Antena Meniu Search
x

Rusia cere Ucrainei să-l extrădeze pe propriul şef al serviciilor secrete pentru "atacuri teroriste". Reacţia SBU

Război în Ucraina. Rusia a cerut Ucrainei extrădarea şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi a altor persoane care, în opinia sa, sunt implicate în "atacuri teroriste" pe teritoriul său, scrie Agerpres. Kievul a respins imediat aceste cereri, considerate "fără valoare şi cinice".

de Redactia Observator

la 01.04.2024, 12:16

Rusia cere Ucrainei să-l extrădeze pe propriul şef al serviciilor secrete pentru "atacuri teroriste". Reacţia SBU
Rusia cere Ucrainei să-l extrădeze pe propriul şef al serviciilor secrete pentru "atacuri teroriste". Reacţia SBU - Serviciul de Securitate al Ucrainei

Ministerul rus de Externe a făcut cunoscut într-un comunicat că a cerut autorităţilor ucrainene "să aresteze şi să extrădeze imediat" pe şeful SBU, Vasil Maliuk, şi pe alte persoane, invocând două convenţii internaţionale împotriva terorismului.

Potrivit diplomaţiei ruse, Maliuk a recunoscut că "a organizat bombardarea podului din Crimeea în octombrie 2022 şi a dezvăluit detalii despre organizarea altor atacuri teroriste în Federaţia Rusă""Partea rusă cere ca regimul de la Kiev să înceteze imediat orice sprijin pentru activităţile teroriste, să îi extrădeze pe cei responsabili şi să despăgubească victimele pentru prejudiciul cauzat", adaugă comunicatul.

Nu este clar cum a transmis Rusia aceste solicitări, deoarece Kievul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Moscova la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie 2022. SBU le-a numit "fără valoare" şi "cinice". "Declaraţiile despre terorism sunt deosebit de cinice provenind de la ţară teroristă", a subliniat acesta.

Reacţia SBU

În cursul săptămânii, Maliuk, 41 de ani, care conduce SBU de peste un an, a luat în derâdere un ordin de arestare emis împotriva sa de un tribunal rus, în cadrul unei anchete asupra unei explozii mortale din 2022 pe podul Crimeei, care leagă Rusia de această peninsulă anexată. Crimeea a fost anexată de Moscova în 2014, dar este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.

Într-un interviu difuzat luni seară pe postul ucrainean ICTV, Maliuk a oferit detalii despre atacurile foarte mediatizate comise în Rusia. Aceste schimburi de răspunsuri au loc în contextul în care Moscova continuă să afirme că Kievul este implicat în atacul asupra unei săli de concerte pe 22 martie în suburbiile Moscovei, fără a furniza dovezi şi în timp ce gruparea Stat Islamic l-a revendicat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Rusia cere Ucrainei să-l extrădeze pe propriul şef al serviciilor secrete pentru "atacuri teroriste". Reacţia SBU