Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Răscoala românilor din Leeds i-a speriat pe poliţişti, care şi-au abandonat maşina. "Rămânem în istorie"

Revoltă românească în Leeds, al treilea oraş ca mărime din Anglia. Sute de indivizi au creat haos pe străzi, au răsturnat o maşină de poliţie, au incendiat autobuze şi au distrus cu bâtele tot ce le-a căzut în mână. Românilor li s-au alăturat şi alţi emigranţi. Poliţiştii veniţi să-i liniştească mai tare au agitat spiritele. Scandalul a pornit după ce serviciile sociale au încercat să preia copiii unei familii.

de Redactia Observator

la 15.08.2024 , 17:35

Sunt scene șocante, extrem de violente, filmate în orașul Leeds din Anglia. Sute de români furioşi, înarmaţi cu bâte, pornesc o revoltă pe străzi. Indivizii, printre ei mulţi copii, ţipă, lovesc şi distrug tot ce prind. "Rămânem în istorie! Să vină mascaţii de la Bucureşti! Şi pe ăia îi dărâmăm!", spune un român. Românilor li se alătură şi alţi emigranţi. Cu toţii sunt de neoprit. Răstoarnă o maşină de poliţie şi o distrug complet. Doi indivizi, care se aud vorbind româneşte, dau foc unui autobuz.

Românii sunt cea mai mare minoritate din Anglia

O ciupercă de foc se ridică în mijlocul unei intersecţii. Protestatarii continuă să alimenteze haosul. Poliţia trimite întăriri. "Sunt absolut îngrozită de acţiunile violente pe care le-am văzut în Harehills. Un astfel de comportament ilegal nu va fi tolerat", a declarat Tracy Brabin, primarul din West Yorkshire. Agenţii blochează străzile şi fac scut uman în faţa mulţimii scăpate de sub control. Revolta din Leeds a pornit de la o familie de români din comunitate. Autorităţile britanice au venit să le ia copiii după ce bebeluşul lor de 7 luni a ajuns la spital cu o rană la cap.

Vezi și

Medicii care l-au ingrijit pe copil au anunţat serviciile sociale. Angajaţii de le Servicii Sociale s-au dus la familie să afle cum s-a lovit bebeluşul. Aşa a început scandalul. Ministerul Român de Externe spune că părinţii nu au cerut ajutor statului român. "Situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale", a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt MAE. Poliţia din Marea Britanie anunţă că s-au făcut mai multe arestări în acest caz. "Urmeaza un proces indelungat, timp in care copiii sa fie desprinsi din familie, iar autoritatile romane nu pot sa fie decat spectatori la asa ceva", a declarat Mirel Palada, sociolog.

Românii sunt cea mai mare minoritate din Anglia, cu peste un milion şi jumătate de persoane care au aplicat pentru obținerea permisului de ședere, după Brexit. Dacă îi socotim însă și pe cei care aveau deja cetățenie britanică sau pe cei cu dublă cetățenie, ar reieși că peste 2 milioane de români trăiesc în Marea Britanie. Cei mai mulți stau în zona metropolitană a Londrei, aproape 500.000, dar comunități importante sunt și zonele Birmingham, Coventry, Manchester, Southampton și Bristol. În Leeds, punctul fierbinte al revoltelor, al treilea oraș ca mărime din Anglia, locuiesc cel puţin 20 de mii de români, potrivit ultimelor cifre oficiale.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Reușiți să limitați accesul copilului la ecrane?
Observator » Ştiri externe » Răscoala românilor din Leeds i-a speriat pe poliţişti, care şi-au abandonat maşina. "Rămânem în istorie"