Antena Meniu Search
x
LIVE

Rușii au arătat imagini cu comandantul flotei de la Marea Neagră în viață, la câteva ore după ce Kievul a anunțat că l-a eliminat în atacul de la Sevastopol

Război în Ucraina. Viktor Sokolov, comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră şi unul dintre cei mai importanţi ofiţeri ai Marinei ruse, a fost fotografiat marţi participând la o videoconferinţă, la o zi după ce forţele speciale ucrainene au anunţat că l-au ucis, notează Reuters. Într-o fotografie publicată de Ministerul rus al Apărării, Sokolov este arătat participând aparent la o videoconferinţă cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi alţi amirali de rang înalt şi şefi ai armatei. Forţele speciale ucrainene au anunţat luni că l-au ucis pe Sokolov, amiralul de top al Moscovei în Crimeea, împreună cu alţi 33 de ofiţeri, într-un atac cu rachete săptămâna trecută asupra sediului Flotei Ruse de la Marea Neagră în portul Sevastopol, transmite Agerpres.

De Redactia Observator la 26.09.2023, 14:32
Viktor Sokolov, comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră
Rușii neagă că atacul ucrainenilor asupra Sevastopolului a avut succes și arată imagini cu comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră în viață - Profimedia

Armata ucraineană a afirmat luni că l-a ucis pe comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, amiralul Víktor Sokolov, în atacul cu rachete executat vineri asupra cartierului general al acestei flote de la Sevastopol, în Crimeea anexată, transmite AFP.

În urma loviturii aeriene, "34 de ofiţeri, printre care şi comandantul flotei ruse de la Marea Neagră, au murit", iar "105 alţi ocupanţi au fost răniţi" şi "clădirea cartierului general este ireparabilă", au susţinut pe Telegram forţele speciale ucrainene.

Conform Moscovei, antiaeriana acesteia din Crimeea a doborât în timpul atacului ucrainean de vineri cinci rachete Storm Shadow, dar o altă rachetă de acest tip a lovit cartierul general al Flotei ruse de la Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a susţinut în declaraţia sa de atunci că un militar rus este dat dispărut.

Comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, i-a lăudat public pe piloţii avioanelor ucrainene care au lansat rachetele în această operaţiune. "Promitem că vor fi mai multe", a adăugat acelaşi comandant, după ce în ultima vreme obiective militare ruseşti din peninsula Crimeea au fost atacate aproape zilnic de armata ucraineană cu rachete şi drone aeriene sau de suprafaţă.

Pe acelaşi subiect

Culisele atacului asupra Sevastopolului

Ucraina a folosit în aceste atacuri rachete franco-britanice Storm Shadow/Scalp, lansate de avioanele Sukhoi SU-24, şi rachete antinavă Neptun produse în Ucraina şi adaptate pentru lovirea ţintelor terestre. Rusia susţine că reuşeşte să doboare majoritatea acestor rachete şi să neutralizeze cu mijloacele de război electronic sau tot prin lovire dronele, dar unele îşi ating totuşi ţinta.

O navă de desant şi un submarin din Flota rusă de la Marea Neagră au fost avariate într-un atac cu rachete efectuat în noaptea de 13 septembrie asupra şantierului naval din Sevastopol. În noaptea următoare armata ucraineană a lovit cu drone şi rachete un sistem antiaerian rusesc S-400 Triumf în apropierea oraşului Evpatoria din Crimeea.

Dar săptămâna trecută un nou atac ucrainean, desfăşurat pe timp de zi cu opt rachete Storm Shadow, a eşuat complet, antiaeriana rusă doborând cinci dintre aceste rachete, iar celelalte nu şi-au atins ţinta. Pentru a-şi proteja instalaţiile militare din Crimeea, armata rusă a început să folosească de asemenea perdele de fum de acoperire şi sisteme performante de război electronic.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rușii au arătat imagini cu comandantul flotei de la Marea Neagră în viață, la câteva ore după ce Kievul a anunțat că l-a eliminat în atacul de la Sevastopol