Antena Meniu Search
x

REFERENDUM în Turcia! Ce înalți oficiali și-au depus deja votul

Președintele Recep Tayyip Erdogan, prim-ministrul Binali Yildirim, o serie de miniștri, dar și lideri ai opoziției au votat deja duminică la referendumul constituțional din Turcia, informează agenția Anadolu.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, prim-ministrul Binali Yildirim, o serie de miniștri, dar și lideri ai opoziției au votat deja duminică la referendumul constituțional din Turcia, informează agenția Anadolu.

Erdogan a votat împreună cu soția sa Emine și cu membri apropiați ai familiei, inclusiv nepoți, la Istanbul. "Acest referendum din 16 aprilie nu este un proces de vot obișnuit. (...) Sper că poporul nostru va lua o decizie pentru a deschide calea către o dezvoltare rapidă... Trebuie să creștem mai rapid și să mergem mai iute. (...) Cred în simțul democrației al poporului nostru și că vor păși către viitor cu ajutorul acestui simț", a declarat Erdogan, care a adăugat că va aștepta rezultatul votului la Istanbul. 

Premierul Binali Yildirim a votat în provincia Izmir (vest). "Indiferent de rezultat, va avea parte de un tratament regesc. Decizia poporului nostru este întotdeauna cea mai bună decizie", a declarat el ziariștilor după ce a votat. 

În Antalya (sud), ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a subliniat importanța referendumului. "Poporul nostru va decide astăzi viitorul Turciei. Cred că această zi este un punct de cotitură important pentru viitorul țării", a declarat el după exprimarea votului.

Vicepremierul Numan Kurtulmus, care a votat la Istanbul, le-a cerut cetățenilor turci să iasă la vot. "Sper ca toată lumea să voteze. O rată mare de participare înseamnă că oamenii își apără democrația, voința populară și viitorul", a declarat el.

Ministrul justiției, Bekir Bozdag, care a votat în provincia Yozgat (centru), a apreciat că: "Până acum, a vorbit toată lumea. Astăzi, este rândul poporului să vorbească".

Ministrul de interne Suleyman Soylu, care a votat în provincia Trabzon de la Marea Neagră, a declarat că referendumul se desfășoară într-o atmosferă pașnică. "Sunt cele mai pașnice alegeri din ultimii ani din Turcia, potrivit informațiilor recente pe care le-am primit în această dimineață", a spus el.

Ministrul apărării Fikri Isik le-a declarat reporterilor din provincia Kocaeli (nord-vest), unde a votat: "Cred că rata de participare la referendum va fi în jur de 90%".

Liderul celui mai mare partid de opoziție din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Kemal Kiliçdaroglu, a subliniat la rândul său importanța votului la referendum. "Astăzi votăm pentru destinul Turciei", le-a declarat el reporterilor la Ankara după ce a votat.

Tot în capitala Turciei a votat și liderul Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), Devlet Bahceli, care a descris referendumul drept "un punct de cotitură important în viețile oamenilor". El a adăugat că politica Turciei va fi "remodelată" în eventualitatea unei victorii a celor care susțin reforma constituțională care îi atribuie președintelui Erdogan prerogative sporite.

Osman Baydemir, purtător de cuvânt al Partidului Democrat al Poporului (HDP, a treia formațiune din Parlament și reprezentant al stângii prokurde), și-a exprimat speranța că "democrația, libertatea și țara noastră vor câștiga" ca urmare a referendumului.

Peste 55 de milioane de persoane sunt chemate duminică să voteze la cele 167.000 de secții din întreaga țară. Peste un milion dintre aceștia au vârsta de 18 ani și votează pentru prima dată. Votul se desfășoară între ora locală 7 a.m. (04:00GMT) și 4 p.m. (13:00GMT) în provinciile de est ale Turciei (Adiyaman, Agri, Artvin, Bingol, Bitlis, Diyarbakir, Elazig, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gumushane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaras, Mardin, Mus, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Sanliurfa, Van, Bayburt, Batman, Sirnak, Ardahan, Igdir și Kilis). În restul țării, urnele s-au deschis la ora locală 8 a.m. (05:00GMT) și se vor închide la 5 p.m. (14:00GMT).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » REFERENDUM în Turcia! Ce înalți oficiali și-au depus deja votul