Antena Meniu Search
x

Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală Yars la o zi după ce Putin a avertizat despre un posibil război nuclear cu NATO

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Yars, cu capabilităţi nuclare. Lansarea a avut loc la mai puțin de o zi după ce Putin s-a lăudat cu armele nucleare ale Rusiei în discursul său despre starea națiunii. Ministerul de la Moscova a publicat şi imagini. 

de Redactia Observator

la 01.03.2024, 17:51

Vezi și

Armata rusă a anunţat vineri că a efectuat un test cu o rachetă balistică intercontinentală Yars, lansată de la cosmodromul din Pleseţk, folosit de obicei pentru lansarea sateliţilor militari. "Un pluton al unităţii Forţelor Strategice din regiunea Ioşkar-Ola a efectuat astăzi o lansare de probă cu o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid Yars de la cosmodromul statal pentru teste Pleseţk", se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării. Testul vine la o zi după ce Putin a avertizat despre un posibil război nuclear dacă NATO trimite trupe în Ucraina.

Conform acestuia, ogiva de probă a lovit ţinta stabilită "în poligonul Kura, în peninsula Kamceatka", la peste 6.000 de kilometri distanţă de platforma de lansare. Testul a avut drept scop "confirmarea caracteristicilor tehnico-tactice şi de zbor ale sistemului", iar "toate obiectivele prevăzute au fost îndeplinite integral", mai menţionează acelaşi anunţ despre exerciţiul care a inclus de asemenea transportul bateriei Yars către o locaţie îndepărtată şi pregătirea lansării.

Aceasta a fost efectuată la o zi după discursul preşedintelui rus Vladimir Putin despre starea naţiunii, în care el a făcut referire la livrarea unor noi rachete pentru armata rusă şi a anunţat că Rusia va prezenta curând noi tipuri de rachete

Yars, cunoscut și sub numele de RS-24, este o rachetă transportată de un vehicul mobil. Zboară balistic, poate transporta mai multe focoase și are o rază de acțiune intercontinentală. Ministerul Apărării susține că focosul simulat și-a atins ținta stabilită din Peninsula Kamchatka, dar reuşita nu este confirmată de surse independente deocamdată. 

Sistemul mobil Yars este o parte esențială a triadei nucleare a Rusiei. Rusia deţine cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, urmată îndeaproape de Statele Unite. Împreună, Rusia şi Statele Unite controlează mai mult de 90% din armele nucleare din lume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală Yars la o zi după ce Putin a avertizat despre un posibil război nuclear cu NATO