Antena Meniu Search
x

Președintele Kurdistanului irakian promite răzbunarea luptătorilor decapitați de SI

Președintele Kurdistanului autonom irakian, Masoud Barzani, a promis sâmbătă să răzbune decapitarea de către grupul extremist Statul Islamic (SI) a trei luptători kurzi

Președintele Kurdistanului autonom irakian, Masoud Barzani, a promis sâmbătă să răzbune decapitarea de către grupul extremist Statul Islamic (SI) a trei luptători kurzi

"Promitem familiilor acestor martiri că sângele lor nu a curs degeaba și că îi vom răzbuna", a spus Masoud Barzani într-o declarație difuzată pe internet. "Cei care ucid peshmergas în acest mod (...) vor vedea cum îi va atinge mâna eroilor peshmergas", a adăugat el.

Într-o înregistrare video difuzată în cursul nopții de joi spre vineri, gruparea jihadistă a revendicat decapitarea a trei peshmergas (luptători kurzi) irakieni și a amenințat că va ucide alții dacă forțele kurde vor continua bombardamentul asupra pozițiilor sale din nordul Irakului.

Înregistrarea, difuzată pe site-uri islamiste, debutează cu imagini ale unor persoane rănite transportate la un spital și o voce din off care afirmă că acestea au căzut victime focurilor de armă ale combatanților peshmergas.

Cei trei prizonieri, îmbrăcați în salopete portocalii și cu mâinile legate la spate, sunt arătați apoi în genunchi, după care sunt decapitați.

Un luptător jihadist, adresându-se președintelui Kurdistanului, Masoud Barzani, avertizează: "La fiecare rachetă pe care o veți trage contra musulmanilor (...), vom ucide unul dintre oamenii voștri aflați în mâinile noastre".

Casa Albă a făcut cunoscut că vicepreședintele american, Joe Biden, i-a telefonat sâmbătă lui Barzani pentru a exprima condoleanțe după decapitarea combatanților.

Forțele din regiunea autonomă Kurdistan, sprijinite de loviturile aeriene ale coaliției internaționale conduse de Statele Unite, luptă în nordul Irakului împotriva jihadiștilor din această grupare responsabilă de numeroase atrocități.

SI a reușit să cucerească vaste teritorii din Irak în iunie 2014, fără să întâmpine rezistență din partea forțelor guvernamentale, care au fugit în număr mare din fața înaintării jihadiștilor. Luptătorii peshmergas au profitat de debandada armatei pentru a trece sub controlul lor anumite zone.

În ultimele luni însă, armata, ajutată de forțe kurde, miliții șiite și triburi sunnite, a reușit să se impună pe teren, reamintește AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Președintele Kurdistanului irakian promite răzbunarea luptătorilor decapitați de SI