Antena Meniu Search
x

Rusia susţine că a cucerit Klişciivka, una dintre puţinele localităţi pe care armata ucraineană le recucerise în contraofensiva din 2023

Război în Ucraina. Rusia a revendicat miercuri preluarea sub control a aşezării Klişciivka, una din puţinele localităţi pe care armata ucraineană le recucerise în cursul ofensivei sale din vara anului 2023, care într-un final a eşuat, relatează AFP, citată de news.ro.

de Redactia Observator

la 22.05.2024 , 18:16

Rusia susţine că a cucerit Klişciivka, una din puţinele localităţi pe care armata ucraineană le recucerise în contraofensiva din 2023
- Profimedia

Forţele ucrainene sunt în defensivă după acest eşec, ducând lipsă de oameni şi de armament, o situaţie accentuată de numeroasele întârzieri în furnizarea ajutorului militar promis de Occident, inclusiv de SUA. De cealaltă parte, trupele ruse au preluat iniţiativa şi înaintează puţin câte puţin pe frontul de est, unde au înregistrat succese tactice şi au capturat o serie de localităţi, în special oraşul- fortăreaţă Avdiivka, în februarie. Acest avans, obţinut cu preţul unor pierderi mari, nu le-a permis totuşi, deocamdată, să realizeze un adevărat progres, notează AFP.

Armata ucraineană, slăbită, a trebuit să facă faţă, din 10 mai, unei ofensive ruse în regiunea Harkov

În această dinamică, Rusia a anunţat miercuri că a cucerit satul Klişceevka, situat în regiunea Doneţk, la aproximativ 5 km sud de Bahmut, un oraş care a fost distrus aproape complet în urma luptelor şi care a căzut în mâinile ruşilor în mai 2023, după confruntări duse pe durata a zeci luni. "Unităţile Grupului Sud, după operaţiuni active, au eliberat localitatea Klişciivka", a precizat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic. Kievul a anunţat recucerirea acestui sat în septembrie 2023, în timpul marii sale ofensive de vară destinată să străpungă frontul în est şi sud, cu ajutorul armelor occidentale, dar care a eşuat, izbindu-se de apărarea rusă, linii de tranşee fortificate şi câmpuri de mine.

Articolul continuă după reclamă

La 15 mai, Moscova a anunţat că a preluat controlul asupra Robotino, în sud, o localitate complet distrusă, dar cu încărcătură simbolică, pentru că şi aceasta se număra printre puţinele aşezări eliberate de ucraineni în cursul ofensivei lor. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat marţi seara că lupte grele se duc în continuare în regiunea Doneţk. Situaţia în "sectorul Pokrovsk şi în alte sectoare din regiunea Doneţk - Kramatosk, Kurahovo - rămâne extrem de dificilă, iar acolo se derulează cele mai multe lupte în prezent" de pe front, a afirmat el.

Pe acelaşi subiect

Armata ucraineană, slăbită, a trebuit să facă faţă, din 10 mai, unei ofensive ruse în regiunea Harkov (nord-est), unde a fost constrânsă să recurgă la rezervele sale preţioase. Autorităţile de la Kiev au raportat miercuri un atac cu dronă al forţelor ruse asupra unei maşini a poliţiei ucrainene, "în drum pentru a securiza civili", care a dus la moartea unui poliţist ucrainean, în timp ce altul a fost rănit la Vovceansk, o localitate aflată în centrul actualelor lupte din această zonă. Marţi seară, Volodimir Zelenski a afirmat că armata ucraineană a reuşit să obţină "rezultate tangibile" împotriva acestei ofensive ruse în regiunea Harkov, chiar dacă luptele continuă.

Anterior, el declarase că ar putea fi vorba de "primul val" al unei ofensive mai largi pentru capturarea, între altele, a oraşului Harkov, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume şi al doilea oraş ca mărime din Ucraina. O lovitură rusească asupra acestui oraş a dus la rănirea a zece persoane miercuri, a anunţat guvernatorul regional Oleg Sinegubov. Primarul din Harkov, Igor Terehov, a precizat că a fost lovit cartierul Şevcenkovski, situat în nordul oraşului. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, la rândul său, săptămâna trecută că obiectivul acestei ofensive este de a crea o "zonă tampon" în teritoriul ucrainean pentru a se pune capăt loviturilor asupra zonelor ruse de la frontieră, pe care Ucraina le efectuează în replică la bombardamentele masive ruseşti care continuă de peste doi ani.

Un bărbat a fost ucis, iar alte două persoane rănite de fragmente provenind de la dronele ucrainene doborâte deasupra regiunii Belgorod, potrivit guvernatorului rus Viaceslav Gladkov. O sursă din serviciile de urgenţă, citată de TASS, a indicat că o persoană a murit, iar alte două au fost rănite la Lisiceansk, în regiunea Lugansk (est), în urma unor tiruri ale forţelor ucrainene. Oraşul Lisiceansk a fost preluat sub control de către forţele ruse în primele zile ale invaziei, în primăvara anului 2022. Marţi, trupele ruse au anunţat că au capturat Bilogorivka, o localitate din apropiere, conform AFP.

Trupele ruse controlează 49 de localităţi în regiunea Harkov (nord-est), a declarat miercuri şeful administraţiei civil-militare înfiinţate de Rusia în această unitate administrativă, Vitali Gancev, citat de EFE. "La ora actuală, trupele ruse au sub control 36 de localităţi în districtul Kupiansk, în regiunea Harkov", a afirmat Gancev, citat de agenţia de presă oficială TASS, adăugând că alte 13 localităţi, dintre care opt se află în apropierea oraşului Harkov, au ajuns sub controlul forţelor ruse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Rusia susţine că a cucerit Klişciivka, una dintre puţinele localităţi pe care armata ucraineană le recucerise în contraofensiva din 2023