Antena Meniu Search
x

Rușii ar putea folosi arme nucleare tactice pentru apărarea regiunilor anexate. Analist politic: Nu se mai ține cont de nicio regulă

Analistul politic Bogdan Bezpalko, șeful consiliului pentru Relații Interetnice de la Moscova, analizează pentru publicația Argumentî i Faktî, un săptămânal deținut de Kremlin ce urmează după anexarea teritoriilor Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson. Oficialul rus nu exclude utilizarea armelor nucleare tactice non-strategice pentu "a-i apăra și a-i elibera" pe cetățenii din aceste regiuni. 

de Redactia Observator

la 29.09.2022, 16:51

Rușii ar putea folosi arme nucleare tactice pentru apărarea regiunilor anexate. Analist politic: Nu se mai ține cont de nicio regulă
Rușii ar putea folosi arme nucleare tactice pentru apărarea regiunilor anexate. Analist politic: Nu se mai ține cont de nicio regulă - Profimedia Images

După anexarea celor patru regiuni, "în mod clar vor fi stabilite noi obiective și sarcini militare, care vor fi semnificativ diferite față de cele existente până acum. Vor fi luate măsuri militare complet diferite. Va urma o intensificare a luptelor - măsuri care sunt de natură pur militară", a explicat Bezpalko.

Întrebat dacă Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice non-strategice, analistul a răspuns afirmativ. "Desigur că este posibil. Armele nucleare tactice non-strategice (TNW) au o putere mică. În comparație, dacă aruncați în aer un tren cu TNT, cantitatea de energie degajată va fi de 2,5 kilotone, iar a unei TNW, de 0,3 kilotone. Aceste arme sunt concepute pentru utilizarea în lupta directă cu inamicul, adică împotriva unităților de luptă de pe front. 

Raza distrugerii nu este atât de mare - între 1,5 și 5 km. Adică, aceasta nu va produce o catastrofă nucleară globală, așa cum am putea crede. Cuvântul „nuclear” ne sperie degeaba. Mai mult decât atât, armele convenționale pot provoca uneori mai multe daune decât armele nucleare tactice non-strategice. Dacă luăm în considerare mai multe instalații Smerch sau Himars, acestea pot produce un dezastru mult mai mare decât o arma nucleară tactică non-strategică. Mai ales dacă lovesc o fabrică cu producție chimică", susține oficialul rus. 

Referindu-se la armata rusă, Bezpalko sugerează că "nu ar trebui să le fie frică de utilizarea armelor nucleare tactice non-strategice. Până la urmă, acum nu se mai ține cont de nicio regulă și cine are o sabie în mână va supraviețui. Noi avem, slavă Domnului. Avem arme, avem hrană și avem energie. Pot fi probleme doar cu unele tehnologii sau bunuri care vor trebui înlocuite urgent", potrivit sursei citate. 

Pe acelaşi subiect

Vladimir Putin va semna vineri tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene

Autorităţile proruse din Ucraina au revendicat o victorie a taberei ”da” în refrendumurile de anexare care au avut loc de vineri şi până marţi în regiuniloe Zaporijjea - cu 93,11% dintre voturile exprimate, Herson (87,05%), Lugansk (98,42%) şi Doneţk (99,23%).

Moscova a amenințat din nou că va folosi arme nucleare în apărarea acestor teritorii, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a răspuns că Ucraina ”va acţiona pentru a-şi apăra poporul”.

”Vom acţiona pentru a ne apăra poporul atâît în regiunea Herson, în Zaporijjea, în Donbas şi în zonele actualmente ocupate în regiunea Harkov şi în Crimeea”, a anunţat el în prima reacţie după anunţarea rezultatelor ”referensumurilor”.

El a anunţat, într-un mesaj înregistrat, difuzat în Consiliul de Securitate al ONU, că Kievul nu poate purta negocieri cu Moscova după organizarea acestor ”pseudo-referendumuri”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Rușii ar putea folosi arme nucleare tactice pentru apărarea regiunilor anexate. Analist politic: Nu se mai ține cont de nicio regulă