Antena Meniu Search
x

Preşedintele CE, audiat în cazul prăbuşirii aeronavei prezidenţiale poloneze, din 2010, în Rusia. Donald Tusk are statut de martor în anchetă

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a fost interogat joi, timp de mai multe ore, de către anchetatori polonezi, ca martor în cadrul unei anchete cu privire la prăbuşirea în 2010, în Rusia, a aeronavei prezidenţiale poloneze, soldată cu moartea lui Lech Kaczynski şi a majorităţii elitei ţării, un caz considerat o încercare de discreditare şi umilire a liderului european de către rivalul său, relatează The Associated Press.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a fost interogat joi, timp de mai multe ore, de către anchetatori polonezi, ca martor în cadrul unei anchete cu privire la prăbuşirea în 2010, în Rusia, a aeronavei prezidenţiale poloneze, soldată cu moartea lui Lech Kaczynski şi a majorităţii elitei ţării, un caz considerat o încercare de discreditare şi umilire a liderului european de către rivalul său, relatează The Associated Press.

Înainte de interogatoriu, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservatori, populişti) aflat la putere în această fostă ţară comunistă şi fratele geamăn al defunctului preşedinte, a declarat că lui Tusk ”ar trebui să-i fie frică”.

Însă preşedintele UE a ieşit de la anchetă şi a declarat că nu se va lăsa intimidat de aceste proceduri, pe care avocatul său le-a denunţat drept motivate politic.

”Nu are de ce să-mi fie frică, Iar domnul Kaczynski nu mă va speria, indiferent cât de tare vrea să pună mâna pe mine”, a declarat Tusk la finalul audierii.

Pe acelaşi subiect

El a subliniat că din motive juridice nu poate să comenteze conţinutul interogatoriului.

Tusk era premierul Poloniei la momentul prăbuşirii aeronavei prezidenţiale, în 2010, în apropiere de Smolensk, unde au murit 96 de persoane, marea majoritate oficiali politici şi militari de rang înalt.

Procurorii au anunţat că încearcă să stabilească de ce autorităţile de la vremea aceea nu au asistat la autopsii, efectuate de ruşi, şi de ce s-au dovedit ulterior neglijente.

În urma unor exhumări s-a descoperit că părţi de corpuri au fost amestecate între ele şi înhumate în alte morminte.

Susţinătorii polonezi ai lui Tusk consideră că acest interogatoriu face parte dintr-un conflict dur, vechi de ani de zile, cu Kaczynski, considerat omul din spatele deciziilor Guvernului.

Partidul acestuia încearcă în prezent să-şi aservească sistemul judiciar. Uniunea Europeană afirmă că aceste modificări vor eroda statul de drept şi a lansat o procedură de infringement.

Tusk a denunţat joi aceste eforturi ale partidului aflat la putere în ţara sa.

”Acţiunile sistematice la care asistăm nu lasă nicio urmă de îndoială că, în mintea conducătorilor, sistemul judiciar este menit să le servească drept organ împotriva competitorilor, opoziţiei sau persoanelor pe care nu le plac”, a declarat fostul premier polonez.”Teamă mi-e că şi eu fac parte din acest grup”.

Grzegorz Schetyna, liderul Platformei Civice pe care Tusk a condus-o cândva, a denunţat interogatriul de joi drept o ”vânătoare de vrăjitoare”.

Katarzyna Lubnauer, o parlamentară din cadrul Modern, altă formaţiune din opoziţie, a denunţat un act de ”răzbunare politică şi o încercare de a-l umili pe fostul premier”.

Tusk a mai fost interogat ca martor, în altă anchetă, în aprilie. Şi atunci şi joi a fost primit de susţinătorii săi cu urale. Dar şi de opozanţi.

Preşedintele UE din 2014, Tusk este considerat unul dintre cei mai charismatici şi eficienţi politicieni polonezi din ultima perioadă şi singurul capabil să unească o opoziţie slabă şi fragmentată. În cazul în care se va întoarce în viaţa politică poloneză, el ar reprezenta o ameninţare politică importantă la adresa lui Kaczynski.

Tusk - care a criticat în mod deschis actualul Guvern - este citat frecvent drept candidat în alegerile prezidenţiale prevăzute în 2020, care vor avea loc imediat după ce-şi încheie mandatul la conducerea UE.

Kaczynski, un fost premier înfrânt de Platforma Civică a lui Tusk în alegerile din 2007, îl acuză de mult timp pe Tusk, dar şi Moscova, de faptul că sunt vinovaţi de tragedia aviatică în care a murit fratele său.

Tusk respinge cu vehemnţă aceste acuzaţii şi îl acuză la rândul său pe Kaczynski de faptul că se foloseşte de această dramă în scopuri politice.

El l-a prezentat joi pe Kaczynski drept o persoană care susţine de mult timp ”teorii ale conspiraţiei”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Preşedintele CE, audiat în cazul prăbuşirii aeronavei prezidenţiale poloneze, din 2010, în Rusia. Donald Tusk are statut de martor în anchetă