Antena Meniu Search
x

Războiul "plăcuţelor de înmatriculare" continuă. Serbia trimite armata la graniţa cu Kosovo şi lansează ameninţări

Belgradul ridică nivelul de alertă al armatei, ca urmare a tensiunilor în creştere din ultimele luni, dintre Kosovo şi Serbia. Problemele au apărut în momentul în care guvernul din Kosovo a anunţat că nu va prelungi încă o dată termenul până la care etnicii sârbi sunt obligaţi să îşi schimbe plăcuţele de înmatriculare cu unele locale.

de Redactia Observator

la 02.11.2022, 14:27

Vezi și

Pe internet au apărut şi înregistrări video cu militari și jandarmi sârbi care se îndreaptă spre granița cu Kosovo. Ministrul Apărării spune că forţele armate sârbe sunt pregătite să execute orice ordin pentru a proteja Serbia şi pe cetăţenii săi şi pentru a avea grijă de securitatea sârbilor din Kosovo.

De cealaltă parte, Kosovo insistă ca rezidenţii etnici sârbi să predea plăcuţele de înmatriculare emise de Serbia, lucru care complică relaţiile ţării cu principalii săi susţinători de pe scena internaţională, SUA şi UE. Trupele Kfor de menţinere a păcii din cadrul NATO au intensificat patrulele pentru a preveni şi descuraja orice posibil incident. Ministrul Apărării din Serbia declară că trupele sunt alături „pentru a-i proteja pe toţi cetăţenii Serbiei, inclusiv pe sârbii din Kosovo”.

Poliția din Kosovo a început să dea primele avertismente

Marți, 1 noiembrie, poliția din Kosovo a început să dea primele avertismente, deoarece expiră termenul limită pentru schimbul plăcuțelor de înmatriculare. Prima persoană vizată a fost o femeie care a sosit din Serbia prin punctul de control de la Jarinje, în nordul Kosovo. Poliţia a avertizat-o că trebuie să scoată plăcuța de înmatriculare emisă de Serbia de pe mașină până pe 21 noiembrie, sau riscă o amendă. Femeia a protestat, spunând că va aștepta un anunţ oficial de la guvernul Serbiei, înainte de a face orice modificări, potrivit BBC.

Pe acelaşi subiect

Există şanse mici ca guvernul de la Belgrad să-și schimbe poziția, deoarece acesta susţine că propriii cetăţeni au tot dreptul să folosească plăcuțele de înmatriculare - o consecinţă a faptului că Serbia nu recunoaşte declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008. Petar Petkovic, un oficial al guvernului responsabil pentru Kosovo, acuză ţara vecină că încalcă acordurile discutate cu UE.

„Priștina este singurul vinovat aici. Nu numai că este un act de încălcare a acordurilor încheiate, ba chiar anunță că va folosi violența pentru a pune în aplicare această decizie deloc rezonabilă”, a spus Petar Petkovic.

Poliția din Kosovo, acuzată că ar confisca vehicule cu numere de înmatriculare sârbe

Acuzațile Serbiei se referă la anumite rapoarte conform cărora poliția din Kosovo ar confisca vehiculele cu numere de înmatriculare sârbe. De fapt, în realitate lucrurile nu stau atât de dramatic. După primele trei săptămâni de avertismente scrise, poliția va începe să aplice amenzi de 150 de euro. Următoarea fază presupune confiscarea plăcuțelor de înmatriculare, Priștina insistând că apoi şoferii vor avea timp până în aprilie 2023 ca să respecte noile reguli.

Vicepremierul kosovar, Besnik Beslimi, urma să explice toate acestea la Conferinţa de Securitate de la Belgrad de vinerea trecută. Dar poliția sârbă l-a întors din drum, înainte de a ajunge la eveniment, motivând probleme legate de siguranța acestuia.

În cele din urmă, el a participat la eveniment online. Nu a afişat regrete pentru faptul că ţara sa a ignorat cererile UE şi SUA de a amâna noile restricţii şi a susţinut că vrea doar respectarea legilor.

În trecut, UE a avut tendința de a rezolva problemele amânându-le. Amânarea pur și simplu face problema mai mare și înseamnă doar că transferăm problema următorului birocrat din UE. Nu credem că aceasta este cemai bună soluție pentru a face față problemelor pe termen lung”,  a spus Besnik Beslimi.

UE a spus că este „dezamăgitor” faptul că sfatul său de a amâna sancţiunile cu 10 luni „nu a fost respectat”. Între timp, ambasadorul SUA în Serbia, Christopher Hill, și-a exprimat exasperarea atunci când a vorbit în cadrul aceleiași sesiuni ale Conferinței de Securitate de la Belgrad.

Vorbim în ultima vreme despre arme nucleare. Asta este mai importantă decât plăcuțele de înmatriculare. Ne-ar fi plăcut să vedem că toată chestia cu plăcuțele de înmatriculare s-a rezolvat, astfel încât să putem continua cu probleme mai importante. Dacă există un efort pentru a rezolva problemele mai ample, atunci probleme precum plăcuțele de înmatriculare ar trebui să dispară”, a spus el. 

Între timp, locuitorii din Mitrovica de Nord, cel mai mare oraș majoritar etnic-sârb din Kosovo, sunt prinși la mijlocul acestui conflict.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Războiul "plăcuţelor de înmatriculare" continuă. Serbia trimite armata la graniţa cu Kosovo şi lansează ameninţări