Antena Meniu Search
x

Reacția lui Netanyahu întrebat dacă bombardează Gaza pentru a rămâne la putere în Israel

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avut duminica trecută o intervenție rară în cadrul unei emisiuni difuzate de postul american CBS, unde gazda John Dickerson i-a adresat o întrebare cel puțin incomodă.

de Redactia Observator

la 20.05.2021, 17:08

Reacția lui Netanyahu întrebat dacă bombardează Gaza pentru a rămâne la putere în Israel
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului - Profimedia

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a acordat un interviu pe 16 mai postului CBS în cadrul emisiunii Face the Nation, prezentate de John Dickerson. Gazda emisiunii a cerut explicații cu privire la utilizarea forței disproporționate cu care sunt uciși palestinienii, inclusiv civili și copii.

”Permiteți-mi să vă întreb. Vreau să răspundeți la un alt lucru înainte de a termina, este legat de provocările interne. Sunteți cercetat pentru luare de mită, fraudă, abuz de încredere. Ați avut și unele dificultăți, patru încercări eșuate de a forma un guvern în ultimele 23 de luni. Acest lucru duce la critica că acțiunile dumneavostră actuale reprezintă practic un efort de a rămâne la putere. Cum răspundeți?”, a fost întrebarea adresată de John Dickerson.

”E absurd. Știi, eu - când eram tânăr soldat, în vârstă de 18 ani, am ținut un coleg soldat care a murit în brațele mele. Câțiva ani mai târziu, fratele meu mai mare, a murit în timp ce conducea o misiune de salvare în Entebbe, Uganda, pentru a elibera ostatici israelieni. Am văzut luptători căzând la datorie. L-am văzut pe fratele meu căzând. Și cred că oricine mă cunoaște știe că nu am pus niciodată interesele politice peste preocupările despre securitate, viața soldaților noștri, viața cetățenilor noștri. Acestea sunt mizerii. Voi face ceea ce trebuie să fac pentru a proteja viețile cetățenilor israelieni și pentru a restabili pacea. Am făcut pace cu patru țări arabe. Mă bucur că avem o restaurare a unui calm considerabil în Israel. Acesta este scopul meu, de a restabili pacea și liniștea și de a asigura liniștea și pacea pentru toți”,  a răspuns Netanyahu.

”Dar aceasta este o critică persistentă, domnule prim-ministru. De ce persistă?” a insistat jurnalistul. ”Persistă pentru că am fost reales de cinci ori. Persistă pentru că i-am bătut pe toți ceilalți candidați în sondajele și în simulări electorale directe, aparent poporul Israelului, majoritatea, nu este de acord cu această critică falsă și cu cinismul. Știu că reprezint Israelul și fac tot ce pot pentru siguranța și prosperitatea poporului israelian. Apropo, toți cetățenii Israelului, evrei și arabi, deopotrivă.” a fost replica lui Netanyahu. 

Benjamin Netanyahu a dat semne miercuri seară că respinge apelul preşedintelui american, Joe Biden, de reducere imediată a bombardamentelor asupra Fâşiei Gaza. Statele Unite au îndemnat în mai multe rânduri Israelul şi grupurile islamiste palestiniene să înceteze confruntările militare. Administraţia de la Washington a avut zeci de contacte cu oficiali din Orientul Mijlociu, în eforturile de stabilire a unui armistiţiu între Israel şi organizaţiile islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic. În urmă cu câteva zile, Joseph Biden a vorbit şi cu Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, cerându-i să intervină pentru facilitarea negocierilor pentru un armistiţiu. Eforturile diplomatice sunt facilitate şi de Qatar, Egipt, Iordania şi Rusia.

De la începerea confruntărilor militare, pe 10 mai, peste 3.750 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre Israel, unde bilanţul este de cel puţin 12 morţi şi peste 500 de răniţi. Alte aproximativ 200 de persoane au fost rănite în violenţele interetnice din Israel sau în urma confruntărilor cu palestinieni în Cisiordania. În Fâşia Gaza, bilanţul bombardamentelor israeliene este de cel puţin 219 morţi şi peste 1.550 de răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Reacția lui Netanyahu întrebat dacă bombardează Gaza pentru a rămâne la putere în Israel