Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Putin a fost umilit, dar ucrainenii trebuie să se retragă din Rusia. Cele trei scenarii pentru armata Kievului. Analiză

Război în Ucraina. O analiză a unui general în rezervă al armatei australiene a evaluat cele 3 opţiuni pe care le are armata ucraineană la o săptămână de la declanşarea incursiunii în Kursk. Mick Ryan consideră că Ucraina trebuie să se retragă în curând complet din Rusia pentru a maximiza beneficiul politic și strategic al operațiunii și pentru a salva viețile soldaților trimişi pe teritoriu rusesc. El a apreciat că cea mai riscantă opțiune pentru Kiev este să încerce să menţină teritoriile ocupate în Rusia

de Redactia Observator

la 12.08.2024 , 14:12

Execuţia operațiunii ofensive ucrainene în Kursk are aproape o săptămână. Pe măsură ce rușii redistribuie încet, dar sigur forțe pentru a închide breșa de la graniță și pentru a încerca să-i împingă pe ucraineni înapoi, Ucraina are mai multe opţiuni după ce își atinge limita de exploatare, a evaluat generalul australian Mick Ryan într-o analiză.

Ce urmează după ce ucrainenii au ocupat 30 de km de pământ rusesc

Ca toate operațiunile militare, şi aceasta a fost planificată în mai multe faze, inclusiv "operațiunile de modelare" (n.r. operațiuni de diversiune și pregătire menite să înlesnească ulterior o operațiune decisive), explică generalul în rezervă. Acestea au inclus colectarea de informații, pregătirea forțelor, înşelarea inamicului, securitatea operațională, logistica și alte aspecte necesare pregătirii forțelor ucrainene pentru luptă.

Articolul continuă după reclamă

Ucrainenii au finalizat prima fază, de pătrundere sau "break in" și de rupere a liniilor de apărare sau "break through" şi se află în prezent într-o fază de "exploatare". În mod normal aceste operațiuni au și o "limită de exploatare", influenţată de teren, logistică, reacția inamicului, precum și obiectivele operațiunii. Ucrainenii au trei opțiuni strategice după ce ating limita de exploatare, fiecare dintre ele au planuri de rezervă, precum și oportunități și riscuri, arată generalul.

Pe acelaşi subiect

Cele trei opţiuni ale Ucrainei după ofensiva din Kursk

Opțiunea 1 este ca ucrainenii să se consolideze (n.r. fortifice) pe terenul pe care l-au cucerit până acum și apoi să îl apere până va avea loc o formă de negociere. Aceasta este opțiunea cu cel mai mare risc, deoarece unităţile ucrainene sunt dispuse în mai multe "buzunare" (n.r. înconjurate de inamic din mai multe părți) care ar fi ușor de tăiat și de eliminat chiar și de un comandant rus semi-competent.

Putin a fost umilit, dar ucrainenii trebuie să se retragă din Rusia. Cele trei scenarii pentru armata Kievului. Analiză

X / Mick Ryan

Probabilitatea ridicată ca Ucraina să sufere pierderi mari de forțe în acest scenariu face ca el să prezinte un risc strategic și politic. Ucraina ar putea pierde batalioane, brigăzi, precum și artilerie, tehnică de război electronic și apărarea aeriană pe care nu și le permite. Dacă merge prost, această opțiune ar risipi de asemenea mesajele strategice pozitive generate de atacul surpriză în Rusia, atrage atenţia generalul. 

Obiectivul pentru această opțiune ar fi de a menţine o ameninţare semnificativă la adresa suveranităţii Rusiei, precum și la adresa unor ţinte critice ruseşti și să atragă forțele ruse dislocate în Ucraina. De asemenea, ar putea oferi Ucrainei o anumită pârghie dacă va fi forțată să înceapă negocieri în viitorul apropiat. Este îndoielnic dacă eventuale beneficii merită riscurile acestei opțiuni, susţine generalul.

A doua opțiune este ca ucrainenii să efectueze o retragere parțială din teritoriul ocupat, spre zone mai fezabil de apărat. Aceasta este o opțiune cu risc mediu, mai scăzut decât cel al opțiunii 1. Ar presupune ca ucrainenii să efectueze o retragere spre un teren pre-stabilit, care este mai ușor de apărat, necesită un număr mai redus de soldaţi pentru apărare și poate fi susținut mai eficient cu focuri de artilerie, logistică şi alte funcţii. Totodată acest scenariu ar permite retrimiterea trupelor în alte activități,după operaţiune, fie de apărare în Donbas sau alte atacuri transfrontaliere în Rusia, unde există posibilitatea.

Opțiunea 2 permite Ucrainei să maximizeze beneficiile politice și strategice ale șocului, reducând în același timp riscurile să piardă forțe de luptă. Ar fi nevoie în continuare de un număr mare de soldaţi și de sprijin pentru a apăra teritoriul rusesc ocupat și ar necesita un efort major pentru a construi câmpuri de mine și alte obstacole, linii de tranșee și buncăre adânci și depozite de logistică.

Obiectivul acestei opțiuni ar fi acela de a prezenta în continuare un risc pentru suveranitatea rusă, inclusiv de a genera şi menţine o eventuală retragere a forțelor ruse din Ucraina și de a oferi Kievului o anumită pârghie în cazul în care va fi forțată la negocieri în viitorul apropiat. Umilirea lui Putin și a armatei sale este, de asemenea, importantă. Potențialele câștiguri ar putea merita riscurile din acest scenariu.

Putin a fost umilit, dar ucrainenii trebuie să se retragă din Rusia. Cele trei scenarii pentru armata Kievului. Analiză

X / Mick Ryan

A treia opțiune pentru Ucraina ar fi retragerea completă înapoi la granița internațională cu Rusia. Acest lucru ar permite Ucrainei să maximizeze beneficiile politice și strategice ale operațiunii, păstrând în același timp un număr mare de trupe cu experiență de luptă care ar putea fi angajate în operațiuni ofensive ulterioare în 2024 și 2025.

Alegând această opțiune, ucrainenii le-ar transmite rușilor mesajul că "vă putem invada și răni țara dacă vren, dar nu dorim să ne ocupăm vecinii". Deşi invazia ucrainenilor în Kursk îi poate permite lui Putin să-și întărească discursul cu privire la "amenințarea din partea NATO la adresa Rusiei", poziţia lui va părea slăbită deoarece nu a putut să-i pedepsească pe cei care au condus operațiunea.

Obiectivul acestei opțiuni ar fi umilirea lui Putin, conservarea forțelor de luptă şi trimiterea unui mesaj strategic susținătorilor Ucrainei că poate trece la ofensivă într-o manieră care prezintă un risc existențial pentru forțele terestre care conduc operaţiunea.

Cel mai probabil acest scenariu este cel care îi va oferi lui Zelenski cel mai bun impuls politic intern și ar ajuta la îmbunătățirea moralului ucrainenilor pentru că presupune conservarea 

trupelor.  O serie de factori vor influența opțiunea pe care o va alege guvernul ucrainean. Acești factori includ modul în care rușii își schimbă poziția de forță în Ucraina (inclusiv în Donbas), răspunsul rusesc la incursiunea din Kursk, considerente politice interne și internaționale și sustenabilitatea operațiunii în sine, concluzionează generalul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Putin a fost umilit, dar ucrainenii trebuie să se retragă din Rusia. Cele trei scenarii pentru armata Kievului. Analiză