Antena Meniu Search
x

Rusia publică "documente secrete" care dovedesc că Ucraina pregătea un atac în Donbas: "Acţiunea militară trebuia să aibă loc în martie"

Războiul din Ucraina a intrat în ziua a 14-a. Pe lângă ofensiva de pe câmpul de luptă, Rusia a pornit, se pare, şi un război al dezinformării. Ministerul Apărarii de la Moscova a publicat "documente" despre care afirmă că arată un "ordin secret al Gărzii Naţionale a Ucrainei din 22 ianuarie privind o ofensivă împotriva Donbasului ce urma să aibă loc în luna martie a acestui an".

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 12:12

Rusia publică "documente secrete" care dovedesc că Ucraina pregătea un atac în Donbas: "Acţiunea militară trebuia să aibă loc în martie"
- Profimedia

"Ministerul rus al Apărării publică ordinul original iniţiat de comandantul Gărzii Naționale a Ucrainei, generalul colonel Nykolai Balan, din 22 ianuarie 2022", a declarat presei miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Moscova, general-maiorul Igor Konaşenkov, potrivit TASS.

Konașenkov pretinde că "ordinul, transmis comandanților Gărzii Naționale Ucrainene, conține un plan detaliat de pregătire a unui grup care să desfășoare o ofensivă în zona așa-numitei "Operațiunea Forței Comune" din Donbass".

"Documentul constituie un grup tactic de batalion al Brigăzii Operaționale a IV-a a Gărzii Naționale, asigură asigurarea proviziilor necesare și o resubordonează Brigăzii 80 Separate de Asalt Aeropurtat a Forțelor Armate Ucrainene. Aș dori să precizez că din 2016, brigada a fost instruită de americani și britanici la Lvov în conformitate cu programele de pregătire ale NATO", a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Konașenkov a adăugat că ordinul îl instruia pe adjunctul șefului Gărzii Naționale să asigure coordonarea de luptă a grupului tactic de batalion cu Brigada 80 separată de asalt aerian în perioada 7-28 februarie.

Pe acelaşi subiect

Propagandă în vreme de război: presa rusă susţine că Zelenski se află în România, la Braşov

Presupusul "document secret" publicat de oficialii ruşi e cel mai recent dintr-un lung şir de materiale de propagandă. Ria Novosti, un ziar recunoscut ca fiind apropiat al administraţiei de la Kremlin, susţine într-un material că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu se află la Kiev ci este, cel mai probabil la Braşov.

Publicaţia rusă îşi susţine teza citându-i pe cei de la "War on Fake", un canal de Telegram, care încearcă să demonstreze că înregistrările cu Zelenski din buncăr sunt de fapt nişte montaje editate şi trucate, realizate din alte locaţii decât Kiev.

Război Rusia - Ucraina, ziua 14

Au trecut două săptămâni de la începerea războiului. Autorităţile din Ucraina anunţă prima evacuare reuşită: 5.000 de civili au plecat din Sumy. Pe de altă parte, Rusia a mutat un tren blindat plin de armament din Crimeea în Ucraina, anunţă Pentagonul. Potrivit aceloraşi surse, o nouă coloană rusă se îndreaptă spre Kiev şi se pregăteşte încercuirea capitalei Ucrainei. Rusia a anunţat că astăzi, începând cu ora 09:00, va fi încetat focul în 5 oraşe importante, inclusiv Kiev, pentru a se permite evacuarea civililor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Rusia publică "documente secrete" care dovedesc că Ucraina pregătea un atac în Donbas: "Acţiunea militară trebuia să aibă loc în martie"