Antena Meniu Search
x

Raport: UE se îndepărtează de dependenţa de gazul rusesc şi produce energie regenerabilă la un nivel record

De la invazia Ucrainei, energia eoliană și energia solară au reprezentat 24% din consumul Uniunii Europene, o cifră record. Creșterea consumului de energie regenerabilă a ajutat UE să economisească 99 de miliarde de euro din martie până în septembrie, prin reducerea importului de gaze, arată un studiu citat de CNN.

de Redactia Observator

la 21.10.2022, 17:02

Panouri pentru energie solară
Panouri pentru energie solară - Profimedia Images

Creșterea surselor regenerabile vine în timp ce Europa încearcă să înlocuiască gazul rusesc, pe măsură ce Moscova reduce sau chiar întrerupe aprovizionarea. Războiul a forțat Uniunea Europeană să se confrunte cu problema dependenţei costisitoare a gazului rusesc, care în 2020 a reprezentat 41% din importurile Uniunii Europene de combustibili fosili.

19 dintre cele 27 de state membre ale UE au atins un record de producție eoliană și solară

Polonia a avut cea mai mare creștere procentuală de la an la an, de 48,5%, în timp ce Spania a înregistrat cea mai mare creștere absolută, cu 7,4 terawați/oră, economisind astfel aproape 2 miliarde de euro.

Autorii studiului au avertizat, totuși, că mai este un drum lung de parcurs pentru atingerea potențialului de energie regenerabilă în ceea ce priveşte UE. Gazele fosile au reprezentat aproximativ 20% din energia electrică a Uniunii în aceeași perioadă, la un cost de aproximativ 82 de miliarde de euro.

Pe acelaşi subiect

„Energia eoliană şi energia solară ajută deja cetățenii europeni”, a declarat Chris Rosslowe, unul dintre autori, într-un comunicat. „Dar potențialul viitor este și mai mare", a adăugat acesta.

Mesajul cheie al raportului este: „Mai multe surse regenerabile, mai puțină inflație”

Cu toate acestea, prețurile la energie în Europa sunt încă ridicate. Restricțiile de gaz în ceea ce priveşte Rusia au dus la „cele mai mari șocuri inflaționiste din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, depășindu-le pe cele din criza petrolului din anii 1970”, se arată în raport. În septembrie 2022, costurile cu energia au crescut cu 40,8% față de anul trecut, reprezentând 36% din cifrele globale ale inflației din UE.

UE a reușit să-și umple rezervele de stocare a gazului pentru a trece peste iarnă, dar au apărut întrebări cu privire la modul în care blocul comunitar va reuşi să facă faţă din primăvară. Potrivit autorilor raportului, acest lucru face „și mai important acum să se mute atenția asupra măsurilor care urmează după iarna care vine”.

Creșterea energiei din surse regenerabile a fost posibilă datorită planului Comisiei Europene, „RePowerEU”, din mai, care a crescut ținta de energie din surse regenerabile până în 2030 de la 40% la 45%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Raport: UE se îndepărtează de dependenţa de gazul rusesc şi produce energie regenerabilă la un nivel record