Antena Meniu Search
x

Video Sateliții lui Elon Musk au ajuns și pe cerul României. "Ăsta e extraterestru, mă". Astronomii avertizează că spaţiul a devenit prea încărcat

60 de luminiţe au brăzdat cerul aseară, făcându-i pe oameni să creadă că Moş Crăciun a greşit calendarul sau chiar speriindu-i că năvălesc extratereştrii şi OZN-urile. Era însă vorba de un şir de sateliţi Starlink ai lui Elon Musk, care transmit internet rapid în peste 36 de ţări ale lumii. 

de Redactia Observator

la 24.07.2022, 20:50

Vezi și

Românii au stat as-noapte cu ochii pe cer, în timp ce zeci de luminiţe se deplasau cu viteză una în spatele celeilalte. 

MartoriMăi, e o navă, aia e o navă toată seara, e o navă, navă, îţi spun eu. Vino repede! 

Martori: Ăsta e extraterestru, mă.

C-o fi ceva de la război, c-o fi sania lui Moş Crăciun sau chiar extratereştri, toate păreau nişte explicaţii pertinente în faţa dansului de pe cer. 

Martori: Măi Mariane, zici că e navă extraterestră, să mor eu. Vezi, are şi coadă. Deci n-am văzut în viaţa vieţilor mele aşa ceva. Și nu se aude, băi. De când cu războiul ăsta, tot felul de ciudăţenii.

De fapt, sunt sateliţii lui Elon Musk, care brăzdează cerul României, pentru al treilea an consecutiv. Rolul lor e să transmită internet în peste 36 de ţări din lume. 

Adrian Bâlbă, doctor în științeDacă eşti atent, poţi să numeri 60 de luminiţe. Sunt sateliţii aruncaţi de Starlink, pentru a avea o mai bună comunicaţie de internet.

Sateliţii zboară foarte jos, la 440 de kilometri distanţă faţă de noi, şi foarte rapid, cu o viteză de şapte kilometri pe secundă. 

Adrian Bâlbă, doctor în științe: Ei nu stau într-un loc, ei circulă. Au o dimensiune relativ mică, cam cât o măsuţă de cafea, 260 de kilograme fiecare. Au nişte trasere, nişte propulsoare cu ioni şi cu care deschid panouri solare, se încarcă şi se poziţionează fiecare pe domeniul său de interes. 

Dacă privitorii sunt încântaţi de spectacol, astronomii nu prea. Spun că spaţiul a devenit prea încărcat, iar resturile care rămân în spaţiu, după dezactivarea şi autodistrugerea lor, pot fi periculoase. 

Adrian Bâlbă, doctor în științe: Un fir de praf a produs un accident pe una dintre oglinzile receptoare ale noului telescop Webb plasat la 1500 de kilometri, mult mai sus. Din acest motiv creează îngrijorare. 

Până azi, Elon Musk a lansat 2700 de sateliţi pe orbită, din cei 30.000 pentru care are autorizaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Tehnologie » Sateliții lui Elon Musk au ajuns și pe cerul României. "Ăsta e extraterestru, mă". Astronomii avertizează că spaţiul a devenit prea încărcat