Antena Meniu Search
x

Ruşii fierb de furie după lovitura ucraineană care a ucis zeci de soldaţi, în Makiivka: "E oribil! Chiar şi un prost înţelege"

Naționaliștii ruși și unii parlamentari au cerut pedepsirea comandanților pe care i-au acuzat că au ignorat pericolele, iar furia a crescut din cauza uciderii a zeci de soldați ruși într-una dintre cele mai ucigătoare lovituri din războiul din Ucraina, scrie Reuters, citat de Mediafax.

de Redactia Observator

la 03.01.2023, 09:49

Ruşii fierb de furie după lovitura ucraineană care a ucis zeci de soldaţi, în Makiivka: "E oribil! Chiar şi un prost înţelege"
- Profimedia

Ministerul rus al Apărării a declarat că 63 de soldați au fost uciși în ajunul Anului Nou într-o explozie care a distrus o cazarmă temporară într-un colegiu profesional din Makiivka, orașul geamăn al capitalei regionale Donetsk, ocupată de Rusia, în estul Ucrainei Criticii ruși au declarat că soldații erau cazați alături de un depozit de muniție, despre care Ministerul rus al Apărării a declarat că a fost lovit de patru rachete trase de lansatoare HIMARS.

Ucraina a declarat că bilanțul victimelor rusești din Makiivka este de ordinul sutelor. Rusia spune că a pierdut 63 de oameni

Atacul din ajunul Anului Nou asupra Makiivka a avut loc în timp ce Rusia lansa ceea ce a devenit valuri nocturne de atacuri cu drone asupra Kievului și a altor orașe ucrainene Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lovit luni părți controlate de Ucraina din regiunea Donețk, lovind satul Yakovlivka, orașul Kramatorsk și distrugând un patinoar din orașul Druzhkivka.

Ucraina a declarat că bilanțul victimelor rusești din Makiivka este de ordinul sutelor, iar oficialii pro-ruși au calificat acest lucru drept o exagerare. Bloggerii militari ruși au declarat că amploarea distrugerilor a fost rezultatul depozitării muniției în aceeași clădire cu o cazarmă, în ciuda faptului că comandanții știau că se află în raza de acțiune a rachetelor ucrainene. Igor Girkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, care este acum unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari naționaliști ruși, a declarat că sute de persoane au fost ucise sau rănite. Muniția fusese depozitată la fața locului, iar echipamentul militar de acolo era necamuflat, a spus el.

Pe acelaşi subiect

"Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este oribil", a scris Arhanghelul Spetznaz Z, un blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe aplicația de mesagerie Telegram. "Cui i-a venit ideea de a plasa personalul în număr mare într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că, chiar lovește artileria, vor fi mulți răniți sau morți?", a scris el. Comandanților "nu le pasă deloc", a spus el.

Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile de pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia, iar președintele Volodimir Zelenski nu a vorbit despre atacul de la Makiivka în discursul său de noapte de luni. Însă Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat atacul de la Makiivka ca fiind "o lovitură asupra forțelor și echipamentelor militare rusești". Acesta nu a menționat victime, dar a precizat că 10 echipamente militare au fost distruse.

Furia din Rusia s-a extins la parlamentari. Grigori Karasin, membru al Senatului rus și fost ministru adjunct de externe, a cerut nu numai răzbunare împotriva Ucrainei și a susținătorilor săi din NATO, ci și "o analiză internă exigentă". Serghei Mironov, fost președinte al Senatului, camera superioară a Rusiei, a cerut răspundere penală pentru oficialii care au "permis concentrarea personalului militar într-o clădire neprotejată" și pentru "toate autoritățile superioare care nu au asigurat un nivel adecvat de securitate".

Imagini neverificate postate online cu urmările exploziei de la cazarma rusă din Makiivka au arătat o clădire imensă redusă la moloz fumegând. Unii dintre morți proveneau din regiunea Samara din sud-vestul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii pentru presa rusă, îndemnând rudele îngrijorate să contacteze centrele de recrutare pentru informații. Un centru de informații militare susținut de Rusia în regiunea Donețk a declarat că luni au avut loc 69 de atacuri ucrainene în regiune, inclusiv la Makiivka.

După ce a suferit înfrângeri pe câmpul de luptă în a doua jumătate a anului 2022, Rusia a recurs la atacuri aeriene masive împotriva orașelor ucrainene. Ucraina a declarat luni că a doborât toate cele 39 de drone pe care Rusia le-a lansat într-o a treia noapte de lovituri aeriene asupra unor obiective civile din Kiev și alte orașe.

Oficialii ucraineni au declarat că succesul lor a dovedit că tactica Rusiei din ultimele luni de a face să plouă cu rachete și drone pentru a pune la pământ infrastructura energetică a Ucrainei eșuează din ce în ce mai mult pe măsură ce Kievul își consolidează apărarea aeriană.

După ce a tras zeci de rachete pe 31 decembrie, Rusia a lansat peste 80 de drone Shahed de fabricație iraniană pe 1 și 2 ianuarie, toate fiind doborâte, a declarat președintele Zelenski, adăugând că Rusia plănuia o campanie prelungită de astfel de atacuri pentru a "epuiza" Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Ruşii fierb de furie după lovitura ucraineană care a ucis zeci de soldaţi, în Makiivka: "E oribil! Chiar şi un prost înţelege"