Antena Meniu Search
x

Filip al VI-lea a depus jurământul. "Trăiască REGELE !"

Noul monarh al Spaniei, Filip al VI-lea a depus jurământul în fața Parlamentului

Vezi și

UPDATE: Noul monarh al Spaniei, Filip al VI-lea a depus jurământul în fața Parlamentului "Jur să îmi îndeplinesc cu devotament sarcinile, să apar Constituţia şi legile şi să respect drepturile cetăţenilor şi ale comunităţilor autonome."

UPDATE: Întreaga familie regală a părăsit Palatul Zarzuela cu destinația Parlamentul Spaniei, locul în care noul monarh iberic va depune jurământul

UPDATE: Regele Juan Carlos i-a înmânat fiului său banderola de comandant suprem al Armatei. Potrivit Constituţiei spaniole, "regele este comandantul forţelor armate terestre, navale şi aeriene" 

Spania are un nou rege. Filip al VI-lea va depune, astăzi, jurământul în parlament şi va ieşi în balconul palatului regal, împreună cu regina Letiţia, pentru a-şi saluta poporul.

După aproape patru decenii de domnie, regele Juan Carlos a ascultat, pentru ultima oară ca suveran, imnul naţional, în sala de ceremonie a palatului regal. El a semnat, apoi, legea de abdicare, care a intrat imediat în vigoare după ce a fost contrasemnată şi de prim-ministrul Mariano Rajoy. 

Devenit un simplu cetăţean, Juan Carlos şi-a îmbrăţişat călduros fiul şi noul rege, în aplauzele reginelor şi ale celor 160 de invitaţi.

În mod simbolic, Juan Carlos şi-a invitat moştenitorul să schimbe locurile înainte de a asculta, din nou, imnul naţional. Venerabilul monarh a fost felicitat şi de nepoatele sale, micile prinţese Leonor şi Sofia, care, probabil, la vârsta lor, nu sesizau pe deplin importanţa evenimentului. 

Filip al Şaselea a devenit, oficial, rege la miezul nopţii, deşi va depune jurământul doar astăzi. Chiar dacă au avut loc şi manifestaţii republicane, noul suveran se bucură de simpatia cetăţenilor care speră că el va da un nou elan întregii ţări, confruntate cu destule probleme.

Este un moment de schimbare binevenită. Aveam un rege obosit iar acum ne trebuie noi forţe, un rege tânăr.

Sunt încântat, pentru că sunt monarhist şi cred că acesta este viitorul Spaniei, chiar dacă unii nu sunt de acord. Este istoria noastră şi nu putem renunţa la ea.

Spaniolii au mari aşteptări şi de la regina Letiţia, cunoscută de mult ca reporter de televiziune, profesia dinaintea căsătoriei cu prinţul Felipe. Deocamdată, ea nu este la fel de populară ca soţul său dar se crede că poporul o va îndrăgi, mai ales că provine dintr-o familie obişnuită, fără titlu nobiliar.

Biografia sa seamănă foarte mult cu a oricărui cetăţean de rând din Europa zilelor noastre.

Prăvăliile şi tarabele din Madrid sunt, deja, pline de obiecte care vor păstra amintirea acestor zile festive. Magneţii, cutiuţele, tricourile şi serviciile de porţelan cu chipul viitorilor monarhi se bucură de mult succes iar unele piese s-au şi epuizat. Filip al VI-lea va depune, astăzi, jurământul în parlament şi va ieşi în balconul palatului regal, împreună cu regina Letiţia, pentru a-şi saluta poporul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Filip al VI-lea a depus jurământul. "Trăiască REGELE !"