Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Putin a respins un acord de pace cu Ucraina la câteva zile de la începerea războiului - Reuters

Dmitri Kozak, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, i-ar fi comunicat liderului de la Kremlin că a reușit să semneze un acord provizoriu cu partea ucraineană înainte de începerea războiului. În această înțelegere era inclusă și garanția că Ucraina nu se va alătura NATO. Cu toate acestea, jurnaliștii de la Reuters transmit că președintele rus ar fi respins această înțelegere, alegând să-și continue planurile legate de invazie.

de Adrian Popovici

la 14.09.2022 , 10:18

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse Putin a respins un acord de pace cu Ucraina la câteva zile de la începerea războiului - Reuters - Profimedia

Kozak, i-a spus lui Putin că el crede că acordul pe care l-a încheiat a eliminat necesitatea ca Rusia să demareze o ocupație pe scară largă a Ucrainei, potrivit surselor citate. Recomandarea lui ar fi fost în acel moment a fost acea ca președintele să adopte înțelegerea.

Vladimir Putin a susținut  în mod repetat înainte de război că NATO și infrastructura sa militară se apropiau de granițele Rusiei prin acceptarea de noi membri din Europa de Est și că alianța se pregătea acum să aducă Ucraina pe orbita sa. El a mai adăugat public că extinderea reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia, forțându-l să ia măsuri.

Dar, în ciuda susținerii oferite negocierilor în trecut, Putin a subliniat că condițiile negociate de către consilierul său nu au mers suficient de departe și că și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porțiuni de teritoriu ucrainean, din această cauză, înțelegerea a fost abandonată.

Articolul continuă după reclamă

Jurnaliștii de la Reuters s-au adresat autorităților de la Moscova pentru a comenta această informație, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dezmințit orice astfel de scenariu. "Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Nu s-a mai întâmplat așa ceva. Este o informație absolut incorectă."  Kozak a refuzat să facă vreo declarație pe această temă.

Pe acelaşi subiect

Ce spun ucrainenii?

În timp ce rușii neagă faptul că Putin ar fi respins un acord cu Kievul negociat de consilierul sau, dar și existența unei astfel de înțelegeri, ucrainenii susțin că, în realitate, discuțiile au reprezentat o strategie pentru a ascunde intențiile legate de invazie.

"Astăzi, înțelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de o soluționare pașnică", a declarat Mihail Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski. Cu toate acestea, el nu a oferit mai multe detalii despre conținutul înțelegerii .

Două dintre cele trei surse citate de Reuters au declarat că o încercare pentru finalizarea acordului a avut loc imediat după invazia Rusiei. În câteva zile, Kozak a crezut că a avut acordul Ucrainei cu termenii principali pe care Rusia îi căuta și i-a recomandat lui Putin să îl aprobe.

"După 24 februarie, Kozak a primit mână liberă, i-au dat undă verde; iar el a obținut acordul, l-a adus-o înapoi, dar i-au spus să plece. Totul a fost anulat. Putin a schimbat pur și simplu planul pe măsură ce a mers mai departe", a declarat una dintre surse.

Adrian Popovici Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Putin a respins un acord de pace cu Ucraina la câteva zile de la începerea războiului - Reuters