Antena Meniu Search
x

Curs valutar

R. Moldova avertizează: Rusia plătește 130.000 de moldoveni cu 15 milioane de euro, prin Ilan Șor, pentru a vota împotriva aderării la UE - POLITICO

Moscova a construit o "rețea de tip mafiot" pentru a distribui bani înaintea unor alegeri cruciale pentru viitorul Republicii Moldova, au declarat oficiali moldoveni pentru POLITICO.

de Redactia Observator

la 03.10.2024 , 17:29

Maia Sandu Ilan Șor R. Moldova avertizează: Rusia plătește 130.000 de moldoveni cu 15 milioane de euro, prin Ilan Șor, pentru a vota împotriva aderării la UE - POLITICO - Profimedia Images

Un oligarh pro-rus se află în centrul unei rețele de bani și influență menite să ajute Kremlinul să plătească moldoveni obișnuiți pentru a vota împotriva apropierii de Occident în timpul alegerilor naționale de la sfârșitul acestei luni, susțin oficial din Republica Moldova.

"Moldova se confruntă cu un fenomen de mituire a alegătorilor, combinat cu război hibrid și dezinformare, ceva ce țara noastră nu a mai văzut până acum", a declarat șeful poliției din Moldova, Viorel Cernăuțeanu, pentru POLITICO.

15 milioane de dolari pentru 130.000 de cetățeni moldoveni, doar în ultima lună

Articolul continuă după reclamă

Anchetatorii moldoveni raportează că peste 15 milioane de dolari din fonduri rusești au fost direcționate către conturile bancare ale peste 130.000 de cetățeni moldoveni doar în ultima lună. De altfel, ei au anunțat organizarea, joi, a unei conferințe de presă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la acest complot.

Pe acelaşi subiect

"Această rețea de tip mafiot, orchestrată de la Moscova, are scopul de a influența alegătorii înainte de alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE", a declarat Cernăuțeanu.

Conform investigatorilor, Ilan Șor, fondatorul unui partid pro-rus acum interzis, a ajutat la spălarea fondurilor destinate mituirii alegătorilor printr-o rețea de bănci. Oficialii moldoveni spun că coordonatorii din Rusia au îndrumat oficiali și activiști locali să acționeze în numele lor, distribuind bani prin platforma de mesagerie Telegram.

Aliații lui Șor și Kremlinul fac campanie pentru ca publicul să voteze împotriva aderării la UE în referendumul din 20 octombrie, precum și împotriva președintelui pro-occidental Maia Sandu în alegerile simultane.

Partidul Șor, declarat necontituțional și interzis în Republica Moldova

Partidul Șor, fondat de magnatul moldovean cu origini evreiești, a fost declarat neconstituțional și interzis anul trecut, dar oficialii spun că el menține legături strânse cu alte grupuri de opoziție pro-ruse.

Dezvăluirile vin la doar câteva zile după ce consilierul național pentru securitate al Moldovei, Stanislav Secrieru, a declarat pentru POLITICO că Rusia a început un "atac fără precedent" de propagandă și intimidare înainte de votul din 20 octombrie. "Rusia va cheltui aproximativ 100 de milioane de euro pentru a interfera în procesele democratice din Moldova anul acesta", a prezis el.

Moldova a obținut statutul de candidat la UE în iunie 2022, iar discuțiile de aderare cu blocul au început în această vară, chiar în timp ce invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia continuă la granița Moldovei. Cu toate acestea, Moscova a încercat să își exercite controlul asupra fostei republici sovietice folosind influența asupra aprovizionării cu energie și pătrunderea în instituțiile statului.

Complot pentru răsturnarea Maiei Sandu, depistat de serviciile secrete ucrainene

UE a desfășurat o misiune civilă în Moldova, țară candidată, pentru a ajuta la consolidarea rezistenței împotriva amenințărilor hibride din partea Rusiei. Vara trecută, serviciile de informații ucrainene au avertizat că au interceptat un complot pentru răsturnarea violentă a guvernului Maiei Sandu, finanțat de Moscova. Ilan Șor a fost numit figura centrală a presupusei lovituri de stat și a fost sancționat de Bruxelles.

Un oficial moldovean de rang înalt, care a dorit să rămână anonim pentru a discuta deschis despre această problemă sensibilă de securitate, a declarat că o cooperare mai strânsă cu Bruxellesul este esențială pentru a împiedica planul Moscovei: "Învățăm lecții importante în timp ce ne apărăm democrația în acest ciclu electoral - lecții de care UE ar putea beneficia, deoarece se va confrunta probabil cu tactici similare, dar mai rafinate, în viitor", a spus acesta.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Ştiri externe » R. Moldova avertizează: Rusia plătește 130.000 de moldoveni cu 15 milioane de euro, prin Ilan Șor, pentru a vota împotriva aderării la UE - POLITICO