Antena Meniu Search
x

Video Prima reacţie a Rusiei după scurgerile misterioase de gaze de la conductele Nord Stream. Act de sabotaj sau o problemă tehnică uriaşă, scenariile luate în calcul

Act de sabotaj sau o problemă tehnică fără precedent? Asta se întreabă Europa după ce mai multe scurgeri misterioase au fost raportate la cele două gazoducte Nord Stream care leagă Rusia de Germania. Seismologii suedezi spun că în apropierea conductelor au depistat mai multe explozii. Navele trebuie să păstreze o distanţă de aproximativ 8 kilometri de zonele cu probleme, din motive de siguranţă.

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 21:22

Vezi și

Prima ţară care a tras semnalul de alarmă a fost Danemarca. Aseară a trimis o alertă la nivel european în care anunţa că a detectat scurgeri periculoase de gaze din conducta Nord Stream 1, în zona sa economică exclusivă din Marea Baltică. Informaţia a fost confirmată şi de Suedia. Seismologii nordici au anunţat că au identificat mai multe explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore. Prima dintre ele a fost înregistrată luni la ora 2 dimineaţa şi a doua, aseară, după ora 19. Germania spune că ia în calcul un act de sabotaj.

Gazoductul Nord Stream 2 nu a fost pornit niciodată, iar fluxul prin Nord Stream 1 a fost oprit deliberat de Kremlin

"O scurgere este un fenomen foarte rar, iar faptul că au fost sesizate 3 astfel de scurgeri în ultimele 24 de ore este complet anormal. Asta ridică întrebarea, vorbim de fapt despre sabotaj?", a declarat Anders Puck Nielsen, cercetător marin. Scurgerile misterioase au fost confirmate şi de compania care operează Nord Stream, care a anunţat că sistemul său de conducte din Marea Baltică a suferit daune "fără precedent" într-o singură zi şi nu ştie cand le va putea repara. Şi Moscova s-a declarat surprinsă de incidente.

"Este o situaţie fără precedent care necesită o investigaţie urgentă. Suntem extrem de îngrijoraţi de ştire. Este evident că este vorba de o avarie la conductă la un anumit nivel", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin. O înregistrare video distribuită de forțele armate daneze arată cum se vede la nivelul apei una dintre scurgerile de gaze. Autorităţile au precizat că la suprafața Mării Baltice s-au format covoare cu bule ce au un diametru între 200 de metri și un kilometru.

"Astăzi ne confruntăm cu un act de sabotaj. Nu ştim încă detalii despre ce s-a întâmplat la conductele Nord Stream, însă putem vedea clar că este vorba despre un act de sabotaj", a declarat Mateusz Morawiecki, prim ministru Polonia. Cele două gazoducte, care leagă Rusia de Germania, au aproximativ acelaşi traseu şi joacă un rol principal în războiul energetic dus de Moscova cu Europa. Pornesc din nord-vestul Rusiei şi ajung în landul german Mecklenburg- Pomerania. Niciuna din cele două conducte nu pompa gaz în Europa în momentul în care s-au găsit scurgerile de gaze, dar ambele încă mai conțineau gaz sub presiune. Gazoductul Nord Stream 2 nu a fost pornit niciodată, din cauza invaziei Ucrainei, iar fluxul prin Nord Stream 1 a fost oprit deliberat de Kremlin, sub pretextul unor defecţiuni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Prima reacţie a Rusiei după scurgerile misterioase de gaze de la conductele Nord Stream. Act de sabotaj sau o problemă tehnică uriaşă, scenariile luate în calcul