă griji", "A reuşit în mod clar să treacă cu un Su-27 pe la McDonald', așa că merită un fel de premiu", "Merită un premiu doar pentru că a încăput în cabina avionului" sunt doar câteva dintre ele. 

Drona americană de supraveghere MQ-9 Reaper s-a prăbuşit în Marea Neagră, după ce a fost interceptată de două avioane de vânătoare ruseşti SU-27. Potrivit Washingtonului, după ce  a eliberat kerosen peste ea şi în urma unei manevre neprofesioniste unul dintre aceste avioane a acroşat elicea dronei. Moscova a recunoscut că a interceptat drona americană, afirmând că aceasta zbura cu transponderul oprit şi pătrunsese în spaţiul aerian rezervat de aviaţia militară rusă, dar neagă că a lovit aparatul american, susţinând că drona s-a prăbuşit din cauza unei manevre bruşte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Pilotul decorat de ruşi şi făcut "idiot" de americani a povestit cum a provocat prăbuşirea dronei americane de 30 milioane de dolari