Antena Meniu Search
x

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, respinge sancţiunile impuse de Statele Unite împotriva sa: "Nu mă supun ordinelor imperialiste"

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a respins luni seară sancţiunile adoptate împotriva sa de către Statele Unite ale Americii (SUA), ca ripostă la alegerile de duminică pentru o Adunare Constituantă, marcate de violenţe sângeroase, relatează AFP şi DPA.

 Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a respins luni seară sancţiunile adoptate împotriva sa de către Statele Unite ale Americii (SUA), ca ripostă la alegerile de duminică pentru o Adunare Constituantă, marcate de violenţe sângeroase, relatează AFP şi DPA.

"Nu mă supun ordinelor imperialiste, nu mă supun guvernelor străine, sunt un preşedinte liber", a declarat Maduro, reacţionând la blocarea tuturor bunurilor sale pe care le-ar avea în Statele Unite, măsură anunţată cu câteva ore mai înainte de către ministrul american de finanţe Steven Mnuchin, care l-a calificat drept "dictator" pe Maduro.

Exprimându-se la Consiliul Naţional Electoral, Maduro a afirmat că sancţiunile sunt impuse pentru că poporul a fost convocat "să voteze liber" pentru a alege o Adunare Constituantă. 

SUA au impus luni sancţiuni juridice şi financiare, fără precedent, împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro pe care îl califică drept "dictator" ca ripostă la alegerea duminică, cu vărsare de sânge, a Adunării Constituante, relatează France Presse.

Pe acelaşi subiect

"Alegerile nelegitime confirmăl că Maduro este un dictator care dispreţuieşte voinţa poporului venezuelean", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin , citat într-un comunicat al ministerului său care anunţă o "îngheţare a tuturor activelor" pe care le-ar deţine preşedintele Venezuelei în Statele Unite.

"Adoptând sancţiuni împotriva lui Maduro, Statele Unite îşi afirmă în mod clar opoziţia faţă de politicile regimului său şi îşi exprimă sprijinul pentru poporul venezuelean care caută revenirea ţării la o democraţie deplină, întreagă şi prosperă", a adăugat ministrul american.

Aceasta este pentru prima dată când administraţia americană îl califică atât de direct pe preşedintele venezuelean drept "dictator".

De asemenea, este extrem de rar pentru guvernul SUA - Trezorerie şi Departamentul de Stat - să impună sancţiuni împotriva unui şef de stat în exerciţiu.

 SUA au luat de mai mult timp atitudine în favoarea opoziţiei venezuelene şi au impus săptămâna trecută sancţiuni împotriva a 13 foşti şi actuali responsabili guvernamentali de la Caracas. Departamentul de Stat a ordonat, de asemenea joi familiilor diplomaţilor săi să părăsească Venezuela.

Washingtonul şi Caracas, care nu mai au ambasadori din 2010, dar ale căror relaţii s-au îmbunătăţit puţin în finalul mandatului lui Barack Obama, menţin strânse legături economice şi comerciale, în principal în industria petrolieră.

Sursă: Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, respinge sancţiunile impuse de Statele Unite împotriva sa: "Nu mă supun ordinelor imperialiste"