Antena Meniu Search
x

România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Ce spune presa ucraineană despre transferul unui sistem Patriot

Război în Ucraina. România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Anunţul a fost făcut marţi de preşedintele Volodimir Zelenski. Deşi preşedintele Klaus Iohannis a confirmat ieri discuţia telefonică, nu a oferit detalii despre pachetul de ajutor militar destinat Kievului. Rămâne de văzut dacă acesta va include şi un sistem Patriot

de Redactia Observator

la 22.05.2024 , 18:20

România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Ce spune presa ucraineană despre transferul unui sistem Patriot
România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Ce spune presa ucraineană despre transferul unui sistem Patriot - Telegram

Volodimir Zelenski a spus ieri că România pregăteşte un nou pachet de ajutor militar pentru a ajuta Ucraina în războiul declanşat de Rusia. "Am discutat cu Klaus Iohannis și am mulțumit României pentru sprijinul acordat şi în special pentru noul pachet de ajutor militar care se pregătește" a transmis Volodimir Zelenski pe Telegram. 

România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina

Liderul de la Kiev l-a informat pe președintele Iohannis cu privire la situația de pe front şi a precizat că cei doi au convenit accelararea lucrărilor pentru semnarea unor acorduri bilaterale de securitate. În ultimele luni, Ucraina a semnat astfel de acorduri bilaterale de securitate cu mai mulţe ţări occidentale şi din UE.  

Articolul continuă după reclamă

"L-am informat pe președintele Iohannis despre situația actuală pe câmpul de luptă și despre nevoile cheie de apărare ale Ucrainei, în special apărarea aeriană de diferite tipuri. De asemenea, am convenit să grăbim lucrările comune privind un acord bilateral de securitate", a mai spus Zelenski. 

Pe acelaşi subiect

"Îi sunt recunoscător președintelui Iohannis pentru confirmarea de participare la Summitul pentru Pace și pentru disponibilitatea sa de a depune eforturi prin care să încurajeze şi participarea altor țări", încheiat Volodimir Zelenski. Elveţia a declarat săptămâna trecută că peste 50 de ţări s-au înscris la summitul de pace care va avea loc în perioada 15-16 iunie în apropierea oraşului elveţian Lucerna.

Preşedintele Iohannis a transmis marţi că avut o discuţie telefonică cu preşedintele Ucraineidespre viitorul Summit NATO şi consolidarea securităţii la Marea Neagră. "Am transmis, de asemenea, angajamentul ţării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei", a adăugat şeful statului.

"Tocmai am avut o discuţie telefonică aprofundată cu Preşedintele Volodimir Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, priorităţile pentru viitorul Summit NATO şi consolidarea securităţii la Marea Neagră. Am transmis, de asemenea, angajamentul ţării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei", a scris Klaus Iohannis, marţi pe reţeaua X, fostă Twitter.

Presa ucraineană: Condiţia pusă de România pentru a transfera un sistem Patriot 

Între timp, presa ucraineană scrie despre condiţia pusă de România pentru a transfera la Kiev un sistem Patriot. Președintele Iohannis a spus că posibila furnizare a unui sistem Patriot în Ucraina ar trebui decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, dar nu trebuie să ducă la o slăbire a apărării aeriene, scriu jurnaliştii ucraineni de la eurointegration.com.ua.

Președintele României a remarcat că nu dorește să discute problema posibilului transfer al unui sistem Patriot în Ucraina "în spațiul public" și ar prefera ca aceasta să fie rezolvată de specialiști militari și Consiliul Suprem de Apărare a Țării, organ consultativ aflat în subordinea şefului statului, mai notează sursa citată. 

Iohannis a mai subliniat că transferul sistemului Patriot este un proces dificil, care presupune o serie de probleme logistice și juridice şi că nu este de acord "sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă și fără apărare antiaeriană."

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Ce spune presa ucraineană despre transferul unui sistem Patriot