Antena Meniu Search
x

UE: Serbia şi Kosovo au rezolvat disputa etnică privind circulaţia cetăţenilor peste graniţa lor

Serbia şi Kosovo au rezolvat o dispută etnică privind circulaţia cetăţenilor peste graniţa lor, a declarat şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.

de Redactia Observator

la 28.08.2022, 09:20

Serbia şi Kosovo au rezolvat disputa etnică privind circulaţia cetăţenilor peste graniţa lor - Profimedia

„Avem un acord”, a declarat Borrell într-un mesaj pe Twitter. „Sârbii din Kosovo, precum şi toţi ceilalţi cetăţeni, vor putea călători liber între Kosovo şi Serbia folosind cărţile lor de identitate. UE tocmai a primit garanţii de la premierul (Albin) Kurti în acest sens”.

Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord

Disputa a pornit de la declaraţia de independenţă a Kosovo, cu populaţie predominant etnic albaneză, faţă de Serbia în 2008, lucru pe care Belgradul a refuzat să îl recunoască, scrie Reuters, citat de Mediafax. Serbia şi Kosovo trebuie să ajungă încă la un acord cu privire la utilizarea foarte disputată a plăcuţelor de înmatriculare auto sârbeşti emise în nordul Kosovo, unde sârbii sfidează guvernul din Pristina şi consideră Belgradul drept capitala lor.

Kosovo independent este recunoscut de Statele Unite şi majoritatea membrilor UE, cu excepţia a cinci state, printre care şi România, dar nici de aliaţii Serbiei, Rusia şi China. Cea mai recentă izbucnire a tensiunilor dintre Serbia şi Kosovo a fost declanşată de o directivă a autorităţilor kosovare prin care sârbii locali au fost obligaţi să îşi schimbe plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor din sârbă în Kosovo începând cu 1 septembrie.

Pe acelaşi subiect

Sârbii din nordul Kosovo, au răspuns prin blocaje rutiere şi ciocniri sporadice cu poliţia înainte ca forţele de menţinere a păcii ale NATO să supravegheze îndepărtarea acestora. Discuţiile purtate de trimişii UE şi SUA cu autorităţile din Serbia şi Kosovo nu au dat până acum rezultate concrete în privinţa problemei plăcuţelor de înmatriculare auto.

La începutul zilei, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că speră ca UE să ofere garanţii pentru acordul privind documentele personale. De asemenea, acesta a declarat că Serbia va emite "o declaraţie generală de renunţare" în care va scrie că utilizarea cărţilor de identitate emise de Pristina este permisă din motive practice, cu scopul de a facilita libertatea de circulaţie, dar nu echivalează cu recunoaşterea independenţei Kosovo.

„În cadrul dialogului facilitat de UE, Serbia a fost de acord să elimine documentele de intrare/ieşire pentru deţinătorii de documente de identitate kosovare, iar Kosovo a fost de acord să nu le introducă pentru deţinătorii de documente de identitate sârbeşti”, a scris Borrell pe Twitter.

Belgradul şi minoritatea sârbă din Kosovo pretind, de asemenea, că au dreptul, în temeiul unui acord negociat de UE în 2013, la o asociere de municipalităţi semiautonome cu majoritate sârbă, pe care Pristina a refuzat să o pună în aplicare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » UE: Serbia şi Kosovo au rezolvat disputa etnică privind circulaţia cetăţenilor peste graniţa lor