Rusia părăsește Stația Spațială Internațională până în 2024. Ce planuri au rușii
Rusia va înceta participarea la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) "după 2024", a anunţat marţi noul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, notează Agerpres.
"Ne vom îndeplini fără îndoială toate obligaţiile faţă de partenerii noştri" din cadrul ISS, a declarat Borisov, în timpul unei întâlniri televizate cu preşedintele rus Vladimir Putin. "Însă decizia de a părăsi această staţie după 2024 a fost luată", a adăugat oficialul rus.
"Cred că până atunci vom începe să construim staţia orbitală rusă", care va fi "principala prioritate" a programului spaţial naţional, a adăugat el.
"Viitorul zborurilor cu echipaj rusesc trebuie să se bazeze mai ales pe un program ştiinţific sistemic şi echilibrat, astfel încât fiecare zbor să ne îmbogăţească cu noi cunoştinţe în domeniul spaţial", a precizat el.
Schimbări importante la vârful Roscosmos
- China mai aproape de finalizarea propriei sale stații spațiale după lansarea celui de al doilea modul
- Vladimir Putin l-a demis pe şeful agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin. În locul său a fost numit un fost militar
- Imagini care îţi taie respiraţia. Cum arată planeta Jupiter prin lentilele telescopului spațial James Webb
Numit în fruntea Roscosmos la jumătatea lunii iulie, Iuri Borisov l-a înlocuit pe Dmitri Rogozin, care s-a remarcat în ultimele luni prin declaraţiile sale belicoase la adresa Occidentului. Până la această numire, Borisov, în vârstă de 65 de ani, deţinea portofoliul de vicepremier însărcinat cu complexul militaro-industrial rus care include şi domeniul spaţial.
"Este o mare onoare pentru mine, dar presupune şi obligaţii suplimentare", i-a spus Borisov lui Putin.
"Domeniul spaţial se află într-o situaţie dificilă şi cred că sarcina mea principală (...) nu este să cobor ştacheta, ci să o ridic, mai ales prin furnizarea de servicii spaţiale necesare economiei ruse", a subliniat el, menţionând în special navigaţia, comunicarea şi transmisia de date.
În 2020, Rusia a pierdut monopolul zborurilor în spaţiu cu rachetele sale Soiuz vechi, dar fiabile, odată cu intrarea în scenă a companiei SpaceX, a miliardarului Elon Musk. Cooperarea ruso-occidentală în domeniul spaţiul a fost marcată de atacul Rusiei asupra statului vecin.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰