Antena Meniu Search
x

Uraganul Irma, de mărimea Franței și de o intensitate fără precedent, lovește Insulele Virgine, Porto Rico şi Florida

Pagubele materiale uriașe provocate de uraganul Irma, care a lovit insula franceză Saint-Barthélémy şi pe cea franco-olandeză Saint-Martin par “deja importante”. Uraganul a fost categorizat la nivelul 5, maxim pe scara Saffir-Simpson.

Stare de alertă! Uraganul ISTORIC Irma, de mărimea Franței și de o intensitate fără precedent, lovește Insulele Virgine, Porto Rico şi Florida (LIVE VIDEO)

Pagubele materiale uriașe provocate de uraganul Irma, care a lovit insula franceză Saint-Barthélémy şi pe cea franco-olandeză Saint-Martin par “deja importante”. Uraganul a fost categorizat la nivelul 5, maxim pe scara Saffir-Simpson.

“Două echipe vor veni de pe continent, iar o alta din Guadalupe pentru a ajuta Saint-Martin şi Saint-Barthélemy. Ne-am mobilizat pentru a răspunde tuturor dificultăţilor. Pentru moment, nu avem informaţii despre pierderi de vieţi omeneşti (…). Vântul va bate în sens opus, există riscul de a exista noi pagube”, a explicat ministrul de Interne francez Gérard Collomb.

La 13.30 ora Parisului (14.30), ochiul uraganului, cu un diametru de 50 de kilometri, era deasupra Saint-Barthélemy, iar furtuna afecta şi Saint-Martin. Giradin şi-a exprima “cea mai mare îngrijorare” pentru aceste două insule, unde aproximativ 7.000 de oameni au refuzat să se pună la adăpost.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În Guadalupe, 8.000 de case nu au curent electric, mai multe drumuri au fost rupte, iar cel puţin trei vapoaee, fără oameni la bord, au naufragiat.

Ochiul ciclonului a trecut peste Barbuda, însoţit de rafale de vânt ce au atins viteza de 295 de kilometri pe oră, a precizat centrul. Uraganul, care poate să provoace furtuni maritime, se îndrepta în continuare către nord-vest, spre Insulele Virgine şi Porto Rico.

Pe Insula Antigua, situată în apropiere, Kazia evocă scene ”foarte spectaculoase”. ”Mă rog la Dumnezeu. Toate se întâmplă cu un motiv.”.

La Pigotts, o femeie refugiată într-o şcoală s-a instalat într-o sală albă împreună cu familia. ”Sunt oameni în toate sălile de clasă”, spune ea.

Irma - un uragan de categoria 5, maximum pe scara intensităţii uraganelor - se deplasează cu viteza de 24 de kilometri pe oră, iar ochiul ciclonului urma să treacă miercuri dimineaţa peste Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, plasate în alertă cod ”violet” în noaptea de marţi spre miercuri.

Acest nivel de alertă impune izolarea totală a populaţiei.

În condiţiile în care Irma ar putea afecta Florida peste câteva zile, potrivit previziunilor meteorologilor, Donald Trump a scris pe Twitter că monitorizează situaţia. El a declarat stare de alertă pe Insulele Virgine, în Porto Rico şi în Florida, în timp ce evacuarea insulei Key West, aflată la sud de Florida, este deja în curs.

Uraganul ”este deja un uragan istoric” şi ”de o intensitate fără precedent la (Oceanul0 Atlantic”, potrivit Météo-France. El este deja mai puternic decât uraganele Luis (1995, în St-Martin), Hugo (1989, soldat cu 15 morţi în Guadeloupe) şi Harvey, care a devastat recent Texasul şi Luoisiana, omorând 42 de oameni şi provocând paguve materiale estimate la peste 100 de miliarde de dolari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Uraganul Irma, de mărimea Franței și de o intensitate fără precedent, lovește Insulele Virgine, Porto Rico şi Florida