Antena Meniu Search
x

Video Revolta prosoapelor de plajă. Grecii protestează împotriva șezlongurilor care invadează plajele publice

Cele mai iubite plaje, populare chiar şi printre românii aflaţi în vacanţă în Grecia, au devenit scena unor proteste inedite. 

de Redactia Observator

la 15.09.2023, 14:50

Vezi și

Tot mai mulţi localnici îşi aruncă prosoapele pe nisip şi organizează manifestaţii pe malul mării. Ei sunt deranjaţi de faptul că li se cere să plătească un şezlong pentru a se bucura de plaje. Pe insule, sunt tot mai puţine locuri pentru prosop, în timp ce beach-barurile ocupă de multe ori spaţii mai mari decât cele închiriate. Iată că se întâmplă şi în alte ţări, nu doar pe litoralul nostru. Astfel de proteste au avut loc pe insula Paros, dar treptat s-au extins şi în alte zone şi chiar în Turcia. 

Republica Elenă nu recunoaşte plajele private în legislaţia sa

Grecia, inclusiv insulele sale, are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei, de aproape 14.000 de kilometri. Controalele efectuate până acum au fost punctuale şi multe localuri de pe plajă au profitat de această laxitate.

Republica Elenă nu recunoaşte plajele private în legislaţia sa şi, cu toate acestea, în majoritatea insulelor turistice, nu doar în Paros, acest regulament este încălcat de ani de zile şi accesul cetăţenilor în aceste spaţii publice este dificil. Pe insula Naxos, iniţiativa "Salvaţi plajele din Naxos" a fost creată în ultimele săptămâni cu o petiţie care a strâns deja mii de semnături.

Pe insula Mykonos, una dintre cele mai populare destinaţii de vară din lume, un bar de pe plaja Panormos a ridicat un zid şi a rezervat astfel în mod arbitrar o plajă întreagă doar pentru clienţii săi. Barul de pe plajă a fost amendat cu 13 milioane de euro şi au fost demolate construcţiile ilegale ridicate de proprietarul barului, inclusiv zidul construit de acesta, dar acest tip de sancţiune este excepţia şi nu regula. Deşi situaţia de pe insulele greceşti este departe de a fi rezolvată, după valul de critici din partea cetăţenilor şi autorităţilor regionale, guvernul elen a promis fermitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Revolta prosoapelor de plajă. Grecii protestează împotriva șezlongurilor care invadează plajele publice