Antena Meniu Search
x

SUA și Marea Britanie acuză Iranul că a atacat cu drone petrolierul israelian, pe care au murit un român și un britanic

Statele Unite și Marea Britanie se alătură Israelului și acuză Iranul că a atacat un petrolier israelian în largul Omanului, în care au fost ucişi un britanic şi un român.

de Redactia Observator

la 02.08.2021, 09:44

SUA și Marea Britanie acuză Iranul că a atacat cu drone petrolierul israelian, pe care au murit un român și un britanic
SUA și Marea Britanie acuză Iranul că a atacat cu drone petrolierul israelian, pe care au murit un român și un britanic - Profimedia Images

Evaluările Marii Britanii au ajuns la concluzia că este foarte probabil ca Iranul să fi folosit una sau mai multe drone pentru a efectua atacul ”ilegal şi dur”, a declarat secretarul britanic de Externe Dominic Raab.

"Credem că acest atac a fost deliberat, ţintit şi a constituit o încălcare clară a dreptului internaţional de către Iran. Marea Britanie colaborează cu partenerii noştri internaţionali la un răspuns concertat la acest atac inacceptabil", a spus Raab, potrivit CNN.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că “nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează un model consacrat și un comportamente beligerant din partea Teheranului”, potrivit AP News.

 Primul ministru israelian, Naftali Bennett, a acuzat Teheranul de ”încercarea de a eluda responsabilitatea” pentru atac şi a numit negarea acestuia ca fiind ”laşă”.

Pe acelaşi subiect

Teheranul condamnă acuzațiile Israelului

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă săptămânală, că ”regimul sionist (Israel) a creat nesiguranţă, teroare şi violenţă.  Aceste acuzaţii cu privire la implicarea Iranului sunt condamnate de Teheran. Astfel de acuzaţii sunt menite de Israel să abată atenţia de la fapte şi sunt nefondate", a spus Khatibzadeh.

Britanicul şi românul au fost ucişi în incidentul care a implicat Mercer Street, o navă cu pavilion liberian, deţinută de japonezi, administrată de Zodiac Maritime, deţinută de Israel.

Marina SUA, care escortează petrolierul cu portavionul său USS Ronald Reagan, a declarat sâmbătă că indicii timpurii ”arată în mod clar” un atac cu drone.

Vorbind duminică în cadrul unei reuniuni săptămânale a cabinetului său, Bennett a spus: ”Declar fără echivoc: Iranul este cel care a efectuat atacul asupra navei. Noi, în orice caz, avem propriul nostru mod de a transmite mesajul către Iran”, adăugând că serviciile de informaţii îi susţin afirmaţia".

Ministrul de Externe al Israelului a declarat mai devreme că incidentul merită un răspuns dur.

Au existat explicaţii variate pentru ceea ce sa întâmplat cu petrolierul. Zodiac Maritime a descris incidentul ca fiind ”suspectat de piraterie”, iar o sursă de la Centrul de Securitate Maritimă din Oman a declarat că a fost un accident care a avut loc în afara apelor teritoriale ale Omanului.

Surse americane şi europene familiarizate cu rapoartele de informaţii au declarat că Iranul este principalul lor suspect pentru incident. Iranul şi Israelul au făcut schimb de acuzaţiile referitoare la ataaacuri reciproce, în ultimele luni.

România condamnă cu fermitate atacul deliberat asupra vasului “Mercer Street”

Luând în considerare elementele transmise de partenerii internaționali strategici ai României, care s-a coordonat cu Statele Unite al Americii și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu privire la atacul împotriva vasului “Mercer Street”, în urma căruia un cetățean român și un cetățean britanic au fost uciși, MAE subliniază următoarele: 

- România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului  “Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, care a căzut demn la datorie. 

- Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București  a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop.  

- Atacul împotriva unei ținte civile, care a produs pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, nu are nicio justificare și trebuie condamnat ferm la nivel internațional. 

- MAE continuă coordonarea cu aliații și partenerii României pentru a identifica măsurile de răspuns cele mai potrivite. 

În aceste clipe dificile, MAE este alături de familiile și apropiații victimelor de pe vasul “Mercer Street” și oferă tot sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetățeanului român decedat.

Tensiunile s-au amplificat în regiunea Golfului de când Statele Unite au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului, în 2018, după ce preşedintele de atunci, Donald Trump, a retras Washingtonul din acordul nuclear, convenit în 2015 de Teheran cu puterile majore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » SUA și Marea Britanie acuză Iranul că a atacat cu drone petrolierul israelian, pe care au murit un român și un britanic