Antena Meniu Search
x

Video "Războinica", o fostă cameristă de hotel, surpriza alegerilor din Franţa. Cine este femeia care a înlocuit o româncă în Parlamentul de la Paris

"Salt în necunoscut" pentru preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Coaliţia care îl susţine a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, aşa că va fi obligat să găsească o variantă de alianţă pentru a-şi putea impune reformele. Printre cei care au rămas fără scaunul de parlamentar este şi fostul ministru al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu. În locul ei, va fi deputat o activistă pentru drepturile muncitorilor, care în trecut a fost cameristă. 

de Redactia Observator

la 20.06.2022, 21:46

Vezi și

Este explozia de bucurie care-i dă fiori lui Emmanuel Macron. Nupes, alianţă de stânga ce cuprinde Franţa nesupusă a lui Jean Luc Melenchon, şi Reuniunea Naţională, formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Marine Le Pen, sunt considerate adevăratele câştigătoare ale alegerilor parlamentare.

De la 17 parlamentari în Adunarea Naţională cât avea în 2017, Jean-Luc Melenchon se va putea baza acum pe 147. Şi extremiştii lui Marine Le Pen au stabilit un record - 90 de deputaţi faţă de doar 8 în urmă cu 5 ani. 

Jean-Luc Mélenchon, liderul coaliţiei NUPES: Este într-un final şi înainte de orice altceva, eşecul complet al Partidului lui Macron

Marine Le Pen, preşedintele partidului Reunirea Naţională: Am reuşit să îl transformăm pe Emmanuel Macron într-un preşedinte minoritar pentru a proteja ţara de domnia unui singur partid.

Pe acelaşi subiect

De 289 de parlamentari avea nevoie coaliţia lui Macron pentru a avea majoritate. A obţinut însă doar 245 de locuri. Eşecul este unul istoric. Este o premieră ca un preşedinte reales să nu aibă majoritatea care să-i permită să guverneze.

Umilinţă pentru Macron, victorie pentru populişti

Doar o alianţă cu Republicanii i-ar permite lui Macron să-şi ducă la bun sfârşit reformele şi să evite un vot de neîncredere. Mai mulţi analişti din Franţa scriu că Macron a fost pedepsit pentru aroganţa sa şi lipsa de empatie pentru clasa muncitoare.  

Elisabeth Borne, premierul Franţei: Situaţia actuală constituie un risc pentru ţara noastră în faţa provocărilor pe care le avem de înfruntat atât la nivel naţional cât şi internaţional. 

Rezultatul a fost o surpriză şi în circumscripţia Val-de-Marne, de la sud de Paris. Aici, fostul ministru al sporturilor de origine română, Roxana Mărăcineanu a pierdut locul de deputat în faţa unei foste cameriste. 

Botezată "Războinica", ivoriana Keke Rachel a emigrat în Franţa în anul 2000, ţară în care bunicul ei a luptat în Al Doilea Război Mondial. A fost pe rând - coafeză, casieriţă şi menajeră la hotel, iar în urmă cu numai doi ani, imigranta din Coasta de Fildeș conducea cu succes o grevă pentru drepturile angajaților din hotelurile franceze.

Rezultate istorice în Franţa

Salariaţii munceau ore suplimentare fără să fie plătite, erau victime ale rasismului şi hărţuirii sexuale. În urma protestelor, salariile au crescut de la 600 la peste 1500 de euro. Aşa a ajuns simbol al stângii franceze şi, de ieri, membru al parlamentului francez

Keke Rachel, deputat coaliţia NUPES: Din această seară sunt deputat. Sunt vocea celor fără o voce. Eu sunt camerista, sunt menajera, sunt paznicul, sunt asistentul medical, sunt îngrijitoarea: sunt toate aceste meserii invizibile. 

Printre noii aleşi se numără şi cei mai tineri deputaţi din istorie: Tematai Le Gayic din Polinezia Franceză şi Louis Boyard, reprezentant al regiunii Paris. Ambii au numai 21 de ani şi promit să schimbe faţa politicii franceze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » "Războinica", o fostă cameristă de hotel, surpriza alegerilor din Franţa. Cine este femeia care a înlocuit o româncă în Parlamentul de la Paris