Antena Meniu Search
x

Rusia va testa la vară unul dintre cele mai secrete şi misterioase submarine ale sale: Loşarik. 14 oameni au murit la bordul său

Rusia va testa la vară unul dintre cele mai secrete şi misterioase submarine ale sale. Denumit, Loşarik, submarinul cu propulsie nucleară va fi testat după reparaţii. În 2019, în timp ce se afla la peste 300 de metri adâncime în apele actice, la est de Norvegia, a suferit un incendiu la bord în urma căruia 14 marinari au murit. 

de Redactia Observator

la 13.03.2024, 13:51

Submarinul rusesc de mare adâncime AS-13, cu propulsie nucleară, cunoscut sub numele de Loşarik (după un personaj de desene animate rus), va ieşi pe mare pentru teste în iunie sau iulie, după reparaţii care au durat câţiva ani, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

Rusia va testa la vară submarinul cu propulsie nucleară Loşarik

O sursă militară neidentificată a agenţiei ruse a declarat că "reparaţia lui Loşarik este aproape încheiată" şi "după unele lucrări rămase, s-a planificat să iasă pentru teste în iunie sau iulie anul acesta".

Submarinul lansat în 2003 este una din cele mai secrete nave de acest tip din flota rusă. În 2019, un incendiu la bord a provocat moartea a 14 marinari, iar de atunci Loşarik a fost în reparaţii.

Pe acelaşi subiect

Rusia va testa la vară unul dintre cele mai secrete şi misterioase submarine ale sale: Loşarik. 14 oameni au murit la bordul său

Profimedia

"Singurul lucru mai misterios decât ce s-a întâmplat la bordul submarinului militar, capabil de scufundări la mare adâncime, este ce făcea în primul rând în apele arctice, la 300 de metri adâncime, chiar la est de Norvegia", arată o investigaţie din 2020 a The New York Times.

Submarinul s-ar fi aflat într-o misiune top secretă, iar printre cei 14 membri ai echipajului care au murit atunci în accident se aflau unii dintre cei mai decorați și experimentați ofițeri ruşi, potrivit sursei citate. 

Loşarik are o cocă interioară despre care se crede că este alcătuită din sfere de titan şi se poate scufunda de peste 10 ori mai adânc decât submarinele americane cu echipaj. 

După accident, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că submarinul are propulsie atomică, însă "elementele nucleare" au fost complet izolate faţă de incendiu.

Sursa - despre care TASS afirmă că este bine informată privind problema - susţine că după reparaţii submarinul îşi menţine capacitatea de scufundare la 6000 de metri. Agenţia a transmis anul trecut că coca din titan nu a fost deteriorată.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2002, preşedintele rus Vladimir Putin a acordat prioritate întăririi capacităţilor militare, afirmând că Moscova îşi va moderniza în continuare forţele nucleare şi îşi va menţine pregătirea pentru luptă la un nivel ridicat. 

Rusia va testa la vară unul dintre cele mai secrete şi misterioase submarine ale sale: Loşarik. 14 oameni au murit la bordul său

Profimedia

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Rusia va testa la vară unul dintre cele mai secrete şi misterioase submarine ale sale: Loşarik. 14 oameni au murit la bordul său