Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Momentul care a declanșat furia românilor din Leeds: mama și 5 copii ai familiei, luați cu forța și băgați în dube de polițiști

Imagini şocante surprinse în Marea Britanie. Zeci de români au făcut dezastru, aseară, pe străzile din Leeds, după ce asistenții sociali britanici au preluat 5 dintre copiii unei familii, fiind suspectat un caz de rele tratamente asupra unui minor. Scena dramatică în care mama şi minorii sunt luaţi cu forţa din casă şi băgaţi în dube de polițiști a fost filmată, înregistrarea fiind publicată pe rețelele de socializare. Totul s-a întâmplat sub privirile a zeci de oameni furioși. Este momentul care a declanșat haosul.

de Redactia Observator

la 19.07.2024 , 14:49

Un incident care a pornit de la o confruntare între o familie de români şi autorităţile locale din oraşul britanic Leeds a dus la o revoltă generală. Sute de oameni s-au bătut cu forţele de ordine în stradă după ce asistenţii sociali au luat pe cei 5 copii ai românilor, pentru că ar fi avut urme de violenţă.

Primarul din West Yorkshire: "Sunt absolut îngrozită"

Momentul în care minorii şi mama lor sunt luaţi cu forţa din casă şi băgaţi în dubă a declanşat haosul, cartierul devenind devenit rapid scena unei furii incontrolabile. Imaginile, de o violenţă extremă, s-au răspândit rapid în mass-media și pe reţelele sociale şi au făcut-o pe şefa ministerului de Interne de la Londra să se declare îngrozită.

Vezi și

Conflictul a luat amploare după ce mai mulţi oameni au dat foc unui autobuz supraetajat. Vehiculul a ars ore-n şir. Forţele de ordine venite la faţa locului au fost alungate de protestatari, care au aruncat în ei cu pietre şi cărămizi. Una dinte autospecialele poliţiştilor a fost răsturnată şi distrusă în stradă. 

Pe acelaşi subiect

Primarul Tracy Brabin, din West Yorkshire, a spus pe platforma X, că este complet îngrozită de violenţele din Leeds. "Sunt absolut îngrozită de acţiunile violente pe care le-am văzut în Harehills. Un astfel de comportament ilegal nu va fi tolerat", a transmis Brabin.

Poliţiştii spun că au reuşit să-i extragă la timp pe atât pe angajaţii protecţiei copilului, cât şi pe cei 5 copii. Revolta s-a risipit abia după intervenţia scutierilor. 

Reacţia MAE după revolta românilor: Să-şi păstreze calmul

În această dimineață, a venit reacția din partea MAE, care precizează că este în permanent contact cu Consulatul României la Manchester. Reprezentanții ministerului informează că nu erau la curent cu această situație privind minorii care au fost preluați de autoritățile britanice. 

"Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul consiliului local Leeds. De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție pentru monitorizarea situației. În contextul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză, în conformitate cu legislația aplicabilă, dispozițiile instanței de judecată, în interesul minorilor", a transmis, vineri, ministerul Afacerilor Externe. 

În acelasi timp, și atașatul pe linia afacerilor interne din cadrul Ambasadei României la Londra este în contact cu omologii. De asemenea, până la stabilizarea situației din zona în care locuiesc cetățenii români, consulul general al României la Manchester a fost în legătură directă cu reprezentanții cultelor religioase din localitate, care au transmis cetățenilor români aceleași recomandări. "Din informațiile existente la acest moment, situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale. Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați în acest caz, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a identifica cele mai bune soluții legale în vederea soluționării situației cetățenilor români minori, în condiții de calm și siguranță", mai arată MAE.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Tatăl copiilor imploră autoritățile să îi aducă înapoi copiii"Vă rog să-mi aduceți copiii înapoi. Îi vreau înapoi. De ce să-mi ia copiii? Ne-au fost luați", a strigat părintele în stradă.

Familia de români a ajuns în atenţia serviciilor sociale după ce unul dintre părinţi a ajuns la spital cu un copil care avea o fractură la nivelul capului. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Momentul care a declanșat furia românilor din Leeds: mama și 5 copii ai familiei, luați cu forța și băgați în dube de polițiști