Antena Meniu Search
x

”Prințul întunericului”. Cine este de fapt Viktor Medvedchuk și de ce arestarea sa este decisivă pentru războiul din Ucraina

Oligarhul ucrainean, Viktor Medvedchuk, supranumit şi omul lui Putin la Kiev, a fost arestat marți seară. Scăpase din arestul la domiciliu la începutul invaziei ruse în Ucraina. Zelenski l-a acuzat de ”înalta trădare”, un gest care a provocat anul trecut furia Moscovei, scrie Corriere della Sera într-o analiză.

de Redactia Observator

la 13.04.2022, 15:49

Vladimir Putin nu a ascuns niciodată legătura sa personală cu Viktor Medvedchuk, care a fost arestat ieri după-amiază la ordinul președintelui Volodimir Zelenski. Când guvernul de la Kiev a început să-l ia la ţintă pe oligarhul ucrainean în iarna lui 2021, închizându-i televiziunile și confiscându-i bunurile, inclusiv o conductă care transporta petrol din Rusia către Europa, Kremlinul a anunțat imediat că trimite trei mii de parașutiști la graniță pentru exerciţii de amploare, un preludiu la adunarea treptată de soldați care avea să ducă ulterior la invazia din 24 februarie.

Președintele rus este nașul fiicei sale Darina, născută în 2004. Vladimir Putin și Viktor Medvedchuk petrec în fiecare an la Soci o vacanță împreună. Acolo au fost văzuți adesea așezați unul lângă altul la Marele Premiu local de Formula 1. Însă relația dintre cei doi nu explică pe deplin rolul jucat de Medvedchuk în disputa ucraineană, precum și importanța simbolică a deciziei luate de Zelenski, care pare chiar să marcheze un punct de cotitură, micșorând speranța unei eventuale negocieri între cele două părți.

Zelenski a propus Moscovei un schimb: predarea oligarhului în schimbul eliberării prizonierilor luați de armata rusă. Viktor Medvedchuk a fost liderul principalului partid de opoziție ucraineană, având mereu poziții pro-ruse. În decembrie 2020, când popularitatea actualului președinte Zelenski nu era cu siguranță cea de astăzi, partidul său depășea în sondaje coaliția de guvernământ datorită propagandei celor trei canale naționale. A urmat blocarea canelelor pentru a ”proteja securitatea națională”. Trei luni mai târziu, magnatul a fost plasat în arest la domiciliu, din care a scăpat în primele zile ale invaziei.

Cine este Viktor Medvedchuk

Pe acelaşi subiect

La Kiev a primit porecla de prințul întunericului, din cauza modului său de a acționa mereu din umbră. Tatăl său, Volodimir, a evitat înrolarea în Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza unei probleme de sănătate, iar faptul că a lucrat pentru administrația germană în timpul ocupației naziste din Ucraina l-a costat patru ani în gulag din Siberia. 

Viktor, în vârstă de 68 de ani, este de profesie avocat și și-a făcut nume în perioada URSS-ului ”apărând” disidenți sovietici. Înainte de a muri în închisoare, poetul Yuriy Lytvyn l-a acuzat pe Medvedchuk de pasivitate din cauza ”instrucțiunilor primite de sus”. Și nu a fost singurul care a făcut astfel de acuzații.

Până la urmă, analiza sistemului de putere creat de Putin ne readuce în timp la Sankt Petersburg și la grupul care la sfârșitul anilor 1990 a părăsit al doilea oraș ca mărime din Rusia pentru a prelua întreaga țară.

Viktor Medvedchuk a ajuns la Putin prin succesorul acestuia, Dmitri Medvedev. În acea perioadă s-a născut și averea lui Viktor Medvedchuk. În 2014, după anexarea Crimeei, averea oligarhului a fost lovită de sancțiuni americane ”pentru contribuția sa la acțiunile și politicile care vizează subminarea procesului democratic și a instituțiilor Kievului.”

Dar rolul său de a cincea coloană, după cum ar spune Putin, a fost folosit și de Ucraina în timpul primului conflict din Donbas. Viktor Medvedchuk, care a negat mereu acuzația că este pro-rus, a devenit atunci mediatorul oficial, care, în virtutea relațiilor sale cu inamicul, a fost însărcinat să acționeze ca emisar la Kremlin și chiar să negocieze un armistițiu cu armata rusă. Totul se încheie în 2019, cu victoria electorală a lui Zelenski.

Oligarhul prieten cu Putin a devenit un inamic public, prins și acuzat de propagandă pentru Kremlin. Pe 11 mai 2021, el a fost inculpat pentru înaltă trădare, acuzație care a fost reiterată de alte cinci ori până acum. Putin a reacționat imediat la vremea respectivă vorbind despre o vânătoare de vrăjitoare. A catalogat măsura drept un act ostil, o epurare de natură politică care face din Ucraina ”un pericol pentru Rusia”. Poate că războiul de astăzi a început chiar în acea zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » ”Prințul întunericului”. Cine este de fapt Viktor Medvedchuk și de ce arestarea sa este decisivă pentru războiul din Ucraina