Antena Meniu Search
x

Război total în Congresul SUA. Republicanii au votat un ajutor financiar de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel, fără a include și Ucraina. Marele pericol

Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a adoptat joi un proiect de lege care prevede un pachet de ajutor de 14,3 miliarde de dolari acordat Israelului pentru războiul împotriva Hamas. Nu include şi ajutor pentru Ucraina, dar prevede anularea finanțării Serviciului Fiscal Intern (IRS). Republicanii care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor se opun în mare măsură acordării de noi ajutoare financiare Kievului în timp ce, în Senat, condus de democraţi, există în continuare un sprijin bipartizan pentru Ucraina. 

de Redactia Observator

la 03.11.2023, 17:16

Război total în Congresul SUA. Republicanii au votat un ajutor financiar de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel, fără a include și Ucraina. Marele pericol
Război total în Congresul SUA. Republicanii au votat un ajutor financiar de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel, fără a include și Ucraina. Marele pericol - Profimedia

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a numit proiectul de lege adoptat de republicanii din Camera Reprezentanţilor unul "profund viciat" pe care Senatul nu-l va accepta. Democrații se opun faptului că proiectul de lege nu include ajutor pentru Ucraina și prevede anularea finanțării de 14,3 miliarde de dolari pentru Serviciul Fiscal Intern (IRS), fix suma care urmează a fi dată Israelului. În Camera Reprezentanților, legea a trecut cu 226 de voturi "pentru" și 196 de voturi "împotrivă".  Doi republicani s-au opus proiectului și 12 democrați l-au susținut.

Neînţelegerile profunde între cele două camere din Congres

Potrivit CNN, neînţelegerile profunde dintre Cameră și Senat nu doar că întârzie ajutorul pentru Israel şi riscă să lase Ucraina fără sprijin financiar vital, dar în condiţiile în care actualul buget expiră pe 17 noiembrie, prima putere economică mondială ajunge din nou în faţa riscului de paralizie a administraţiei sale publice.

Congresul american este împărţit în privinţa tipului de sprijin pe care să îl acorde aliaţilor săi din străinătate. Atât democraţii, cât şi republicanii, vor să adopte imediat ajutor militar pentru Israel, un partener de lungă durată al Statelor Unite, aflat în război cu Hamas. Cu toate acestea, lucrurile se complică când vine vorba de Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Washingtonul este cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Kiev, după ce a angajat zeci de miliarde de dolari de la invazia Rusiei, în februarie 2022. Promisiunea preşedintelui Joe Biden de a continua să sprijine financiar Ucraina, reiterată în timpul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Washington, în septembrie, este în pericol. În Camera Reprezentanţilor, dominată de conservatori, o mână de aleşi de dreapta cer încetarea imediată a ajutorului pentru Kiev. Pe de altă parte, în Senatul cu majoritate democrată, opoziţia republicană este în principal în favoarea ajutorului pentru Ucraina.

Conştient de riscul oboselii în rândul unei părţi a clasei politice americane, preşedintele democrat Joe Biden a decis să combine cererea sa de ajutor pentru Ucraina - peste 61 de miliarde de dolari - cu cea pentru Israel, în jur de 14 miliarde. Preşedintele Biden doreşte, de asemenea, fonduri pentru a face faţă Chinei din punct de vedere militar, prin investiţii în submarine şi din punct de vedere economic, concurând cu proiecte majore chineze din ţările în curs de dezvoltare. Preşedintele american estimează, de asemenea, că ar avea nevoie de ceva mai mult de nouă miliarde pentru a răspunde la crizele umanitare internaţionale, inclusiv în Fâşia Gaza. În total, aproape 106 miliarde de dolari.

"Nu putem pierde un minut pentru a oferi Israelului ajutorul de care are nevoie", a spus înainte de vot noul preşedintele al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, fără a menţiona fonduri umanitare pentru Gaza. Mike Johnson consideră că măsurile de sprijin pentru alţi aliaţi ai SUA, printre care Ucraina, ar trebui să facă obiectul unor discuţii ulterioare. "Există lucruri pe care le putem şi trebuie să le facem în întreaga lume, dar mai întâi trebuie să ne ocupăm de ceea ce se întâmplă în propria noastră casă", a pledat el.

Proiectul republican este "născut mort", a reacţionat John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe. "Este de neconceput ca cineva să creadă că nu avem nevoie de fonduri suplimentare pentru a ajuta la furnizarea de apă, hrană şi medicamente pentru aceşti oameni" (din Gaza n.r.), a spus el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Stiri externe » Război total în Congresul SUA. Republicanii au votat un ajutor financiar de 14,3 miliarde de dolari pentru Israel, fără a include și Ucraina. Marele pericol