Antena Meniu Search
x

Sute de tone de pești morți, în râul Oder. Misterul de la granița Germania-Polonia: „Este o catastrofă”

Sute de tone de pești morți au fost găsiți în lacul Oder, care formează o graniță între Polonia și Germania. Specialiștii dau vina pe poluarea apei cu o substanță chimică care ar fi putut ridica nivelul de salinitate al apei.

de Maria Dogaru

la 27.08.2022, 17:42

Specialiștii dau vina pe poluarea apei cu o substanță chimică care ar fi putut ridica nivelul de salinitate al apei
Sute de tone de pești morți, în râul Oder - Profimedia

De mai bine de opt zile, oamenii scot găleți pline cu pești morți din râul Oder, lângă orașul Szczecin. Râul formează o graniță între Polonia și Germania. În ciuda săptămânilor de investigații, experții din ambele țări nu au reușit să stabilească exact care este vina. Sute de tone de pești morți au fost deja îndepărtați, potrivit BBC.

O substanță chimică misterioasă ucide sute de tone de pești

Oamenii de știință bănuiesc că cineva a poluat apa cu o substanță care pare să fi cauzat  creșterea nivelului de sare din apă. Asta a încurajat algele aurii să înflorească. Toxinele pe care acestea le emit au ucis peștii. Cadavrele putrezite au redus apoi și mai mult calitatea apei. O reacție chimică mortală în lanț care, spun ei, ar fi putut fi accentuată de o vară fierbinte și nivelul scăzut al râului. Dar încă nu au identificat poluantul original.

Va fi dificil să obținem un răspuns clar la ce a cauzat aceasta. Amploarea acestui dezastru ecologic este fără precedent în Polonia. Este o catastrofă. Nu am găsit niciodată atât de multe creaturi moarte, atât de mulți pești morți, scoici sau melci. Este prima dată când se întâmplă și este un avertisment serios. Oamenii de aici au raportat pentru prima dată că peștii au murit și că apa s-a schimbat, în martie. Concluzia mea este că cineva a aruncat substanțe chimice în port”, spune Andrzej Kapusta, de la Institutul pentru Pescuit Interior.

Pe acelaşi subiect

Anchetatorii au descoperit aproape 300 de conducte de evacuare neînregistrate

Poliția a intervievat peste 200 de martori și a investigat 12 locuri. O recompensă de peste 200.000 de euro pentru informațiile care au condus la arestarea unui făptuitor rămâne nerevendicată.

Cineva este responsabil, cineva este de vină, dar probabil nu vom afla niciodată cine”, a spus u pescar.

Totuși, anchetatorii au descoperit aproape 300 de conducte de evacuare neînregistrate și investighează aproape 60 dintre ele în legătură cu moartea peștilor. Autoritățile de pe ambele părți ale Oderului au recunoscut erori în tratarea cazului. În general, se recunoaște că au fost prea lenți pentru a reacționa la semnele că ceva nu era în regulă. 

„Avem nevoie de un sistem de monitorizare precis, de o monitorizare online care să informeze mult mai rapid autoritățile adecvate.Este cu siguranță nevoie de un răspuns mai rapid pentru a preveni astfel de dezastre”, spune Andrzej.

Între timp, peștii continuă să moară. Cadavrele lor au fost colectate și trimise la incinerare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Sute de tone de pești morți, în râul Oder. Misterul de la granița Germania-Polonia: „Este o catastrofă”