Antena Meniu Search
x

Reacţia lui Putin la moartea prietenului Berlusconi. Viktor Orban: "S-a sfârşit un mare luptător"

A murit fostul premier italian Silvio Berlusconi. Avea 86 de ani şi era internat în spital de vineri pentru investigaţii, la doar două săptămâni după ce fusese externat.Berlusconi suferea de leucemie şi din cauza unei pneumonii puternice a stat mai bine de o lună în spital. Vladimir Putin este unul dintre primii şefi de stat care i-a adus un omagiu lui Silvio Berlusconi. Liderul de la Kremlin a salutat o "persoană dragă" şi un "adevărat prieten".

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 22:47

Reacţia lui Putin la moartea prietenului Berlusconi. Viktor Orban: "S-a sfârşit un mare luptător"
Vladimir Putin şi Silvio Berlusconi - Profimedia

Timp de 30 de ani, Silvio Berlusconi a fost cel mai puternic politician italian. Şef de Guvern de trei ori, el era în prezent senator şi preşedintele Partidului său Forza Italia. A fondat un imperiu media şi a fost proprietar al celebrului club de fotbal AC Milan. Cariera politică i-a fost marcată şi de numeroase scandaluri. Între ele cele legate de celebrele sale petreceri sexuale, la care ar fi participat şi minore, sau de prietenia lui strânsă cu Vladimir Putin.

Putin plânge sfârşitul unui "adevărat prieten"

"Pentru mine, Silvio a fost o persoană dragă, un prieten adevărat. I-am admirat mereu sincer înţelepciunea, abilitatea de a lua decizii echilibrate, inteligente chiar şi în cele mai dificile situaţii", a afirmat Vladimir Putin într-un mesaj de condoleanţe adresat omologului său italian Sergio Mattarella. Liderul de la Kremlin a elogiat în acelaşi mesaj "energia vitală incredibilă" a lui Berlusconi, "optimismul" şi "simţul umorului", deplângând o "pierdere ireparabilă".

Berlusconi şi-a manifestat, de la începutul războiului Ucraina, o anumită susţinere faţă de liderul de la Kremlin, repetând că acesta "s-a trezit într-o situaţie cu adevărat dificilă şi dramatică". Cu ocazia ultimei zile de naştere a lui Berlusoni, Putin i-a trimis "20 de sticle de votcă şi o scrisoare foarte frumoasă", anunţa fostul premier.

Pe acelaşi subiect

"I-am răspuns trimiţându-i sticle de Lambrusco şi o scrisoare foarte drăguţă. Mi-a spus că sunt primul dintre cei cinci prieteni ai săi adevăraţi", spunea Berlusconi.

Reacţii după moartea fostului premier italian Silvio Berlusconi

Premierul italian Giorgia Meloni a declarat luni că, odată cu moartea celui care a fost de trei ori şef de guvern al ţării s-a stins din viaţă unul dintre cei mai influenţi oameni din istoria Italiei, potrivit EFE, AFP şi Reuters.

"Berlusconi a fost, înainte de toate, un luptător, un om căruia nu i-a fost niciodată teamă să-şi apere convingerile, cu curaj şi determinare", a declarat Meloni, un aliat al magnatului în guvernul de coaliţie de centru-dreapta care guvernează ţara. 

Berlusconi a murit luni dimineaţă la spitalul San Raffaele din Milano (nord) din cauza leucemiei de care suferea de ceva vreme. Meloni, care conduce din octombrie coaliţia dintre partidul său, formaţiunea de extremă dreapta Fraţii Italiei, Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia, formaţiunea conservatoare a lui Berlusconi, şi-a luat rămas bun de la partenerul său politic printr-o înregistrare video din biroul său guvernamental.

"Tocmai acest curaj şi această determinare au făcut din el unul dintre cei mai influenţi oameni din istoria Italiei şi i-au permis să aducă schimbări reale în lumea politicii, a media şi a afacerilor", a afirmat ea, adăugând: "Cu el, Italia a învăţat că nu trebuie să îşi impună limite, că nu trebuie să renunţe. Cu el am luptat, am câştigat şi am pierdut multe bătălii şi tot datorită lui vom atinge obiectivele pe care ni le-am propus".

"Adio, Silvio", a încheiat Meloni, care a fost pentru prima dată ministru al tineretului în 2008, în guvernul condus de Berlusconi.

Fostul premier şi fost preşedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, a fost unul dintre primii care i-a adus un omagiu fostului său rival politic:

"Mă alătur profundelor condoleanţe la trecerea în nefiinţă a lui Silvio Berlusconi", potrivit ANSA. "Mi-l amintesc ca pe un lider politic care, în perioada sa lungă şi intensă de angajament public, a exercitat o mare influenţă asupra vieţii ţării noastre, având un impact nu doar asupra instituţiilor, ci şi asupra vieţii tuturor cetăţenilor", a afirmat Prodi. "Transmit cele mai profunde condoleanţe familiei sale şi tuturor celor dragi", a spus Prodi, subliniind că a "apreciat sprijinul său pentru cauza europeană".

Viktor Orban: "S-a sfârşit un mare luptător"

Într-o reacţie separată, Guido Crosetto, ministru italian al apărării a spus: "Este o mare, mare tristeţe. Lasă un mare gol pentru că a fost un om mare... Îl iubeam mult. Adio, Silvio!" La rândul său premierul Ungariei,

Viktor Orban, a afirmat: "S-a sfârşit un mare luptător". Antonio Tajani, vicepremier italian şi ministru de externe, aliat de cursă lungă al lui Berlusconi, a transmis: "O imensă tristeţe. Pur şi simplu mulţumesc Preşedinte, mulţumesc Silvio".

Matteo Salvini, vicepremier şi ministru italian al transporturilor a transmis de asemenea un mesaj emoţionant: "Astăzi un mare italian şi-a luat rămas bun de la noi. Unul dintre cei mai mari din toate timpurile, în toate domeniile, din toate punctele de vedere, fără egal. Dar mai ales, astăzi eu pierd un mare prieten. Sunt devastat şi plâng rar, iar astăzi este una din aceste zile".

Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie şi fost premier italian, a afirmat: "Cu Silvio #Berlusconi se stinge din viaţă un lider care a marcat profund Italia în ultimele decenii. Pentru toată lumea, astăzi este un moment de condoleanţe, de apropiere faţă de familia sa şi faţă de comunitatea #ForzaItalia."

AC Milan, omagiu pentru Silvio Berlusconi: Vă mulţumim, domnule preşedinte. Întotdeauna alături de noi!

AC Milan i-a adus un omagiu fostului premier italian Silvio Berlusconi care a fost preşedintele clubului în perioada 1986-2016.

"Profund întristat, clubul AC Milan deplânge trecerea în nefiinţă a neuitatului Silvio Berlusconi şi doreşte să se adreseze familiei, asociaţilor şi celor mai dragi prieteni pentru a le împărtăşi condoleanţele noastre.. Vă mulţumim, domnule preşedinte. Întotdeauna alături de noi", a notat AC Milan pe Facebook.

De asemenea, milanezii au postat un citat aparţinând fostului lor preşedinte: "Mâine, vom visa la noi ambiţii, vom crea noi provocări şi vom căuta noi victorii. Care vor reprezenta binele, forţa şi adevărul care se află în noi, în  toţi cei care am împărtăşit această aventură de a ne lega vieţile de un vis numit Milan."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Reacţia lui Putin la moartea prietenului Berlusconi. Viktor Orban: "S-a sfârşit un mare luptător"