Antena Meniu Search
x

Video SUA ar putea avea cel mai în vârstă preşedinte din istorie. Joe Biden va candida şi la alegirile din 2024: cine sunt rivalii săi

America ar putea avea cel mai în vârstă preşedinte din istorie, dacă Joe Biden câştigă alegerile din 2024. Democratul şi-a lansat astăzi candidatura la alegerile de anul viitor. Nu va fi uşor să mai rămână în Biroul Oval, însă. Şapte din 10 americani, inclusiv jumătate dintre democraţi, nu îl mai vor la Casa Albă.

de Redactia Observator

la 25.04.2023, 20:42

Vezi și

Sloganul campaniei lui Joe Biden este "Să terminăm treaba!". în 2020 promitea că salvează sufletul Americii, dar acum se concentrează pe dimensiunea economică şi socială. Economia nu stă rău, şomajul nu este ridicat, dar cei mai mulţi americani simt presiunea inflaţiei. Echipa Biden se bazează, însă, pe faptul că medicamentele se ieftinesc şi se deschid tot mai multe companii. Dar capitole sensibile există încă.

Analiştii politici se întreabă cum le va face Joe Biden faţă candidaţilor mai tineri

"Cel puţin două treimi dintre americani cred că avortul ar trebui să fie legal. 90% cred că ar trebui să existe o legislaţie rezonabilă a armelor", a declarat Barbara Perry, profesor de studii prezidenţiale. Preşedintele are aşii lui în mânecă, dar vârsta nu este de partea lui. Are 80 de ani şi, în ciuda faptului că buletinele sale de sănătate nu arată probleme, apar constant momente în care îşi pierde echilibrul, se împiedică pe treptele Air Force One, sau devine confuz.

Cum le va face Joe Biden faţă candidaţilor mai tineri, se întreabă analiştii politici. Din tabăra democrată şi-a anunţat candidatura la Casa Albă Robert Kennedy Junior, nepotul fostului preşedinte al Statelor Unite, care are 69 de ani. Republicanii îl au în cursă pe Donald Trump, nici el foarte tânăr - 76 de ani. Dar au şi figuri care se evidenţiază: guvernatorul Californiei, Ron de Santis, de 44 de ani şi Nikki Haley - 51 de ani. Fosta guvernatoare din Carolina de Sud le promite americanilor că îi scapă de politicienii în vârstă.

"Vom avea limite de mandat pentru Congres. Şi teste de competenţă obligatorii pentru politicienii de peste 75 de ani", a declarat Nikki Haley, congresman republican. 70% dintre americani nu îl mai vor pe Biden, iar 60% s-au săturat de Trump. Biden vrea să convingă o parte din electoratul lui Trump din clasa de mijloc că îi va oferi prosperitate. Preşedintele va susţine astăzi primul său discurs după anunţarea candidaturii - în faţa sindicatului muncitorilor din Washington.

"Cred că alt lucru pe care îl poate susţine este că nu e un candidat haotic, ca Trump. A redus într-o oarecare măsură, dacă nu politeţea, măcar calmul în politica naţională", a declarat William Howel, profesor de politică. Deocamdată, cifrele sunt de partea lui Biden. Din cei 26 de preşedinţi americani care au candidat pentru al doilea mandat, doar zece au pierdut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » SUA ar putea avea cel mai în vârstă preşedinte din istorie. Joe Biden va candida şi la alegirile din 2024: cine sunt rivalii săi